Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 15:28
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2018 » Жовтень » 12 » 14 жовтня - День захисника України!
00:30
14 жовтня - День захисника України!

День Захисника України став офіційним державним святом зовсім недавно, лише в 2015-му році. Його дата ніколи не змінюється і відзначається це свято 14 жовтня. Так, саме в один день з Покровою Пресвятої Богородиці. І це не просто так.  Зараз День захисника України дійсно можна назвати одним з найважливіших свят році для нашої країни. Адже в такій ситуації, як зараз, за період незалежності у нас ніколи не було.

      Напередодні свята учні 8-А та 8-Б класів переглянули відеофільми присвячені  історії виникнення свята Дня  захисника України  та історії козацтва, щоб знати історію, традиції і як взагалі з'явилося це торжество. До речі, нагадаємо, що кожне державне свято в Україні - це вихідний день. І наше торжество не виняток, а так як День захисника України 2018 потрапить на неділю, то вихідний буде в понеділок.

День захисника України 2018: історія свята

Це свято заснували на тлі загальної декомунізаціі і збройного конфлікту з Росією в Україні.
Президент Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом своїм Указом від 14 жовтня 2014 року. У той же час він скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який в СРСР був Днем Радянської армії і військово-морського флоту.

А через рік, у 2015-му, він вирішив, що це свято потрібно зробити вихідних днем. І з того часом 14 жовтня ми відпочиваємо.

Вперше це торжество отримало гасло "Сила нескорених". Тоді президент України заявив, що люди, які захищають кордони і суверенітет України демонструють силу нескорених. На його думку, це свято має стати таким же важливим, як і Новий рік, Різдво, або Пасха.

У 2015-му році Петро Порошенко сказав наступне: "14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому в минулому році, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я природно зупинив свій вибір на 14 жовтня ".

                                                   

 14 жовтня не просто так було вибрано датою для цього свята, адже Покрова і День українського козацтва вже давно відзначалися в цей день.

День українського козацтва: історія свята

Для наших козаків це свято було найважливішим і найбільш шанованим в році. А все тому що їх церква була присвячена саме Діві Марії. Так само у них були досить цікаві традиції в цей день, крім того, що вони обов'язково молилися і відвідували церкву, так само проводилися вибори нового отамана. І навіть після того, як Запорізьку Січ все-таки зруйнували, в 1775-му році козаки, які перебралися за Дунай взяли з собою образ Покрови. Вони завжди молилися їй перед боєм і просили захисту, віра їх була настільки сильна, що згодом навіть утворився новий свято - Козацька Покрова. Точніше це був все той же свято, з таким же посилом, але іншою назвою.     День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма ввів це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята

Якщо вірити легенді, то військо давніх русів на чолі з Аскольдом напало на Константинополь і взяло його в облогу. Жителі, розуміючи, що, швидше за все місто впаде перед величезним військом, сховалися в самому захищеному місці - храмі. Вони невпинно молилися і просили про порятунок і допомоги. І, за розповідями, Богородиця явилася в видінню Андрію, який теж молився. Вона спустилася з-під купола і почала молитися разом з людьми. А після піднялася над усіма і накрила їх покровом. Саме він і врятував всіх людей.

Традиції свята

Ну з традиціями все досить просто. Вони швидше перетинаються з традиціями самій Покрови. Звичайно, потрібно привітати всіх наших захисників, адже зараз йде війна, і люди віддають свої життя за Україну.

Також, не можна не сказати, що в цей день всі віруючі люди підуть до церкви, щоб помолитися Богородиці. Вони будуть просити не тільки благополуччя для своєї сім'ї, а й миру, і захисту для наших військових.

Останніх, до речі, потрібно обов'язково привітати. Не потрібно плутати День захисника України з умовним Днем чоловіків. Вітати найменших, звичайно, можна, але це скоріше свято для військових.

З огляду на, що в Україні йде війна, і саме існування країни залежить багато в чому від армії, вшанування в цей день заслуговують саме ті чоловіки і жінки, які служать або служили в армії або ще якимось чином причетні до захисту Батьківщини.

За матеріалами: https://znaj.ua

 

Категорія: Свята | Переглядів: 394 | Додав: admin_a | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024