Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 19:17
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Вересень » 27 » Оплата заміни тимчасово відсутніх учителів
16:20
Оплата заміни тимчасово відсутніх учителів

Відповідно до абзацу дванадцятого пункту 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої Міністерством освіти України від 15.04.1993 № 102, за години педагогічної роботи, виконаної понад встановлену норму, провадиться додаткова оплата відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі.

При заміщенні тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин педпрацівників, яке тривало не більше двох місяців, відповідно до п.73 Інструкції провадиться погодинна оплата праці. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією у повному обсязі.

Про механізм заміни та оплати праці вчителів за години заміщення тимчасово відсутніх вчителів виписано в спільному листі Міністерства освіти і науки України від 28.11.08 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 27.11.08 № 02-5/465, згідно з яким керівники навчальних закладів, як правило, повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці відповідно до п.73 ( погодинно), чи п.68 (за тарифікацією) Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти залежно від термінів заміни.

В окремих виняткових випадках, коли таку заміну забезпечити неможливо, заміщення здійснюється наступним чином. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму з свого предмету дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години учителю, який нині відсутній, для виконання відсутнім пропущеної програми.

У такому випадку учителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не провадиться, оскільки загальний обсяг педагогічного навантаження не збільшився, а дещо розподілився в часі. Йому виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом всього часу, як за період тимчасового заміщення, так і за дні відсутності уроків, коли раніше відсутній учитель проводив свої уроки з пропущеного предмету.

Учителю, який був раніше відсутнім, після виходу на роботу виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації, а також здійснюється додаткова оплата за проведені додатково уроки на умовах погодинної оплати праці відповідно до пункту 73 Інструкції.

Стосовно застосування норм постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» слід зазначити, що пунктом 1 зазначеної постанови затверджено відповідні Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, а також утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету.

Пунктом 12 Заходів передбачено тимчасове припинення встановлення доплат за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників (крім лікарів, фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналів з вищою немедичною освітою та наукових працівників, що допущенні до медичної діяльності, молодших медичних сестер, соціальних робітників, вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів, а також працівників вищих навчальних закладів, переміщених з району проведення антитерористичної операції).

Тобто пункт 12 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів: по-перше - поширюється лише на навчальні заклади та установи освіти, які утворені Кабінетом Міністрів України, міністерствами та іншими органами державної влади та не має прямої дії стосовно комунальних навчальних закладів; по друге - не поширюється на вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів незалежно від їх форми власності.

Підпунктом 1 пункту 13 постанови № 65 рекомендовано органам місцевого самоврядування затвердити протягом місяця заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів з урахуванням затверджених цією постановою заходів.

При затвердженні органами місцевого самоврядування заходів для економного та раціонального використання бюджетних коштів, установами та закладами комунальної власності, що утворені відповідними органами місцевого самоврядування, відповідні органи освіти та профспілкові органи усіх рівнів Профспілки працівників освіти і науки України мали вжити всіх належних заходів для недопущення порушення трудових прав працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відтак години заміщення, проведені вчителем за відсутніх колег як за основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом, мають оплачуватися з погодинного розрахунку, виходячи зі ставки заробітної плати вчителя, який замінює тимчасово відсутнього колегу. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження за тарифікацією у повному обсязі.

Управління соціально-економічного захисту

Відповіді на популярні питання з оплати праці

 

Чи має право адміністрація вимагати писати заяву про дозвіл читати години не за фахом до кінця навчального року ( до 25.05.) і з цієї дати утримувати заробітну плату за години не за фахом?

    Працівникам, які виконали, встановлене їм  директором ЗНЗ педагогічне навантаження, в тому числі встановлене всупереч відсутності відповідної освіти, має бути здійснена оплата праці, виходячи із всього виконаного навантаження. Законодавством не передбачено писати заяву працівнику про «дозвіл читати години не за фахом».

    Чи має перевагу звання «вчитель-методист» при розподілі годин?

    Законодавством не визначено додаткових прав працівників, які мають звання «вчитель методист» при розподілі навантаження . Проте директор при комплектації може враховувати наявність чи відсутність у працівників звань.

    Чи має право займати посаду  завідуючої дошкільного навчального закладу людина без вищої  освіти? Чи правильно нараховують зарплату  по 14 розряду.

1.  Завідувачем ДНЗ встановлюється 12-14 тарифні розряди.
2.  Завідувач ДНЗ повинен мати відповідну вищу педагогічну  освіту не нижче освітнього кваліфікаційного рівня «Спеціаліст».

    Чи може    заступник директора виконувати обов’язки класного керівника 10 класу, яким була до  призначення заступником.

    Згідно з інструкцією про порядок обчислення заробітної плати від 15 квітня 1993 року № 102 доплата за класне керівництво  керівним працівникам не встановлюється. Разом з тим, відповідно до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки здійснювати відповідні доплати керівним працівникам навчальних закладів, які виконують на підставі норм чинного законодавства викладацьку роботу, за умови покладення на них у випадках виробничої необхідності обов’язків по завідуванню відповідними навчальними кабінетами чи класних керівників.

    Чи має право педагогічний працівник отримувати надбавку за престижність роботи 20% та 50% за складність і напруженість у роботі згідно постанови 1298.

    Педагогічний працівник має право отримувати надбавку за престижність роботи 20% та 50% за складність і напруженість у роботі. При цьому розмір надбавки за складність і напруженість у роботі залежить від можливості фонду оплати праці.

    Чи дійсно педпрацівники мають ненормований робочий день? Чи має право психолог у свій методичний день обов’язково бути на робочому місті?

    Посаду вчителя, практичного психолога, соціального педагога, вихователя групи продовженого дня не віднесено до переліку працівників з ненормованим робочим днем. Законодавством не встановлено права працівників на «методичний день», відповідно можливість виконання посадових обов’язків в позаробочий час може бути встановлена колективним договором, правилами внутрішнього трудового розпорядку, іншими нормативними документами закладу.

    Чи повинна директор чи заступник директора попереджати вчителя про відвідування уроку? Якщо так, то заздалегідь чи перед уроком?

    Адміністрація ЗНЗ не зобов’язана попереджати працівника про здійснення контролю за виконання ним посадових обов’язків, у тому числі і під час проведення уроку, якщо інше не визначено правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, іншими документами закладу.

    Якщо вчитель не дав письмово згоди на зменшення тижневого навантаження (12 годин) під час комплектації (травень місяць), то чи повинне керівництво школи забезпечити його у вересні повною ставкою (18 годин)? 
    Працівникові, що прийнятий на ставку, не мають права без його згоди встановити неповне навантаження. Якщо педагогічного навантаження для його розподілу між усіма працівниками недостатньо, а працівники не погоджуються на неповне навантаження, вирішується питання про скорочення працівників.

    Чи правомірні дії адміністрації, яка примушує вчителів під час канікул крім годин навантаження відпрацьовувати ще й години класного керівництва?

    Тривалість роботи працівників на канікулах встановлюються Правилами внутрішнього трудового розпорядку.

    Чи повинні мені доплачувати 20% за престижність праці тільки 0,5 ставки заступника директора? Я працюю заступником директора 0,5 ставки та вчителем 0,5 ставки? Як здійснюється доплата  20% за престижність праці?

    Якщо Ви працюєте на посаді вчителя та на посаді заступника директора за сумісництвом, надбавка за престижність педагогічної праці повинна нараховуватись за обома посадами.

    Як здійснюється оплата праці педагогічним працівникам, яким при тарифікації було встановлено години індивідуального навчання, в період канікул?
    Оплата праці педагогічних працівників за проведення індивідуального навчання учнів здійснюється відповідно до інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (№103 від 15.04.1993 року).
    Оплата за години індивідуальної роботи проводиться за тарифікацією. Тобто місячна заробітна плата визначається шляхом множення ставки заробітної плати на встановлену вчителеві фактичну кількість годин на тиждень у тому числі індивідуальне навчання і ділення цього добутку на норму годин на ставку.
    При цьому погодинна оплата праці при нарахуванні заробітної плати вчителя, які ведуть індивідуальне навчання з учнями, застосовуватися не може. Таким чином, при оплаті праці педагогічних працівників, яким було встановлено години індивідуального навчання в період канікул має застосовуватися п.71 Інструкції №102 згідно з яким оплата праці педагогічних працівників за час роботи в період канікул проводиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

    Якщо вчитель прийнятий на роботу з неповним навантаженням (6 годин). Чи має він право вимагати від адміністрації повних 18 годин?
    Якщо з працівником було укладено договір про роботу на неповну ставку, роботодавець має право встановити навантаження відповідно до умов трудового договору.

    Скільки годин повинен працювати заступник директора, який працює на 0,75 ставки заступника і тарифікований на 7 годин біології?
    
    Якщо інше не передбачено трудовим договором, правилами внутрішнього Трудового розпорядку, іншими документами в закладі, робочий час заступника директора на ставку складає 40 годин на тиждень,  на 05 ставки 20 годин, на 075 – 30 годин. Викладання годин біології може виконуватися  в основний робочий час.

    Працюю вчителем у двох школах,  яким чином проводиться оплата праці по  другій школі, по тарифікації чи погодинно?

     Пунктом 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затв. наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102 визначено, що погодинна оплата праці педагогічних працівників в установах освіти, в т.ч. педучилищах (крім середніх спеціальних та професійно-технічних навчальних закладів), допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи. Якщо заміна тривала понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого для заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції.
     Листом ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 16.12.96 № 02-8/398 «Про деякі аспекти оплати праці за сумісництвом педагогічних працівників»  зазначено, що незалежно від того, вважається чи ні сумісництвом для педпрацівника педагогічна робота в іншій установі, принципової відмінності щодо порядку її оплати не існує. В обох випадках оплата такої роботи повинна здійснюватись по тарифікації в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти.

     Який порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів?

Оплата праці за додатково проведені уроки унормовано п.73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (наказ Міносвіти від 15.04.93р. №102). Оплата за години заміщення тимчасово відсутніх вчителів, яке тривало не більше 2-х місяців, здійснюється погодинно.
    Якщо заміщення тривало понад 2 місяці, то оплата праці вчителя провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п.68 Інструкції.
   У окремих виняткових випадках, коли таку заміну забезпечити неможливо, заміщення здійснюється наступним чином. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму з свого предмету дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години учителю, який нині відсутній, для виконання пропущеної програми. У такому випадку учителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не проводиться. Йому виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом всього часу, як за період тимчасового заміщення, так і за дні, коли відповідні години були тимчасово передані раніше відсутньому вчителю для виконання програми.
   Учителю, який був раніше відсутнім, після виходу на роботу виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації, а також здійснюється додаткова доплата за проведені уроки на умовах п.73 Інструкції. 
Одночасно повідомляємо, що обмеження розміру доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, передбачена підпунктом 3-а пункту 4 наказу Міносвіти від 26.09.2005р. №557, не має поширюватись на учителів оскільки вони витрачають на виконання обов’язків час понад встановлену їм норму.
   Оплата праці за заміну тимчасово відсутніх учителів, передбачених чинним законодавством здійснюється в межах затвердженого фонду оплати праці. 

Профспілка працівників освіти і науки України

Категорія: Освіта | Переглядів: 1881 | Додав: Alladin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024