Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 09:43
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2013 » Січень » 13 » Дитсадки: Хто не встиг, той… запізнився?
21:40
Дитсадки: Хто не встиг, той… запізнився?



2 січня – день важкий, навіть якщо це не понеділок. Особливо нелегкий ранок цього дня для батьків маленьких діточок. І не через те, що вчора було свято, а тому, що настали прозаїчні будні.2 січня – день важкий, навіть якщо це не понеділок. Особливо нелегкий ранок цього дня для батьків маленьких діточок. І не через те, що вчора було свято, а тому, що настали прозаїчні будні.

Саме зранку 2 січня о восьмій, або навіть ще з сьомої ранку, під дверима завідуючих дитсадками «вишиковуються» батьки.

Ще б пак! З цього моменту вирішується щонайменше питання щодо того, яким буде ранковий і вечірній режим батьків і дітей на наступні три-чотири роки.

А саме: о котрій годині вставати, яким маршрутом і наскільки далеко йти до садочка, чи витрачатися на громадський транспорт… Також у Вас для чогось можуть поцікавитися, де саме і ким працюють батьки.

«В середньому» садочків вистачає

За словами Михайла Рубана, заступника начальника управління освіти Чернігівської міської ради, місць у дитсадках для розміщення всіх діточок вистачає. Але з приміткою, що така картина – «у середньому по місту». Гірше справи – у районах житлових новобудов.

– Справді, не завжди виходить задовольнити батьків так, щоб дитсадок для всіх був поблизу будинку. Але загалом відмови у розміщенні дитини нікому не було. Безумовно, є певні питання розміщення. Є напруга у мікрорайоні Масани і вулиці Єськова, – пояснив Михайло Рубан. – Ось, дасть Бог… Уже прийнято рішення про виділення у цьому році коштів на будівництво дитсадка на 280 місць на Масанах. Тоді трішки «розвантажимо» той район.

– Що це за «система» склалася: батьки саме 2 січня ще до 8-ї ранку вже стоять у черзі під дверима завідуючих?

– Вони (завідувачі) починають формувати групи дійсно з січня місяця, занотовують дані про бажаючих. У травні-червні випускають дітей, котрим час у перший клас. Тож потрібно орієнтуватися по кількості місць і груп, як то кажуть, «взять на карандаш». Головне, повторюю, нікому не відмовляємо.

– У деяких дитсадках ще під час такого запису в звичайний зошит-записник батькам пропонують сплатити благодійні внески. А якщо не заплатити? Що тоді, раптово «не вистачить» місця?

– Так, це неправильно. Дитя ще поріг не переступило, а вони вже про гроші. Такого не повинно бути. Я це й директорам шкіл кажу, і завідуючим садочками.

– У школах теж зараз триває «запис»?

– На сьогодні у нас уже практично є картина щодо формування перших класів. Заяви подавалися ще до Нового року.

«Я знаю, хочешь! Но молчишь...»

«Керівники дошкільних установ і шкіл мають законний спосіб отримати бюджетні кошти –подати запит на бюджетне фінансування. Спеціально дізнавався: у бюджет 2012 року не подавалося жодної такої заявки! Чому? Слід запитати у них, – коментує питання бюджетного фінансування садочків і шкіл депутат Чернігівської міськради Олександр Мельник, член постійної депутатської комісії з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку.

– Здається мені, їм легше зібрати гроші з батьків, аніж ризикнути своєю премією, вимагаючи фінансування. Або подають такі заявки без реєстрації, тож їх керівництво може «непотрібні» заявки відправити «під сукно»... На засідання моєї депутатської комісії за шість років жодного разу (!) Не приходив жоден (!) директор школи або завідувач дитсадка. У цьому контексті згадується анекдот про старого єврея, який мріяв виграти в лотерею, але не купував лотерейних квитків».

Не думали, не гадали,
а люди… «нарожали»

На січень 1992 року в обласному центрі працювали 75 дошкільних навчальних закладів. Вони виховували 15275 дітей. Останніми роками у Чернігові функціонують загалом 56 дитсадків. Станом на січень 2013 року в них виховуються 11036 дітей.

Упродовж періоду з 1992 по 2013 роки були закриті 19 дошкільних закладів, а приміщення передані іншим організаціям. У кращому разі – також дитячим. Наприклад, приватній школі для дітей-євреїв або центру реабілітації дітей-інвалідів.

Однак чимало приміщень садочків відійшли під «контори», як ось Державне казначейство в м. Чернігові, Державна служба охорони, управління громадської безпеки УМВС в області, управління архітектури Чернігівської міськради, міський центр зайнятості, адміністрація комунального підприємства «Новозаводське».

Виходить, що зараз на один дитсадок в середньому припадає 197 дітей проти майже 204 на дитсадок у роки «кончини» СРСР. Але чомусь саме у наші дні гостро стоїть питання «влаштування» (слово-то яке багатозначне для наших людей!) дитини до садочка. Можливо, тому, що закриті й передані «кому слід» перш за все садочки великої місткості?

Джерело

Категорія: Події в Україні | Переглядів: 970 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024