Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 11:50
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Лютий » 6 » Як допомогти дитині безпечно користуватись Інтернетом: ідеї для батьків
23:10
Як допомогти дитині безпечно користуватись Інтернетом: ідеї для батьків

■  Безперечно, сьогодні, в цифрову епоху, бути батьками складніше, ніж будь-коли раніше. Це пов'язано з тим, що ми, батьки, не маємо такого досвіду користування Інтернетом та цифровими пристроями, як наші діти. Ми ще з того покоління, коли листи писали на папері, а не у всіляких месенджерах, шукали інформацію в друкованих енциклопедіях, а не кричали у відповідь: «Зараз загуглю! ». Сьогодні Інтернет надає нам та нашим дітям величезні можливості для розвитку та вдосконалення, спілкування та освіти. І наше завдання, як батьків, зробити використання цього ресурсу якомога безпечнішим та кориснішим для наших дітей.

■  Саме тому ми пропонуємо декілька ідей, які допоможуть організувати безпечне використання Інтернету у Вашій родині.

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ

■ Домовтесь про правила використання цифрових пристроїв у Вашій родині. Наприклад, не пізніше ніж за годину перед сном, вимикати всі цифрові пристрої. Це корисно тому, що «блакитне світло» екрану пригнічує секрецію гормону мелатоніну (відомого як «гормон сну»), тому людина гірше засинає.

ЯКИЙ ЦИФРОВИЙ СЛІД ВИ ЗАЛИШАЄТЕ?

■ Цифровий слід Ваших дітей може початися, перш ніж вони почнуть ходити, і він може йти за ними все життя. Дитина тільки народились, а рідні та близькі вже виставили фото новонародженого у соціальній мережі. Інформація, яка розміщується про дітей чи дітьми в Інтернеті, як правило, надовго залишається доступною для будь-кого у світі. Це може загрожувати безпеці, приватному життю, гідності дитини або по-іншому робити її вразливою на всіх етапах життя.

■ Уявіть, що якби Ваш цифровий слід (згадка про Вас у всіх документах чи фото) почався в ранньому дитинстві і який би вигляд мали результати пошуку Вашого імені сьогодні?

■  Оптимальний час користування Інтернетом залежить від пристрою, який використовує дитина. Для дошкільнят не рекомендовано використання цифрових пристроїв взагалі (особливо до 2-х років), а для старшокласників - до 2 годин на день загалом.

■  Встановіть на цифровий пристрій антивірусні програми і налаштування безпеки. Сьогодні практично всі мобільні оператори і провайдери пропонують функцію безпечного Інтернету для Ваших дітей. Але пам'ятайте: важливим чинником є підтримка довірливих відносин з дитиною, обговорення досвіду використання Інтернету, проблем та можливостей, з якими вона зустрічається під час користування всесвітньою мережею. Покарання не вчать дитину цінностей або норм поведінки, а можуть лише збільшити ймовірність таємного проступку. Обговоріть з дитиною, чому Ви встановлюєте таку програму і для чого.

■ Цікавтеся тим, що робить дитина онлайн, що їй подобається дивитися. Установіть собі ті ігри, в які грає Ваша дитина, продивіться саме ті сайти чи канали в YouTube. Запитуйте, що він/вона сьогодні дізнались нового, що сьогодні обговорюється в Інтернеті тощо.

■ Розробіть власні правила приватності родини та домовтеся не розміщувати особисту інформацію в Інтернеті (домашню адресу, телефон, дату народження, особисті фотографії і фотографії свого будинку, тощо).

ІНТЕРНЕТ ТАКИЙ, ЯКИМ МИ ЙОГО СТВОРЮЄМО!

■  Ви та Ваша дитина відіграєте важливу роль у розвитку Інтернету. Обмінюючись інформацією, спілкуючись з іншими, залишаючи коментарі, Ви робите Інтернет, що зростає кожну хвилину. Інтернет такий, яким ми створюємо його щодня: він стає кращим і доброзичливішим настільки, наскільки кожний з нас є ввічливим та позитивним онлайн.

■ Навчіться самі і навчіть дитину критично ставитися до інформації, знайденої в мережі. Не все, що опубліковано в Інтернеті, може бути правдою. Не всі люди в житті можуть бути такими, якими показують себе в мережі.

■   Покажіть дитині можливості Інтернету для цілеспрямованого розвитку: разом  вивчайте  мову,  дивіться  картини  відомих художників,  слухайте класичну музику і т.д.

ЯК І ДЕ ОТРИМАТИ ПІДТРИМКУ ТА ДОПОМОГУ?

■ Такі міжнародні організації, як ООН, ЮНІСЕФ, Рада Європи, зазначають, що існуючі права людини та основні свободи в рівній мірі відносяться як до оффлайн, так і до онлайн-простору. Ніхто не повинен бути об'єктом незаконного втручання в здійснення прав людини та основних свобод під час перебування в Інтернеті.

■ Національна дитяча «гаряча лінія» організації «Ла Страда - Україна» щодо захисту прав дітей, безпеки дітей в Інтернеті, насильства щодо дітей і всіх питань, пов'язаних з дітьми 0 800 500 225 або короткий номер 772. Дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України та з мобільних телефонів усіх українських операторів безкоштовні.

■  У разі виявлення Інтернет-шахрайства, дитячої порнографії тощо у всесвітній мережі, Ви особисто можете звернутися до кіберполіції за посиланням:

https: //www.cybercrime.gov.ua/feedback5-ua

■   Надавайте дитині відповідно до віку конкретну інформацію про те, що є незаконним в Інтернеті та де можна отримати допомогу.

Відповіді на найпоширеніші запитання щодо прав людини в онлайн-середовищі, дозволену та заборонену поведінку і контент в Інтернеті, відповідальність за порушення в мережі, механізми захисту порушених прав онлайн Ви можете дізнатися на сайті проекту «Права людини та Інтернет» за посиланням:

http: //hr-online.org.ua/ua/faq/zagalni pitannya

■  Якщо Ви батьки підлітка, не кричіть та не карайте його за пошук інфор мації в Інтернеті на сексуальну тему. Відверто поговоріть з ним про ті питання, які його цікавлять.

Ш Сайт проекту благодійного фонду «Здоров'я жінки та планування сім'ї» може допомогти Вам підготуватися до розмови з Вашою дитиною     про     статевий     розвиток     та     сексуальність:

http: //www.reprohealth.inFo/uk/for/teenagers/growing/physiology.

Телефон всеукраїнської інформаційної лінії 0 800 50 27 57.

ПРО ЛЮБОВ ДО ДІТЕЙ ТА ІНТЕРНЕТ

  • Не варто сердитися на дитину за те, чого самі не дотримуєтесь! Звідки ж їй брати прикл ад для наслідування?
  • Ви можете чути про шкоду Інтернету і залежності від нього. Але часто дитина занурюється у світ комп' ютерних ігор і віртуальний простір тільки тому, що їй не вистачає батьківської уваги та любові. Тому варто завжди пильнувати свій спосіб життя, ставлення до дитини та відносини з дитиною. Більше говорити з дитиною про всі її відчуття протягом дня.

Розробка: Олена Черних, Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні Редагування: Наталія Стасюк, Університет менеджменту освіти НАПН України, Маріанна Макарчук, Університет " Україна"

Категорія: Школа безпеки | Переглядів: 878 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024