Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 16.04.2024, 11:35
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2012 » Квітень » 2 » Якщо завтра в дитячий садочок?
19:53
Якщо завтра в дитячий садочок?
Як підготувати дитину до дитячого саду?



Для того, щоб адаптація дитини пройшла менш хворобливо, дуже важливо заздалегідь - місяцыв за 3-4 зайнятися самостійною підготовкою дитини до дитячого саду.

Розкажіть дитині, що таке дитячий сад, навіщо туди ходять діти, чому ви хочете, щоб малюк пішов в сад. Наприклад: «Дитячий сад - це такий великий будинок з красивим садком, куди мами і тата приводять своїх дітей. Тобі там дуже сподобається: там багато іншої дітвори, якы все роблять разом, - їдять, грають, гуляють. Замість мене там буде з тобою тітка-вихователька, яка почне піклуватися про тебе, як про інших малюків. У дитячому саду дуже багато іграшок, там чудовий дитячий майданчик, можна грати з іншими дітьми в різні ігри і так далі»

Коли ви йдете повз дитячий сад, з радістю нагадуйте дитині про те, як йому повезло - восени він зможе сюди ходити. Розповідайте рідним і знайомим у присутності малюка про свій успіх, говоріть, що гордитеся своєю дитиною, - адже його прийняли в дитячий сад. І через деякий час ваша дитина буде сама з гордістю говорити  про те, що скоро вона піде в дитячий сад.

Детально розкажіть дитині про режим дитячого саду: що, як і, в якій послідовності, він там робитиме. Чим докладніше буде ваша розповідь - тим спокійніше і упевненіше відчуватиме себе ваша дитина, коли піде в сад. Питайте у малюка, чи запам'ятав він, що він робитиме в саду після прогулянки, куди він складатиме свої речі, хто йому допомагатиме роздягатися і що, він робитиме після обіду. Ставлячи ці питання, ви зможете проконтролювати, чи добре дитина запам'ятала послідовність дій. У дитячому саду малюків зазвичай лякає невідомість. Коли дитина бачить, що очікувана подія відбувається так, як було йому заздалегідь «обіцяно», - він відчуває себе упевненіше.

Поговоріть з дитиною, про труднощі, які у нього можуть виникнути в дитячому саду. Обговоріть, до кого в цьому випадку він може звернутися за допомогою, і як він це зробить. Наприклад: «Якщо ти захочеш пити, підійди до вихователя і скажи: «Я хочу пити», і вихователь наллє тобі води. Не створюйте у дитини ілюзій, що все буде виконано на його першу вимогу і так, як він хоче. Поясните, що в групі буде багато дітей і іноді йому доведеться почекати своєї черги. Ви можете сказати малюкові «Вихователь не зможе допомогти одягнутися відразу всім дітям, тому тобі доведеться трохи почекати».

Навчіть дитину знайомитися з іншими дітьми, звертатися до них по імені, просити, а не віднімати іграшки, у свою чергу пропонувати іграшки іншим дітям.

Хай малюк сам вибере собі в компаньйони улюблену іграшку, з якою він зможе ходити в дитячий сад, - адже разом набагато веселіше! Краще, якщо з першого ж дня дитина спробує залишитися в групі одна, без опіки мами. А досвідчені вихователі візьмуть турботу про малюка в свої руки. Розробіть разом з дитиною нескладну систему прощальних знаків уваги - так йому простіше відпустити вас. Наприклад, поцілуйте його в одну щічку, в іншу, помахайте ручкою, після чого він спокійно піде в садок.

Пам'ятаєте, що на звикання малюка до дитячого саду може потрібно до півроку часу, тому ретельно розраховуйте свої сили, можливості, плани. Краще, якщо цей період у сім'ї буде можливість «підстроїтися» під особливості адаптації малюка.

Дитина відмінно відчуває, коли батьки сумніваються в доцільності дитсадівського виховання. Будь-які ваші коливання хитрий малюк зуміє використовувати для того, щоб залишитися удома і перешкодити розставанню з батьками. Легше і швидше звикають діти, для батьків яких дитячий сад є єдиним виходом.

Дитина звикне до садка тим швидше, чим з великою кількістю дітей і дорослих він зможе побудувати відносини. Допоможіть йому в цьому. Познайомтеся з іншими батьками і їх дітьми. Називайте інших дітей у присутності вашого малюка по іменах. Питайте його будинки про нових друзів. Заохочуйте звернення вашої дитини по допомогу і підтримку до інших людей. Чим краще будуть ваші відносини з вихователями, з іншими батьками і їх дітьми, тим легше буде вашій дитині. У присутності дитини уникайте критичних зауважень в адресу дитячого саду і його співробітників.

Увага - ніколи не лякайте дитину дитячим садом! В період адаптації емоційного підтримуйте малюка. Частіше обіймайте його, цілуйте.


Рекомендації батькам по адаптації дитини до дитячого саду.

Дитячий сад - новий період в житті дитини. Для малюка це, перш за все, перший досвід колективного спілкування. Нову обстановку, незнайомих людей не всі діти приймають відразу і без проблем. Більшість з них реагують на дитячий сад плачемо. Одні легко входять до групи, але плачуть увечері удома, інші - погоджуються йти в дитячий сад з ранку, а перед входом до групи починають вередувати і плакати. Чим старше дитина, тим швидше він здатний адаптуватися.

Існують певні причини, які викликають сльози у дитини:

  • Тривога, пов'язана із зміною обстановки; дитина до 3 років ще потребує посиленої уваги. При цьому із звичної, спокійної домашньої атмосфери, де мама поряд і у будь-який момент може прийти на допомогу, він переміщається в незнайомий простір, зустрічає хай і доброзичливих, але чужих людей) і режиму (дитині буває складно прийняти норми і правила життя групи, в яку він потрапив.
  • У дитячому саду привчають до певної дисципліни, а в домашніх умовах вона не була така важлива. До того ж особистий режим дня дитини порушується, це може провокувати істерики і небажання йти в дитячий сад.

Негативне перше враження від відвідин дитячого саду може мати вирішальне значення для подальшого перебування дитини в дошкільній установі. Можете дати дитині з собою іграшку або книжку, словом «шматочок будинку».

Психологічна неготовність дитини до дитячого саду - проблема найбільш важка і може бути пов'язана з індивідуальними особливостями розвитку. Найчастіше це відбувається, коли дитині не вистачає емоційного спілкування з мамою.

Відсутність навиків самообслуговування сильно ускладнює перебування дитини в дитячому саду.

Надлишок вражень.

У дитячому саду малюк випробовує багато нових позитивних і негативних переживань, він може перевтомлюватися і внаслідок цього - нервувати, плакати, вередувати. Особисте неприйняття вихователя або вихователів.

Таке явище не слід розглядати як обов'язкове, але воно можливе. Щодня спілкуйтеся з вихователем, але не з метою випитати, хто штовхнув, а хто відібрав іграшку, а з метою з'ясувати, як вам скоректувати взаємовідношення з дитиною будинку, щоб він легше і швидше звикав до нових умов життя. Хай вихователь стане вашим помічником у вихованні дитини. Звертайтеся за порадою до психолога дитячого саду.

Способи зменшити стрес дитини.

Нескладні дії здатні зменшити тривожність і позитивно вплинути на адаптацію дитини до нових життєвих умов. Так, рекомендується привчати дитину до дитячого саду поступово. Батькам варто заздалегідь підготувати себе і малюка до першого дня відвідин дошкільної установи. Необхідно заздалегідь створювати удома для дитини режим дня (сон, ігри і їда), відповідний режиму дитячого саду. У перші дні не слід залишати малюка в дитячому саду більше двох годин. Час перебування потрібно збільшувати поступово. Після 2-3 тижнів (даний період індивідуальний для кожної дитини), враховуючи бажання малюка, можна залишити його на цілий день в дитячому саду.

Кожного разу після приходу з дитячого саду необхідно питати дитину про те, як пройшов день, які він отримав враження. Обов'язково потрібно акцентувати увагу сина або дочки на позитивних моментах, оскільки батьки такими короткими зауваженнями здатні сформувати у них позитивне відношення до дошкільної установи.

Якщо малюк плаче, варто узяти його на руки, заспокоїти - ймовірно, йому не вистачає дотиків матері, яких зовсім недавно було набагато більше.

Бажано укладати дитину спати раніше, побути з ним подовше перед сном, поговорити про садок. Можна з вечора умовитися, які іграшки він візьме з собою в дитячий сад, разом вирішити, який одяг він надіне вранці.

Типові помилки батьків.

У вихідні варто дотримуватися режиму дня, прийнятого в ДОУІ, повторювати всі види діяльності, яким малюк вже навчився.

Бажано дати дитині пару днів відпочинку, якщо він категорично відмовляється йти в дитячий сад. Весь цей час треба розповідати про садок, про те, як багато інтересного його чекає там. Хай ці розмови будуть емоційно забарвлені, вони допоможуть заспокоїти малюка.

Батьки, віддаючи сина або дочку до дошкільної установи, часто стикаються з труднощами.

Розглянемо типові помилки і способи їх запобігання.

В першу чергу, це неготовність батьків до негативної реакції дитини на дошкільну установу. Батьки бувають напутани плаксивістю дитини, растерянни, адже удома він охоче погоджувався йти в дитячий сад. Треба пам'ятати, що для малюка - це перший досвід, він не міг заздалегідь уявити собі повну картину, що плаксивість - нормальний стан дошкільника в період адаптації до дитячого саду. При терплячому відношенні дорослих вона може пройти сама собою.

Частою помилкою батьків є звинувачення і покарання дитини за сльози. Це не вихід з ситуації. Від старших потрібні тільки терпіння і допомога. Все, що потрібне малюкові, - це адаптуватися до нових умов. Вихователі дитячого саду повинні бути готові допомогти батькам в цей непростий для сім'ї період.

Спочатку, коли дитина тільки починає ходити в дитячий сад, не варто також планувати важливих справ, краще відкласти вихід на роботу. Батьки повинні знати, що син або дочка можуть звикати до садка 2-3 місяці.

Ще одна помилка батьків - перебування в стані стурбованості, тривожності. Вони піклуються про громадську думку, випробовують внутрішній дискомфорт, хвилюються, що недостатньо хороші в ролі "мами" і "тата". Перш за все, їм потрібно заспокоїтися. Діти вмить відчувають, коли батьки хвилюються, цей стан передається їм. Батькам дуже важливо розуміти, що дитина проходить адаптацію до нових умов життя. Варто уникати розмов про сльози малюка з іншими членами сім'ї в його присутності. Здається, що син або дочка ще дуже маленькі і не розуміють дорослих розмов. Але діти на тонкому душевному рівні відчувають стурбованість мами, і це ще більше підсилює дитячу тривогу.

Знижена увага до дитини також є типовою помилкою батьків. Задоволені роботою дитячого саду, деякі мами полегшено зітхають і вже не так багато уваги, як раніше, приділяють малюкові.

Рекомендується, навпаки, якомога більше часу проводити з дитиною в цей період його життя. Цим мама показує, що йому нічого боятися, тому що вона все так само поряд.

Коли малюк починає весело говорити про садок, читати вірші, переказувати події, що трапилися за день, - це вірний знак того, що він освоївся.

Скільки за часом продовжуватиметься адаптаційний період, сказати важко, тому що всі діти проходять його по-різному. Але звикання до дошкільної установи - це також і тест для батьків, показник того, наскільки вони готові підтримувати дитину, допомагати йому долати труднощі.
Найголовніше позитивний настрій на дитячий сад, якщо ви вірите, що дитячий сад саме краще місце на землі для вашої дитини, також вважатиме і ваша дитина.

РАЗОМ: Як допомогти легко адаптуватися дитині в дитячому саду?


Адаптація - це пристосування організму до нової обстановки, а для дитини дитячий сад поза сумнівом є новим, ще невідомим простором, з новим оточенням і новими відносинами.

  • Найголовніше позитивний настрій на дитячий сад, якщо ви вірите, що дитячий сад саме краще місце на землі для вашої дитини, так само буде вважати і ваша дитина
  • Частіше гуляйте з дитиною на дитячому майданчику, не поспішаєте втручатися в будь-який конфлікт, дайте дитині можливість повчитися самому знайти вихід з ситуації.
  • Хоч би раз на тиждень міняйте з дитиною місце для прогулянок - це може бути сусідський двір (а скільки їх навколо?), парк, зоопарк, і так далі
  • Ходите з дитиною в гості і запрошуйте гостей до себе, бажано з дітьми різного віку - учите дитину спілкуватися, разом грати, давати грати в свої іграшки, просити чужі і тому подібне - показуйте, як це робити.
  • Грайте з дитиною будинку в дитячий сад, починаючи від побутових процесів (годування, одягання, сон), до ігор і занять.
  • Якщо ви визначилися з вибором дошкільної установи, починайте освоювати його територію, приходьте на уранішні і вечірні прогулянки, познайомтеся з вихователями.
  • Обов'язково дотримуйте графік адаптації, тобто режим короткочасного перебування дитини в дитячому саду. Дайте дитині можливість поступово звикнути до нових умов, до нових людей, до нових правил, до відсутності мами.
  • Можете дати дитині з собою іграшку або книжку, словом «шматочок» удома.
  • Щодня спілкуйтеся з вихователем, але не з метою випитати, хто штовхнув, а хто відібрав іграшку, а з метою з'ясувати, як вам скоректувати взаємовідношення з дитиною будинку, щоб він легше і швидше звикав до нових умов життя. Хай вихователь стане вашим помічником у вихованні дитини.
  • Підтримуйте дитину в період адаптації, менше обертайте уваги на його капризи, дарили йому свого тепла і любові.
По матеріалам: gou449.ru
Категорія: Корисне | Переглядів: 1141 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024