Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 19:18
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2015 » Грудень » 28 » Батьки героя Небесної сотні В.Чаплинського поділився думками про сина
15:51
Батьки героя Небесної сотні В.Чаплинського поділився думками про сина
Батьки героя Небесної сотні Володимира Чаплинського Антоніна Євгенівна і Володимир Володимирович.

Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Батько героя Небесної сотні: Зустріч "беркутню" на вулиці - рука не здригнеться! Ще з'ясується, скільки активістів в лісах закопано, в крематоріях спалено

Герой України, активіст євромайдан Володимир Чаплинський загинув 20 лютого 2014 на вулиці Інститутській у Києві від снайперської кулі. В інтерв'ю "ГОРДОН" батьки героя Небесної сотні розповіли, як шукали тіло сина, чому ходять на суд до екс- "беркутівців" і як удвох виживають на загальну пенсію +3600 гривень.
Наталія Двал , Редактор, журналіст

20 лютого 2014 о 10.26 у Києві на вулиці Інститутській недалеко від виходу зі станції метро "Хрещатик" був застрелений активіст Майдану Володимир Чаплинський. Снайперська куля потрапила в шию і застрягла під правою ключицею. Смерть настала миттєво. Побратими забрали тіло Володимира в фойє готелю "Україна", де разом з іншими застреленими протестуючими лежав друг Чаплинського Іван Пантелєєв.

Володимир та Іван познайомилися на Майдані, жили в одному наметі, яку жартома назвали "Паравоз Анархія" , входили в Першу львівську сотню самооборони. В. Чаплинський - житель міста Обухова під Києвом, працював на комбінаті електромонтером. Пантелєєв - уродженець Краматорська, рок -музикант, соліст групи "Небо Мінуса". Обидва приїхали на Майдан після того, як "Беркут" жорстоко розігнав студентський протест. Обоє загинули в один день з різницею в півгодини від снайперських куль.

ВІДЕО
 

20 лютого 2014, Київ, Інститутська. На першій хвилині 49 секунді видно, як по вулиці з металевим щитом і в зеленій касці біжить активіст Майдану. Лунає постріл і через секунду активіст падає. Це Володимир Чаплинський. Снайпер вбив його пострілом в шию. Відео: Сергій Грищенко / YouTube

Володимир Чаплинський-старший: Якби син залишився жити, пішов би у АТО. Він за Україну переживав, говорив нам: "Хочу, щоб мої діти краще нас жили" 

"У нас тепер два життя: одне до Майдану, друга - після. Як перший рік після смерті сина прожили - не пам'ятаємо. Онуки витягли да господарство", - розповіли в інтерв'ю "ГОРДОН" батьки Володимира Чаплинського мама Антоніна Євгенівна і тато Володимир Володимирович.

У день смерті сина я говорила з ним по телефону: "Мама, все нормально, не переживай". Через кілька годин його вбив снайпер

Мама: - У день смерті сина я говорила з ним по телефону: "Вова, де ти?". - "Мама, все нормально, не переживай". Кажу йому: "Вова, на Майдані бійня, не ходи туди". Я ж не знала, що він на роботі три дні за свій рахунок взяв і 18-20 лютого ночував на Майдані. Син знову мене заспокоїв, сказав: "Нема коли балакати" і поклав трубку. Через кілька годин його вбив снайпер.


00_41
Антоніна Чаплинська: Син весь час казав: "Мамо, смороду мене на колена не поставляти".  Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
 

Папа: - Мені сусід подзвонив, сказав, що Ваня Пантелєєв загинув, в нього сім куль випустили.Що з нашим сином - невідомо. Вже пізніше дізнався, що коли тіло Володі перетягували, поклали на груди папірець з його ім'ям, у метушні папірець загубилася. Довго не могли упізнати тіло, увечері все підтвердилося  - Вову застрелили.

Мама: - Коли чоловік сказав, що Ваня загинув, у мене ніби вибух в голові був: "Ваня завжди там же, де і мій Вова! Якщо Ваня убитий, що з Вовою?". Чоловік мовчить. Я знову дзвонити синові, він трубку не піднімає. Позичила у сусідів 200 гривень, швидко зібралася і поїхала на Майдан розшукувати Вову.Спочатку до Обухова, звідти до Києва добралася, до моста Патона. Стою на мосту і не розумію, як до центру їхати: метро не працює, транспорт не ходить, все заблоковано. Чоловік і дочка мені дзвонять, кричать: "Повертайся, не їдь туди". Після невістка Світу з онуком поїхали, тіло шукали. Знайшли ввечері в готелі "Україна", там 12 тел лежало, серед них - Ваня Пантелєєв і мій син.


00_nebesna_pravda_com_ua
Володимир Чаплинський на Майдані в саморобній екіпіровці і зі щитом "Паравоз" Анархія ". Фото: З особистого архіву родини Чаплинський
 

Батьки героя Небесної сотні живуть у селі Нещерів Обухівського району Київської області. Шість соток, приватний будинок, невелике господарство, на вході вивішений прапор України. Ми сидимо на кухні, на стіні - портрети сина, поруч - знімок з Майдану: Володимир в саморобній екіпіровці і з круглим щитом, на якому написано: "Паравоз" Анархія ".

Мама: - Бачите, ніж захищався? Це алюмінієва кришка від старої пральної машини "Рига", син зробив з неї щит і придумав назву "Паравоз" Анархія ". Вова у мене з гумором. Був.

На Майдан пішов відразу після того, як студентів побили, сказав: "Хто буде захищати, якщо не я?".Майже кожен день після роботи з Обухова до Києва їздив, ночував на площі. Спочатку наметів не було, на дерев'яних піддонах спав, застудився, запалення легенів. Лікарю грошей хотів дати, щоб його виписали: "Мені треба на Майдан". Нам говорив: "Все нормально".

Всі вихідні, починаючи з 2 грудня 2013 року, Володимир проводив на Майдані. Приїжджав ввечері і чергував всю ніч, охороняючи протест від тітушек. Був переконаний, що саме досвідчені дорослі чоловіки повинні залишатися на площі на ніч. Спочатку був сам по собі, поки не подружився з Іваном Пантелєєвим. Чоловіки встановили намет на початку вулиці Інститутській, записалися в самооборону і захищали Майдан у найгостріші моменти протистояння.

Мама: - У січні +2014-го під час зіткнень на Грушевського сина поранило, світлошумова граната розірвалася, коліно пошкодила. У лікарню не можна, тоді ж людей з подібними пораненнями відразу арештовували. Син кульгати став, будинки лікувався, просив: "Мама, нікому не розповідай, що мене поранили, інакше заберуть".

Я пишалася, що мій син на Майдані, продукти туди возила. У нас все село протест підтримувало. Дуже переживала, щоб ТІТУШКИ не трапився, вони сильно били всіх. Син увесь час повторював: "Мамо, смороду мене на колена не поставляти". Побачила, як "Беркут" знущається над козаком Гаврилюком, подумала: "Не дай Бог мій син їм попадеться, вони його мертвого на коліна поставлять". Хіба могло в голову прийти, що їх відстрілювати будуть? ..

Порошенко нам про наслідок розповідав: мовляв, не все відразу, мало слідчих, багато справ. Два роки минуло, а президент говорить "не все відразу" ...
 

Батько Володимира Чаплинського регулярно ходить на суд над двома екс- "беркутівцями" Сергієм Зінченко та Павлом Аброськіна, яких звинувачують у розстрілі 39 активістів Майдану.

Папа: - Ходжу туди, щоб підтримати родичів Небесної сотні. Слідство передало до суду справу 39 убитих активістів, а наш Вова - 40-й, слідство довго тягнеться. І батьки цих "беркутівців" праворуч від клітини сидять. Одні. Ми - зліва.

Мама: - Дивлюся на цих двох "беркутівців" і нічого не відчуваю.

Папа: - А я відчуваю! Зустріч цю "беркутню" на вулиці - рука не здригнеться! Треба в голові щось мати, перш ніж виконувати наказ про розстріл людей. Якщо немає мізків - нехай розплачуються! Син розповідав, що "Беркут" витворяв. Зачекайте, пройде час і ще з'ясується, скільки активістів в лісах закопано, скільки у крематоріях таємно тел спалено.


06_03
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com 

Мама: - Відмовитися виконувати злочинний наказ не можна було? Сказав би один боєць "Беркута": "Не буду стріляти по людях", потім - другий відмовився б, третій - і наші діти залишилися б живі. Ну як можна по беззбройних стріляти ?! І хай не розповідають про "коктейлем Молотова" і радикалах! Он ніж мій Вова захищався - кришкою від пральної машини. І що, врятувала вона його?Ні. Голі вони там стояли. Ми з дідом в той час навіть не чули, що бувають бронежилети.

У листопаді 2015 року, на другу річницю початку Революції гідності, Антоніна Євгенівна і Володимир Володимирович зустрічалися з Петром Порошенком. Адміністрація президента України запросила родичів Небесної сотні на прем'єру документального фільму "Зима у вогні", присвяченого київським протестам 2013-2014 років.

Папа: - Порошенко з нами разом в автобусі на Майдан поїхав, свічки ставив. Виступив небагато, про наслідок розповідав: мовляв, не все відразу, мало слідчих, багато справ. Два роки минуло, а президент говорить "не все відразу" ... Порошенко виправдовувався, що за Януковича і відразу після його втечі було знищено багато доказів по Майдану. Нікого ця відповідь не задовольнила. Родичі героїв Небесної сотні президенту в обличчя говорили все, що думають про те, кого він призначає у владу. Ніхто не задоволений. Порошенко не навів порядок відразу жорсткою рукою, а тепер розплачується.

Мама: - І про пам'ятник питали. На Майдан все-таки люди з-за кордону приїжджають, дивляться, а на площі досі фотографії убитих активістів скотчем до дерев прив'язані. Невже не можна нічого придумати, щоб у Києві гідний пам'ятник нашим синам був?

На похоронах внучка взяла мене за руку: "Бабуся, я знаю, коли тато повернеться - коли Януковича більше ніколи не буде"

Володимира Чаплинського поховали 22 лютого 2014. У центрі Обухова відкрили Алею пам'яті героїв Небесної сотні і меморіал на честь Володимира Чаплинського. Організацію похорону і встановлення пам'ятника взяли на себе волонтери, місцева влада та комбінат, де багато років працював Володимир.

Мама: - Як пережили ці дні? Не питайте ...

Папа: - "Швидку" викликали.

ВІДЕО
22 лютого 2014, Обухів, похорон Володимира Чаплинського. Відео: Mila Mazkova / YouTube

Мама: - Після похорону дуже захворіла, але все одно поїхала на Майдан 8 Березня. У цей день син завжди мене поздоровляв, квіти дарував, а тепер вперше я сама йому квіти понесла. У перший рік після похорону мене часто на Майдан тягнуло, їздила туди постійно. Ні бажання, ні настрою господарством займатися не було. З того світу витягли онуки та господарство: хочеш не хочеш, а вставай, курей годуй, на город йди.

Володимир Чаплинський загинув через місяць після свого 44-річчя. У нього залишилася дружина Світлана і двоє дітей - 21-річний Володимир та шестирічна Віолета.

Мама: - Як внучці пояснили, де тато? Ніяк. Але вона знає, що це могила тата, а це - його пам'ятник. Знає, що тато на небесах. Запускала в небо кульки разом з листом для тата. На похоронах Віолетта взяла мене за руку і раптом сказала: "Бабушка, я знаю, коли тато повернеться - коли Януковича більше ніколи не буде". Коли війна на Донбасі почалася, я молилася, щоб на нашому кладовищі більше не було могил молодих хлопців. Не допомогло. Вже п'ять нових могил, п'ять хлопчиків у АТО загинули.


.jpg_188

Володимир Чаплинський з дружиною Світланою, Сином Володею та донькою Віолетою.
 Фото: З особистого архіву родини Чаплинський

Папа: - Якби син залишився жити, пішов би у АТО. І Ваню Пантелєєва з собою б узяв. Ваня до нас приїжджав під час Майдану, Вова з нього козака і бандерівця робив - обстриг наголо, тільки оселедець залишив. Син за Україну переживав, говорив нам: "Хочу, щоб мої діти краще нас жили. Стривайте, ще і ви побачите, як добре буде в Україні".

Антоніна Євгенівна тримає в руках товсту стопку листів, написаних від руки. Це листи сина з армії. "Він в радянські часи в армії служив, є таке місто в Тверській області - Бологоє. Тоді мобільних не було, він мені листи писав, я все їх зберегла, як відчувала. Тепер, коли зовсім важко, перечитую їх і ніби мій Вова зі мною ".

Папа: - Наша дочка тримається, про брата не заїкається, а то мама відразу плакати починає.

Поки Янукович все під себе підгрібав, мій син на двох роботах пахав, і все одно ледве вистачало.

Антоніна Євгенівна і Володимир Володимирович познайомилися в навесні 1969, а восени вже зіграли весілля.13 січня 1970 народився їхній син Володимир, через рік - дочка Олена. Після народження первістка Чаплинського-старшого як військовослужбовця відправили служити на Північ в Мурманську область. Син закінчив у Сєвероморську вісім класів і повернувся в Україну, навчався в Хмельницькій області на електромонтера з обслуговування обладнання. Після армії влаштувався на Київський картонно-паперовий комбінат в Обухові.

Мама: - Вова майстер на всі руки був, половині села сам електрику протягнув. П'ять років на Кіпрі працював, його туди як фахівця запросили, спочатку електриком працював, а після став старшим майстром виробництва. Заробив на квартиру і машину. Коли почався "помаранчевий" Майдан, він відпустку взяв, повернувся в Україну, брав участь у протестах, весь час запитував: "Чому ми, такий розумний і працьовитий народ, так бідно живемо?". Дуже подорожувати любив, всю Україну об'їздив.Поки Янукович все під себе підгрібав, мій син на двох працював орав, бідний, і все одно ледве вистачало.Ми з дідом нічим не могли йому допомогти.


_w6a0769
Антоніна Чаплинська:  Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Кілька разів у розмові Антоніна Євгенівна проговорюється, що відносини з невісткою остаточно розладналися після смерті сина. Сім'ям героїв Небесної сотні держава виділила по мільйону гривень, але виплата їде частинами - по 120 000 гривень на рік. Вже було дві таких виплати.Додатково щомісяця нараховують дев'ять тисяч гривень, якщо в сім'ї вбитого активіста залишилися неповнолітні діти.

Мама: - Інші невістки поділилися з батьками, а наша не захотіла, та ми й не просили. Ніби все добре було до смерті сина, а тепер ми нікому не потрібні. Залишилися без допомоги, без підтримки, без нічого. У чоловіка пенсія 2300 гривень, у мене - 1300. Виживаємо завдяки городу і господарству. Але мені вже 64 роки, чоловікові - 69, важко дуже. Залишилися ми біля розбитого корита. Сина немає і допомоги немає.Дочка, звичайно, підтримує, але Вова до нас приїжджав і дрова рубав, і сіно косив, і ремонтував. Ми з дідом навіть не знали, що могли і на себе допомогу оформити. Тепер ось подали документи, може, виплатять і нам що-небудь. Не будемо про це говорити. Я не жаліюсь. Просто хотіла розповісти всім, що був такий Володя, у нього такі батьки, які дуже ним пишаються. Візьміть будь-яку книжку про Небесної сотні, ніде не написано про батьків героїв. Це не правильно.

Папа: - А я хотів сказати, що якби Росія не втрутилася, все у України було б нормально. Люди, навіть ті, хто не прийняв Майдан, зміркували б все з часом. І Донбас відрізати не треба. Нехай Росія звідти забереться і тоді ми туди приїдемо, будинки-дороги відбудуємо. Я перша поїду! Ніхто б з нас схід на руїнах не залишив, у нас роботяг багато. Нам на керівників не щастить, а народ у нас відмінний, що не ледачий, чуйний.

Переклад Шевченко А.П.
Категорія: Патріотичне виховання | Переглядів: 882 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024