Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 03:43
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2018 » Квітень » 23 » Евакуація у випадку пожежі чи надзвичайної ситуації.
23:46
Евакуація у випадку пожежі чи надзвичайної ситуації.

     

Пожежа — небезпечний ворог. Вона виникає завжди раптово. Під час пожежі вогонь поширюється швидко, і ми не можемо його контролювати. Основними причинами виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації електричного обладнання, пустощі дітей з вогнем і підпали. Особливо небезпечною стає пожежа в громадських приміщеннях, де збирається велика кількість людей, — школах, супермаркетах, вокзалах, театрах.

       У разі виникнення пожежі в громадському місці треба не метушитися, шукаючи вихід, а розібратися, хто з присутніх знає план евакуації, й рухатися разом з усіма згідно із цим планом. Окрім плану евакуації, існують також знаки пожежної безпеки, які підкажуть вам шляхи до порятунку або попередять про небезпеку. 

   Кожен учень повинен знати і виконувати правила пожежної безпеки у школі. Ці правила передбачають, що у приміщеннях та на території школи забороняється палити і розкидати запалені сірники, застосовувати відкритий вогонь (наприклад факели), спалювати сміття.

З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій  20 квітня 2018  року в школі відбулась навчальна евакуація на випадок пожежі.  Після включення звукової сигналізації, яка сповістила працівників й учнів школи про виникнення надзвичайної ситуації та про початок екстреної евакуації школи, учні у супроводі вчителя, організовано пересувалися до виходів, а далі – до спеціально визначеного місця, шкільного спортивного майданчика, на якому шикувалися по класах, де педагогами терміново проводилась перекличка й повідомлялось про наявність дітей  в класі (на цей день) та про кількість евакуйованих.  Діти мали можливість  побачити дії пожежників під час гасіння пожежі.

 

Далі всі разом згадували про шкільні плани евакуації по поверхах, телефон пожежної частини, ознаки пожежі, говорили про розведення потоків людей у двоповерховому приміщенні, запасні входи та виходи, відключення електромережі в класних приміщеннях, а також, що психологія поведінки людини при рятуванні від пожежі викликана в основному страхом за своє життя й як не піддатись паніці, про дії дитини під час пожежі у власному будинку.

 

Інструктаж для  працівників  школи провів заступник директора з НВР Костюченко Сергій Петрович та  провідний інспектор Обухівського РС ГУ ДСНС України в Київській області, майор служби цивільного захисту населення   Мішина Наталія Вікторівна

 

Хотілося, щоб навчальна евакуація, метою якої було практичне відпрацювання умінь працівників та учнів школи діяти при пожежі та удосконалення педагогами й учнями теоретичних знань і практичних навичок щодо дій в умовах надзвичайних та екстремальних ситуацій, залишилася тільки навчальною, а здобутий невеличкий досвід ніколи не застосовувався в житті.

 

     На початковому етапі розвитку пожежі її можна ліквідувати за допомогою вогнегасника чи невеликої кількості води. Кожен з вас, хто виявив пожежу або її ознаки, наприклад задимлення або запах горіння, зобов’язаний негайно повідомити про це дорослим і за телефоном 101.

Евакуаційні знаки пожежної безпеки

Е 01-01 Вихід тут (лівосторонній)

Е 01-02 Вихід тут (правосторонній)

Е 02-01

Напрямна стрілка

Е 02-02 Напрямна стрілка під кутом 45°

Е 03 Напрямок до евакуаційного виходу праворуч

Е 04 Напрямок до евакуаційного виходу ліворуч

Е 05 Напрямок до евакуаційного виходу праворуч нагору

Е 06 Напрямок до евакуаційного виходу ліворуч нагору

Е 07 Напрямок до евакуаційного виходу праворуч униз

Е 08 Напрямок до евакуаційного виходу ліворуч униз

Е 09 Покажчик дверей евакуаційного виходу (правосторонній)

Е 10 Покажчик дверей евакуаційного виходу (лівосторонній)

Е 11 Напрямок до евакуаційного виходу прямо

Е12 Напрямок до евакуаційного виходу прямо

Е 13 Напрямок до евакуаційного виходу по сходах униз

Е 14 Напрямок до евакуаційного виходу по сходах униз

Е 15 Напрямок до евакуаційного виходу по сходах нагору

Е 16 Напрямок до евакуаційного виходу по сходах нагору

Е 21 Пункт (місце) збору

Е 22 Покажчик виходу

Е 23 Покажчик виходу

         Обов’язково слід вчасно повідомити присутніх про загрозу. Евакуацію треба проводити з усієї школи, навіть коли пожежу виявлено тільки в якійсь її частині. Оповіщення про пожежу здійснюється або за допомогою звукових сигналів, або через трансляцію повідомлень про необхідність евакуації, шляхи евакуації та інші необхідні дії. Треба попереджувати паніку і скупчення людей в проходах. Кожен з вас повинен чітко виконувати команди вчителя, не панікувати, не кричати, не метушитися, спокійно йти до запасних виходів. Не обганяйте один одного та не штовхайтесь. Не розмовляйте, щоб було добре чути розпорядження.  Нікому не можна повертатися в приміщення, наприклад по забутий одяг чи книги. Під час пожежі не можна ховатися в глухі кути, під парти, шафи, у коморі тощо.

      Після евакуації треба зібратися в зазначеному місці і нікуди без дозволу вчителя не йти. У разі потреби дорослі організовують пошуки дітей, яких не виявили на місці збору.

Первинні засоби пожежогасіння

Якщо пожежа невелика, то її можна почати гасити за допомогою вогнегасників різних видів, води, піску, підручних засобів. Слід пам’ятати, що при спробі залити електричні прилади водою можливе ураження електричним струмом. Треба обов’язково вимкнути електричні прилади, перш ніж їх гасити. Найбільш зручними засобами для гасіння пожеж є вогнегасники. Вони бувають кількох типів: вуглекислотний — для гасіння електричних приладів, пінний — для твердих предметів, а також горючих і легкозаймистих речовин, порошковий — для всіх видів пожеж.

                                                                 

Розрізнити їх легко: у назвах обов’язково є буква В — вуглекислотний, ПП або ПХП — пінний, і тільки одна буква П — порошковий.

Вогнегасник має механізм для приведення його в дію. Це або кран, або поворотний важіль, або пусковий важіль. Після приведення в дію цих механізмів необхідно направити струмінь на вогонь. Треба знати, що будь-який вогнегасник не можна тримати горизонтально, а тільки вертикально.

      Опорні точки. Основний метод боротьби з пожежею — не допустити її. Якщо пожежа все-таки виникла, треба діяти швидко, рішуче, уміло, рятуючи себе і людей. Важливо правильно поводитися під час пожежі в громадському приміщенні і вміти використовувати засоби для гасіння пожеж.

ЕВАКУАЦІЯ-організоване виведення чи вивезення із зони НС або зони можливого ураження населення, якщо виникає загроза його життю або здоров`ю, а також матеріальних і культурних цінностей , якщо виникає загроза їх пошкодження або знищення.

   Кожен працівник, який виявив пожежу або її ознаки (задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, підвищення температури в приміщенні тощо), зобов'язаний: 
- негайно повідомити про це за телефоном 101 до пожежної частини (при цьому слід чітко назвати адресу об'єкта, місце виникнення пожежі, а також свою посаду та прізвище); 
- задіяти систему оповіщення людей про пожежу, розпочати евакуацію людей з будівлі до безпечного місця згідно з планом евакуації, залучити до цього інших осіб; 
- повідомити про пожежу керівника установи, або особу, що його заміщає; 
- організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходів до гасіння пожежі наявними в установі засобами пожежогасіння;
Особи, які відповідають за пожежну безпеку в установі, обов’язково повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму та мати посвідчення встановленого зразка.
   Якщо пожежа виникла у кабінеті, необхідно, у першу чергу, відключити електромережу. Зазвичай, кабінети обладнані окремим вимикачем, який розташований у легкодоступному місці (біля дверей), щоб кожний, хто знаходиться в приміщенні мав можливість його відключити. 

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

Фото  та відео Шевченко А.В.

Категорія: Школа безпеки | Переглядів: 989 | Додав: Alladin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024