Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 16:39
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Липень » 4 » Як змусити українців читати більше
10:12
Як змусити українців читати більше

В Україні книжок не читають удвічі більше людей, ніж в США, кажуть дослідники

Вісім із десяти українців кажуть, що люблять читати, однак лише шестеро з десяти прочитали за минулий рік бодай одну книжку, кажуть автори нового українського дослідження.

Читацькі звички українців соціологи досліджували в межах проекту Book Platform, який фінансується Європейським Союзом.

Висновки свого дослідження автори обіцяють передати українським урядовцям для формування державної політики в книжковій сфері. Віце-прем'єр Олександр Сич, запрошений у Києво-Могилянську академію на презентацію результатів опитування, дав зрозуміти, що готовий прислухатися до експертів.

Однак віце-президент Української асоціації видавців Василь Теремко сказав ВВС Україна, що дослідженню бракує глибини і фахового різностороннього аналізу, аби стати основою для державної політики.

Дослідження

42% опитаних українців розповіли, що за минулий рік не прочитали жодної книжки обсягом більше 100 сторінок. У Росії таких – 46%, у Британії – 34%, а в США – всього 19%, кажуть автори дослідження.

"Читання в Україні"

Дослідження проводилося від 10 жовтня до 10 грудня 2013 року у всіх регіонах України. Опитано 1962 людей віком від 16 років. Теоретична похибка - 2,18%.

На запитання, чому ви не читаєте, українці відповідають: проблема не в доступі до книжок, а у відсутності потреби їх читати. Багатьох від книжки відволікає робота, сім'я, інтернет. А дехто скаржиться на брак цікавих книжок.

При цьому майже 12% опитаних сказали, що взагалі не читають жодних текстів – не те що книжок, але й газет, журналів чи новин в інтернеті.

Всього ж середньостатистичний українець читає за рік 4,3 книжки. Серед найпопулярніших авторів – Михайло Булгаков, Пауло Коельо, Александер Дюма, Дар'я Донцова, Ліна Костенко і Ден Браун.

Своїм дітям чи внукам регулярно читають приблизно половина з тих, у кого вони є.

З тим, що читання сприяє успіху в житті, погоджуються трохи більше 60% опитаних.

Понад 83% кажуть, що читання важливе для саморозвитку. Однак серед своїх потреб більшість з них саморозвиток ставлять на одне з останніх місць, пропускаючи вперед стабільний заробіток.

Автори, яких українці найчастіше читали за останній рік. Чим більший шрифт - тим популярніший письменник

Дві війни

"Коли ми боремося за виживання, книжка може бути непоганим засобом для розведення вогню", - іронізує Євген Глібовицький, керуючий партнер компанії pro.mova, яка є співавтором дослідження.

За його словами, один з чинників, які стимулюють людей читати книжки, – це відчуття власної безпеки.

"Доки ми не вирішимо питання якості правоохоронних органів, конкурентності економіки, обороноздатності країни, читання буде залишатися примхою для частини м’якотілих міських мешканців, які якимось чином захищені від буремних обставин життя", - каже пан Глібовицький.

При цьому він радить і політикам, і громадськості "тримати читання у фокусі", незважаючи на всі труднощі в країні.

Приблизно про це саме, але в різкішій формі, сказав президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

В Україні, каже видавець, одночасно ведуться дві війни: бої на Донбасі та битва - як він висловився - за свідомість.

"Я сьогодні стикаюся в міністерствах фінансів і економіки з тими самими людьми, які знищували книгу", - поскаржився пан Афонін учасникам зібрання.

"Це наш останній шанс. І я не маю на увазі видавців, я маю на увазі українську державу", - сказав він.

Дослідники звернули увагу, що ті, хто народився після 1984 року, по-іншому відповідають на запитання про те, як сім'я, друзі та школа вплинули на їхню звичку читати. Молодші респонденти схильні дещо нижче оцінювати цей вплив.

Що впливає на розвиток читацьких навичок?

  Народжені до 1984р. Народжені після 1984р.
Сім'я 67,7% 62,9%
Школа 71,8% 55,6%
Друзі, оточення 37,5% 25%

"На початку дороги"

Про те, що не всі усвідомлюють, наскільки криза в Україні пов’язана з низьким рівнем читання, говорить і віце-прем'єр Олександр Сич, який назвав "жахливими" озвучені соціологами цифри.

"Я дивуюся, коли мені серйозні люди, які очолюють наукові, культурологічні інституції, пишуть у Фейсбуці: "Що ти зі своєю книжкою затіяв? Та війна в державі", - розповів він ВВС Україна.

Изображение

"Я дивуюся, коли мені серйозні люди пишуть у Фейсбуці: "Що ти зі своєю книжкою затіяв? Та війна в державі"

Олександр Сич, віце-прем'єр України

Уряд, каже пан Сич, лобіює ухвалення законопроекту, який продовжить у наступному році податкові пільги для національних книговидавців.

Віце-прем'єр також дав зрозуміти, що хоче боротися з величезним імпортом російських книжок, яких, за його даними, на українському ринку близько 80%. Однак, зізнається урядовець, обмежити цей імпорт квотами буде складно, бо така практика може суперечити правилам СОТ і ЄС.

На запитання, що ще готовий зробити уряд для українських видавництв, віце-прем'єр відповів: "Ми сьогодні в процесі напрацювання. Ми на початку тієї дороги, яку ще треба пройти. Це і законодавчі, і просвітянські речі".

При цьому в промові перед гостями Києво-Могилянської академії пан Сич закликав відкинути "патерналістський підхід до розуміння держави", натякнувши, що буде радий ініціативам знизу.

"Ворожбитські формули"

Дослідження Book Platform не може стати основою для державної книжної політики, сказав ВВС Україна віце-президент Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Василь Теремко.

За його словами, опитування більше схоже на маркетингове дослідження, а не на дослідження, яке б допомогло визначити цілі державної політики.

Маркетингове дослідження з'ясовує ситуацію "тут і тепер" і показує, як впливати на людину, виходячи з того, яка вона є. А державна політика вирішує інші завдання – вона впливає на суб’єкта, виходячи з того, яким він має стати в майбутньому, пояснює пан Теремко, доктор наук із соціальних комунікацій.

Таке дослідження, за словами науковця і видавця, мало б зосередитися на вивченні історичних причин нинішньої ситуації з читанням, а також запропонувати прогноз на роки наперед.

Також потрібно вивчити це явище під різними кутами: політичним, геополітичним, культурним і з точки зору захисту національних інтересів, каже вчений. А коментувати результати опитування мали б не лише видавці, а й культурологи, економісти, політологи, психологи і дослідники видавничої справи.

"Соціологічний аналіз здійснюється за певною системою мислення, і ворожбитськими формулами цифри коментувати не можна", - додає він.

Нова державна політика в сфері книговидання має бути витвором колективного думання і серйозної дискусії, підсумовує пан Теремко.

Джерело

Категорія: Поезія, література | Переглядів: 824 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024