Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 15:45
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2012 » Січень » 19 » Академія наук вищої школи України
13:01
Академія наук вищої школи України


АН вищої школи України – всеукраїнська громадська організація, що об’єднує провідних науковців і викладачів вищих навчальних закладів України, які проводять фундаментальні та прикладні дослідження у галузі природничих, технічних та гуманітарних наук. Академія сприяє інтеграції науки з навчальним процесом. У своїй діяльності вона співпрацює з Міністерством освіти і науки України та іншими міністерствами, які мають вищі навчальні заклади, Державним комітетом з питань науково-технічного та інноваційного розвитку, науковими інститутами Національної академії наук України і галузевими та іншими науковими державними й недержавними установами, спираючись на наукові та науково-організаційні підрозділи вищих навчальних закладів України.

Академія діє згідно зі Статутом, затвердженим Установчими зборами 27 листопада 1992 р. і зареєстрованим Міністерством юстиції України 10 березня 1993 р. (свідоцтво №422), зі змінами та доповненнями, затвердженими Загальними зборами 18 грудня 1999 р. та 17 квітня 2004 р.,  Конференцією 8 квітня 2006 р., та Загальними зборами 15 грудня 2007 р., погодженими в установленому порядку Міністерством юстиції України.

Вищим керівним органом Академії є Загальні збори (Конференція), які скликаються не рідше одного разу на рік. У період між Загальними зборами (Конференціями) керівництво Академією здійснює Президія на чолі з Президентом, які обираються Загальними зборами (Конференцією) терміном на 3 роки. Основою організаційної структури Академії є її наукові та регіональні відділення. Дійсними членами Академії обирають провідних учених, докторів наук, які працюють у вищих навчальних закладах, збагатили науку визначними результатами, сформували власні наукові школи.  

Заснування АН ВШ України відбулося на тлі процесів демократизації української науки початку 1990-х років. Воно стало відповіддю на об’єктивну потребу піднести статус університетської науки, яка в рамках адміністративної системи, виробленої ще за часів СРСР, перебувала в дискримінованому становищі щодо науки академічної.

До першої ініціативної групи зі створення АН ВШ України  ввійшли відомі українські вчені, професори Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктори фізико-математичних наук Віталій Іларіонович Стріха і Юрій Іванович Чутов та доктор геолого-мінералогічних наук Микола Іванович Дробноход. На скликані ініціативною групою Установчі збори 27 листопада 1992 року прибуло 50 провідних докторів наук, професорів українських ВНЗ, які й стали академіками-засновниками АН ВШ України. 

Збори затвердили Статут Академії, обрали її керівництво. Першим президентом АН ВШ України було обрано В.І.Стріху, віце-президентами – М.І.Дробнохода та Ю.І.Чутова, головним ученим секретарем – М.Г.Кувшинського.

Перші роки роботи Академії стали часом її інтенсивної організаційної розбудови, підвищення її авторитету. Регіональні відділення АН ВШ України було створено в усіх обласних центрах України. Її наукові відділення охоплювали весь спектр наукової тематики, яка розвивалася в українських ВНЗ. Великий престиж серед наукової громадськості одержали Академічні Нагороди Святого Володимира (щороку присуджується за громадську діяльність, яка сприяє розвитку української освіти й науки) та Ярослава Мудрого (присуджується за досягнення в галузі науки й техніки). АН ВШ України стала організатором численних наукових конференцій, семінарів, "круглих столів”, присвячених актуальним проблемам розвитку української науки й вищої школи.

Колективними членами АН ВШ України стали провідні ВНЗ України, тож у роботі Академії на кінець 1998 року брали участь не тільки 418 її дійсних членів, але й тисячі професорів та доцентів із практично всіх провідних ВНЗ - інтелектуальний цвіт України.

Проте в цей же час в житті Академії почали проявлятися й стагнаційні тенденції, пов’язані значною мірою із загальною зміною суспільної атмосфери, згасанням демократичного імпульсу початку 1990-х, надзвичайно скрутним фінансовим становищем української науки й освіти загалом. Тяжким ударом для Академії стало те, що 8 лютого 1999 року передчасно пішов з життя її засновник і перший президент В.І.Стріха. 18 грудня того ж року новим президентом АН ВШ України обрано М.І.Дробнохода.

У цей період у роботі АН ВШ України з’являються кризові явища, спричинені тим, що тодішній головний учений секретар Академії М.І.Дубина вирішив використати високий авторитет Академії в особистих цілях. Оскільки на перешкоді цьому стояло здорове ядро Академії на чолі з М.І.Дробноходом, 21 грудня 2002 року, на проведених без належного кворуму «загальних зборах», усупереч Статутові було оголошено про обрання «президентом» АН ВШ України М.І.Дубини. Переважна більшість академіків цих зборів не визнала, і тому всі реєстраційні документи Академії та її печатка й надалі перебували в легітимного президента АН ВШ України М.І.Дробнохода. Проте тривале використання М.І.Дубиною незаконно виготовленої печатки й назви Академії для прикриття діяльності власної віртуальної структури завдало АН ВШ України значної моральної і матеріальної шкоди. Тому 23 квітня 2005 року Конференція АН ВШ України на підставі Статуту виключила М.І.Дубину з Академії й позбавила його звання академіка.

Загальними зборами Академії 17 квітня 2004 року обрано новий склад керівництва Академії на чолі з президентом М.І.Дробноходом. Рішенням Голосіївського місцевого суду м.Києва від 2 березня 2006 року, яке вступило в законну силу, підтверджено легітимність цих зборів. Це поклало край спекуляціям навколо того, хто має право законно використовувати назву Академії. Конференція АН ВШ України 8 квітня 2006 року інформувала наукову громадськість: всі дипломи академіків і почесних академіків АН ВШ України, лауреатів академічних нагород, видані, починаючи з 2002 року, за підписом виключеного з Академії М.І.Дубини, щодо якого прокуратурою порушено кримінальну справу за фактами шахрайства й підробки документів, є нечинними.

Починаючи з 2004 року, відбувалося відродження науково-організаційного життя АН ВШ України. Стабільно працювала її Президія та більшість наукових відділень. Центральними подіями для Академії за вказаний період стали: щорічні Академічні читання пам’яті В.І.Стріхи, які набули статусу одного з помітних форумів університетської науки; поновлення видання "Наукових записок АН ВШ України”; відкриття сайту Академії http://anvsu.org.ua , який вміщує оперативну інформацію про життя АН ВШ України, публікує статті  академіків, налагодження випуску широкопрофільного англомовного наукового журналу «Наукові обрії» ("Scientific Horizons”, засновник – Західний науковий центр АН ВШ України). Упродовж багатьох років Академія видає авторитетний науково-практичний щоквартальник "Освіта і управління”. За участю вчених Академії відбуваються численні наукові конференції, семінари, "круглі столи” тощо.

Підвищенню статусу Академії, можливостей її впливу на ситуацію в науково-освітній сфері сприяла робота Президента АН ВШ України М.І.Дробнохода на посаді радника міністра освіти і науки України (2005-2010), члена Колегії МОН (2008-2010) та члена Піклувальної ради Стипендіальної програми "Завтра.UA” Благодійного фонду Віктора Пінчука. Академія послідовно відгукувалася на важливі події в науково-освітньому житті держави, брала участь в обговоренні та вносила пропозиції до проектів державних нормативних документів. За її поданням низку провідних науковців було відзначено державними нагородами.

Звітно-виборна Конференція Академії 24 квітня 2010 року переобрала М.І.Дробнохода президентом АН ВШ України на черговий трирічний термін, сформувала новий склад Президії та Контрольно-ревізійної комісії, визначила основі напрями роботи Академії на подальший період. Вони, зокрема, включають участь у процесах реформування української вищої освіти й науки; участь у визначенні основних напрямів наукових досліджень у вищих навчальних закладах України шляхом тіснішої взаємодії з Міністерством освіти та науки України, Державним комітетом України з питань науково-технічного та інноваційного розвитку, Комітетом Верховної Ради України з питань освіти та науки; обмін інформацією з іншими науковими вітчизняними та зарубіжними організаціями; діяльність у напрямі розширення україномовного освітнього простору; співпрацю з НАН України задля забезпечення освітнього процесу сучасними українськими підручниками; захист прав працівників вищої школи, - викладачів, науковців та керівників.

Членами Академії (академіками й почесними академіками), згідно з ухвалою Конференції АН ВШ України від 24 квітня 2010 року, є 307 провідних українських і закордонних учених. Важливо наголосити: практично всі академіки є фундаторами власних наукових шкіл, збагатили науку результатами першорядного значення, активно працюють на освітянській ниві. Майже всі вони беруть активну участь у діяльності різних спеціалізованих та експертних рад, редакційних колегій відомих наукових видань, вшановані державними та науковими відзнаками. Чимало їх обрано дійсними членами та членами-кореспондентами найпрестижніших міжнародних наукових товариств та державних академій України.

Керівництво Академії наук вищої школи України, обране Звітно-виборчою конференцією 24 квітня 2010 року

Президент АН ВШ України - доктор геолого-мінералогічних наук, професор Микола Іванович Дробноход


Перший віце-президент АН ВШ України - доктор філологічних наук, професор Петро Петрович Кононенко

 Віце-президенти АН ВШ України:

доктор фізико-математичних наук, професор Валерій Іванович Григорук,

доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Максим Віталійович Стріха

доктор технічних наук, професор Юрій Сергійович Пройдак,

доктор економічних наук, професор Антон Сергійович Філіпенко.

Головний учений секретар АН ВШ України - доктор технічних наук, професор Іван Васильович Бейко.

Заступник головного ученого секретаря АН ВШ України -
доктор фізико-математичних наук, професор Василь Васильович Ільченко.


Голова Контрольно-ревізійної комісії АН ВШ України – доктор філософських наук, професор Микола Маркович Роженко.

За матеріалами: anvsu.org.ua
Категорія: Наука | Переглядів: 1467 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024