Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 19:43
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2012 » Січень » 14 » Як навчити дитину правильно реагувати на насмішки.
13:31
Як навчити дитину правильно реагувати на насмішки.
Дразніння, обзивання, грошові побори, бійки. І вуха довгі, і прізвище смішне, а вже про те, що одяг не такий, як треба, і говорити не доводиться. Для будь-якої дитини новий колектив - це велике емоційне навантаження, додатковий стрес.



Як навчити дитину реагувати на насмішки.

Ні для кого не секрет, що малюки, що відвідували дитячий садок, набагато краще адаптуються до школи. Для них вже є нормою наявність колективу і «лідера», якого треба слухатися. Вони цілком справляються із зав'язуванням шнурків, можуть легко заводити знайомства і вести активне соціальне життя.

Цього не можна сказати про «оранжерейних» дітей, які були домашнім центром всесвіту, командирами маленької армії солдатиків або королевами ляльок.

Саме у них, не дивлячись на прекрасну успішність і відмінну поведінку, найчастіше виникають труднощі в школі. Саме їх лідери групи вибирають для того, щоб «відпрацювати» свою дотепність.

Як не дивно, але тільки поодинці дитина зможе вирішити цю ситуацію. Ви можете допомогти йому тільки корисною радою, не більш. Пряме втручання тільки погіршить ситуацію. На кривдників воно не подіє, зате остаточно знизить статус вашого чада в школі, і, швидше за все, до дразнілкам додасться ще одна - синок «матусі». Що у свою чергу може віддалити вас від дитини. А там і так званий «шкільний невроз» не за горами. Втягувати в конфлікт вчителя теж не стоїть. Як тільки за ним закриються двері, конфлікт в класі розгориться з новою силою.

Поведінка жертви, яку дратують і труять в дитинстві, закладає модель поведінки в дорослому майбутньому, створюючи образ «сирітки», невдахи. У таких людей завжди буде одне виправдання - «винні інші».

Існує декілька способів переламати ситуацію.

Порадьте дитині

Спосіб 1. Сміх

Поясните дитині, що кривдники чекають його реакції, причому негативною. Сльози, смуток тільки піділлють масла у вогонь. Розкажіть йому про те, що тільки позитивний настрій допоможе переламати ситуацію, як би не було важко і образливо. Подумайте разом ось над чим: злостивці витрачають стільки сил і енергії, щоб вашій дитині стало погано, ну хіба варто їм влаштовувати свято? Посмійтеся над ситуацією від душі.

Спосіб 2. Терпіння і такт

Обов'язково донесіть до вашої дитини наступне:

По-перше,
неприємності не у того, кого дратують, а у того, хто це робить.

По-друге, упевнена в собі людина не почне указувати на недоліки інших, навіть якщо вони реальні. Отже, швидше за все, причина дразнілок - це банальна заздрість. Можливо у вашої дочки кіски красивіше, ніж у обідчици, або хлопчики обертають на вашу дочку більше уваги і це дратує суперницю.

По-третє, порекомендуйте обернути на факт заздрість решти однокласників.

Переконати дитину буде не дуже легко, наводите приклади, які його переконають. Для цього пригадаєте, чия думка для нього авторитетно.

Спосіб 3. «Провокації не пройдуть»

Байдужий погляд на кривдника, беземоціональний підхід, що називається «Повний ігнор» - такий спосіб теж може спрацювати.

З часом злослов втратить до вашої дитини інтерес і перемкнеться на іншого, який видаватиме так необхідні йому істерики і сльози.

Спосіб 4. Не народися красивим

Якщо у вашої дитини, безумовно, самого кращого і талановитішого, є привід сумніватися у власній красі, то розкажіть йому про те, що зовнішність в житті ще далеко не все. Приведіть в приклад конкретні досягнення знаменитих людей з нестандартною зовнішністю. Розкажіть про Савелія Краморова,  і інших.

Крім того, існують варіанти комунікативного зближення з однокласниками.

Допоможіть подружитися з однокласниками

Варіант 1. «Турпохід»

Ніщо так не зближує людей, як сумісне проведення дозвілля. Добре підготовлений виїзд на природу з класом може сприяти придбанню друзів, зміцненню відносин.

Варіант 2. «Спортивна арена»

Так само для швидшої адаптації дитини можна записати його в який-небудь кружок або спортивну секцію. І було б не зайвим, якби туди ходили ще і діти з його класу. Звичайно, запис хлопчиків на бальні танці, наприклад, не сприятиме підняттю статусу.

Часто батьки намагаються або навчити дитину «давати здачу» або починають діяти самостійно, на свій страх і ризик, але забувають про те, що наслідки таких вчинків можуть виявитися не найприємнішими.

Неправильні рішення

Вирішення проблем кулаками

Головна неправильна порада, яку ви можете дати своєму чаду, - це вирішити проблему кулаками. Звичайно, іноді це дійсно найдієвіший спосіб, який змусить кривдників зауважать дитини. Часто у першоклашки підвищується самооцінка, навіть якщо він не переможе в цьому бою.

Рада:
Задумайтеся, наскільки хороша для дитини упевненість в тому, що будь-яке питання можна вирішити за допомогою бійки? Основи того, як він поступатиме в дорослому житті, закладаються саме зараз. Не зайвим буде показати на прикладах з фільмів, історій про відомих людей, зірки, що разом з силовим рішенням існують та інші, не менш дієві способи.

Ковпак з дзвіночками

Іноді, попереджаючи нападки лідера, ваша дитина може приміряти на себе роль придворного балагура. Це дозволяє залишатися в тіні лідера, під його опікою.

Рада:
Розкажіть дитині, що раз прийнявши на себе цю роль, навряд чи він зможе відмовитися від неї в майбутньому. Його просто не прийматимуть серйозно.

Перевід або «Шкільні скачки»

Перевід в іншу школу також не буде виходом. Тільки у самих крайніх випадках доречне таке рішення, таких як виникнення «шкільного неврозу» або можливі депресивні розлади.

Рада:
Подумайте, є гарантії, що на «розв'язані шнурки» не обернуть уваги і в новому колективі? Ніяких! Адже в старому колективі нічого не зважилося, а дитина просто втекла «з поля бою». І якщо конфлікт в новій школі повторитися, то у дитини буде велика спокуса постійно переходити з школи в школу.

Немає сумнівів, що правильну тактику вибирати треба саме з першого класу школи, адже, фактично, вона діятиме на весь час навчання. Саме зараз, а не через три або п'ять років, закладаються риси вдачі. Стрімко падаючу самооцінку відновити буде куди складніше, ніж створити хороші відносини в класі із самого початку.

Отже готуємо сани з літа.


За матеріалами:  woman.ru
Категорія: Цікаве | Переглядів: 1469 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024