Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 00:39
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2016 » Листопад » 3 » Цирк нашого дитинства. Хто він - Олег Попов?
19:12
Цирк нашого дитинства. Хто він - Олег Попов?

Попов Олег Костянтинович — радянський, після еміграції в 1991 німецький клоун, народний артист СРСР. Вважається одним з найвидатніших клоунів світу ХХ століття

***

У віці 86 років в Ростові на гастролях помер всесвітньо відомий клоун-легенда Олег Попов. Він приїхав в Росію в минулому році, а до цього 24 роки жив і працював у Німеччині. Факти про життя і смерті великого "сонячного клоуна".

Дитинство і юність

Олег Попов народився 31 липня 1930 року в селі Вирубово Кунцевського району Московської області. Пізніше сім'я переїхала в Москву і оселилася в районі стадіону "Динамо". Батько сильно пив. У 1941 році батька Попова, який працював на годинниковому заводі, заарештували. Він помер у в'язниці. Мати вдруге вийшла заміж і змінила прізвище. Відомо, що вона підробляла ретушуванням фотографій.

Щоб прогодувати сім'ю Попов перебивався випадковими заробітками (11-річний хлопчик продавав мило на ринку). А в 1943 році (Попову було 13 років) потрапив учнем слюсаря на поліграфічний комбінат "Правда".

Сонячний клоун

У цирк Олег Попов потрапив випадково - через гурток акробатики, в якому займався ще під час війни. Одного разу хлопчик від недоїдання так ослаб, що ледве не помер - мати ледве виходила сина. Після цього випадку вирішено було віддати підлітка в спортивну секцію. Так Олег Попов потрапив в гурток акробатики Палацу спорту "Крилья Совєтов". Під час занять стало ясно, що багато хлопчикові дається легше, ніж іншим. Якось раз на гнучкого і витривалого хлопця звернув увагу керівник циркового училища, запросивши його підійти.

Від еквілібристики він перейшов до клоунади і став зіркою - такого масштабу, якого тільки можна було досягти в СРСР. До цього часу він остаточно сформував свій сценічний образ: картата кепка, червоний ніс, метелик і солом'яна перука. До речі, знамениту кепку він випадково знайшов в 1953 році на "Мосфільмі". А через перуки в Європі Попов отримав псевдонім "сонячний клоун". За однією з версій, його придумала бельгійська королева, під час прийому у якій артист випив воду з чаші для обмивання рук.

Цирковий Оскар

У 1957 році разом з радянським цирком гастролював по країнах Західної Європи. Завдяки цим поїздкам здобув світову славу завоював приз "Золотий клоун" у Монте-Карло в 1981 році. Цю нагороду називають "цирковим" Оскаром ".

Кіно і телебачення

Знімався в таких фільмах як "Останній шахрай", "Клишоногий друг", "Пригоди жовтої валізки", "Стороннім вхід дозволений", "Мама", "Синій птах" і ін. 

З 1970-го року протягом 10 років вів дитячу передачу "Будильник" на телебаченні.

Перебудова

Людиною Олег Попов при цьому, судячи з усього, був непростою. У нього були конфлікти з Нікуліним, тоді директором цирку на Цвєтном, і з країни він виїхав раніше багатьох розчарованих в перебудові - в 1991-му.

Попов був засмучений і неодноразово говорив про втрати накопичень усього життя в кінці 1980-х - початку 1990-х років в "перебудову" і розпад СРСР, про знущально мінімальної пенсії, яка йому належала б, і про небажання заробляти гроші, яких бракує підкиданням кульок в підземному переході.

В інтерв'ю НТВ Олег Попов зізнався, що на початку 90-х йому - улюбленцю публіки, одному з головних символів Радянської країни - призначили пенсію в 2000 рублів.

Останньою ж краплею, як зізнається Попов, стало призначення Юрія Нікуліна директором Цирку на Цвєтному бульварі. Для Сонячного клоуна це стало особистою образою, і він вирішив пережити його подалі від Росії.

Німеччина і другий шлюб

З 1991 року, зберігши російське громадянство, жив і працював у Еглофштайне, в Німеччині. Регулярно виходив на манеж, але в Росію не приїжджав протягом 24 років.

У 1991 році Олег Костянтинович одружився на німецькій артистці цирку Габріеле Лернер, з якою жив у Німеччині. Йому було 62, Габі - 30. Вони познайомилися під час виступу Російського держцирку. Дівчина прийшла на захід як глядачка, їй не вистачило місця і довелося дивитися виставу в проході. Виступаючий Попов помітив дівчину і підніс їй стілець. Потім Габі зайшла подякувати артисту - їх випадкове знайомство переросло в кохання.

Перша дружина з 1950 року - Олександра Іллівна (1932-1990), скрипалька, потім артистка цирку, померла від раку. У Попова залишилася дочка від першого шлюбу Ольга, онук Євген, внучка Віра і правнук Максиміліан.

У Німеччині Попов знявся в рекламі McDonald's.

Повернення в Росію

До Росії Попов приїхав в липні 2015 го - виступив в Сочі, потім в Санкт-Петербурзі, запланував там же нові концерти.

Смерть

Олег Попов помер в Ростові, де був на гастролях. Гендиректор "Росдержцирка" Дмитро Іванов розповів, що Попов помер раптово в готелі цирку.

"Він відчував себе добре, сидів ввечері, дивився телевізор, і раптом це сталося, раптово", - сказав Іванов.

Сидячого в кріслі, вже померлого Олега Попова першою побачила його дружина Габі. 

"З ним все було в порядку, збирався ніби як на риболовлю, ввечері його бачили. Дружина до нього зайшла - він телевізор дивився. Сидів у кріслі. Помер там", - повідомило журналістам джерело, близьке до артиста.

П'ять знаменитих номерів клоуна Олега Попова
 
"Страна" зібрала п'ять знаменитих реприз Олега Попова, з якими він в різні роки виступав у цирку.

"Сон на дроті"

Ця реприза 1954 року увійшла в класику світового цирку. Привабливий образ і майстерне володіння трюками зробили Олега Попова світовою зіркою манежу. З цим номером Попов виступав в цирку в Тбілісі - і з нього ж починав в групі молодих клоунів, якими керував знаменитий Олівець (Михайло Румянцев).

"Кухар"

Попов любив жонглювати, але замість звичних булав, кілець або інших інструментів він використовував кухонне начиння. У його номері "Кухар" у повітрі літали каструлі, виделки та картоплини. Сцена увійшла в спільний, радянсько-чеський фільм "Загублена фотографія", 1959 року народження. 

"Прання"

У цьому номері Олега Попов невимушено виконує кумедні і складні трюки на вільній дротині

"Офіціант"

Цю інтермедію Попов представив в 1964 році на "Блакитному вогнику".

Відео: RuCircus

"Авто"

Цей номер з'явився в 1972 році. Він увійшов в художній фільм "Карнавал". 

Відео: RuCircus

Джерело

Категорія: Цікаве | Переглядів: 634 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024