Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 13:39
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Липень » 11 » Останнє селфі. Чому діти гинуть заради лайків? Що робити батькам аби врятувати дітей
18:02
Останнє селфі. Чому діти гинуть заради лайків? Що робити батькам аби врятувати дітей

Історії підлітків, які загинули заради уваги в соціальних мережах. Та що робити батькам аби врятувати дітей

Для деяких молодих людей звичайні селфі і відео вже нецікаві, вони вигадують нові унікальні сюжети для своїх соціальних мереж.

Вибираючи незвичайні місця зйомки, вони піддають своє та чуже життя ризику. Редакція Еспресо вирішила нагадати кілька недавніх нещасних випадків і розібратися, що змусило людей так ризикувати.

Молоді і красиві

У четвер під ранок двоє дівчат - Софія Магерко і Дарина Медведєва - їдуть на своїй іномарці BMW. У них гарний настрій - вечір середи почався в клубі під Харковом, де вони відпочивали разом з друзями. 16-річна Магерко дістає свій телефон і починає пряму трансляцію в Instagram.

"Привіт, хлопці!", - кричать подруги в кадрі. Дівчатам подобається привертати увагу: їхні соціальні мережі рясніють фотографіями вечірок, дорогих автомобілів та їх самих.

24-річна Дарина сидить за кермом, але це не заважає їй розмовляти і посміхатись у камеру. Софія намагається включити потрібну пісню, щоб разом виконати її для своїх глядачів. Пісню знайдено, і під сміх дівчата співають. Відсьорбуючи щось схоже на шампанське, Софія знімає показники спідометра, на якому стрілка сягає 100 кілометрів.

Останній зойк, і за кілька секунд на відео настає тиша і темрява. На задньому тлі лунають чужі чоловічі голоси, виклик поліції і швидкої, слова про труп і летальний кінець.

"Де труп?", - з'являється коментар від одного з глядачів прямої трансляції, до якого ще не дійшло усвідомлення того, що сталося.

Аварія сталася 29 червня о 3.30 на проспекті Незалежності. Дарина, не впоравшись з керуванням автомобіля, врізалася в опору електромережі. Двигун машини відлетів на кілька метрів, сам автомобіль розбився вщент.

Тіла дівчат витягали кілька годин. Магерко, яка сиділа на пасажирському сидінні померла відразу, а Медведєва - в машині швидкої допомоги.

Машину Дарині подарував її хлопець. Він же і запевнив, що Дарина не була п'яна того вечора, а на наступний день у дівчини були плани. Передсмертне відео вже видалили з аккаунта Магерко в Instagram, проте воно встигло розійтися інтернетом.

Відео шокуючого моменту можна переглянути  https://www.youtube.com/watch?v=k-3aj2FVfOo (18+)

На слабо

Швидше за все, дівчата не планували трансляцію за кермом. Для них це було поєднання "приємного з корисним" - веселої поїздки додому та уваги фоловерів. Як виявилося, ніч, автомобіль, гучна музика, трансляція, і, можливо, алкоголь не дали дівчині сконцентруватися на дорозі і безпечно доїхати.

Салон автомобіля на ходу - не найбезпечніше місце для зйомки. Але багатьох підписників цим вже не здивувати. Тому початківці блогери вигадують нові ризики.

Місяць тому, 3 червня компанія підлітків гуляла по пішохідному мосту в Києві. Час був пізній, багато киян також вийшли на прогулянку після трудового дня. Двоє хлопців вирішили "підкорити міст" заради красивого селфі. Очевидці розповідають, що молоді люди були п'яні.

Двоє підлітків почали лізти на міст. Один з хлопчаків передумав і не став лізти до кінця, а другий неодмінно хотів дістатися верхівки. І йому майже вдалося, якби він не послизнувся на найвищій опорі пішохідного моста. Підліток повис на руках на 15-метровій висоті.

*****

Очевидці викликали рятувальників, але хлопець не зміг дочекатися допомоги. За кілька хвилин підліток зривається, вдаряється об балки кріплень моста і падає на асфальт.

Швидка, що приїхала, констатувала смерть 16-річного підлітка. У мережі з'явилася безліч фотографій з пішохідного моста, де молоді люди тільки починали своє сходження. Під публікаціями автори фотографій писали критику на адресу підлітків. Хоча донині залишається незрозумілим, чому автори постів заходилися ділитися цим у соціальних мережах, замість того, щоб викликати рятувальників.

null

Скріншот аккаунта Instagram одного з очевидців

Це не єдиний раз, коли подібним чином зриваються люди. Тільки за 2016 рік на пішохідному мосту загинуло 4 підлітка, які намагалися зробити селфі.

А ще в Києві є недобудований Рибальський міст, який вабить усіх любителів гострих відчуттів. Міст уже здобув погану славу, тільки 2016 року з різних причин на ньому постраждали десяток людей.

Одним з них був підліток, який, як і попередній герой, хотів зробити вражаюче селфі, повиснувши на руках під найвищою опорою мосту. Але руки хлопця не витримали, і він зірвався. Швидка госпіталізувала підлітка з безліччю переломів, а за кілька годин він помер.

nullРибальський міст

Під напругою

9 квітня двоє хлоп’ят 12 і 13 років пробралися на електропідстанцію Перемога АТ Харківобленерго. Перебування на станції вже саме по собі є ризиком, тому для робітників були зроблені спеціальні доріжки між блоками підстанції, аби їх не вдарило струмом.

Але підлітки не знали цього. Для гарного кадру діти вирішили видряпатися на стовпи підстанції, що перебувають під напругою в 110 тисяч вольт.

Старшого хлопчика відкинуло ударом струму одразу, другий заплутався в проводах. Щоб звільнити дітей, довелося відключити енергопостачання станції. Але на той час у дітей вже були множинні опіки. 13 квітня дитина, яку відкинуло струмом, померла в лікарні.

null

Сліди на траві, куди відкинуло дитини ударом струму

Потяги

Є цілі рухи "зачеперів" - проїзд не всередині транспорту, а зовні: на даху потяга, між вагонами. Багато хто, надивившись фільмів чи відео з "зацеперами" вирішує повторити трюк і зняти свій матеріал.

зачепер Павло Бумчік

Крім ризику бути скинутим на великій швидкості, екстремали забувають і про можливий удар струму. На дахах електропоїздів є свої невеликі високовольтні підстанції.

Так ще в лютому 2016 року 12-річний підліток заліз на дах поїзда Тетерів-Київ і схопився за електричну дугу. Дитину, що лежить на даху поїзда, помітили на станції Святошин. До цього моменту у хлопця були вже численні опіки, але він вижив.

А в березні цього року група підлітків прогулювалася вздовж залізничних колій. Хлопці були неподалік станції "Сирець", це Шевченківський район Києва. Один з них вирішив зробити фотографію на тлі поїзда. Але не встиг відскочити, і поїзд збив його. Коли приїхали лікарі, їм залишилося тільки констатувати смерть 15-річного підлітка.

null

Трохи цифр

Науковці з Карнегі-Меллон (США) вирішили створити спеціальний штучний інтелект, який навчиться вираховувати небезпечні селфі і попереджати фотографа чи його родичів. Для цього вони проаналізували світову статистику "смертельних" селфі.

Вони аналізували селфі з з 2014 по 2016 рік, які публікували в соціальних мережах і новинних медіа. До їхньої вибірки потрапило 127 випадків селфі з летальним результатом. 76 смертей припали на Індію. Потім йшли Пакистан, США і Росія.

Попри те, що жінки роблять селфі частіше, 75% нещасних випадків під час селфі припадає на чоловіків. 67% відсотків смертей у вибірці припало на молодих людей до 24 років.

Вчені виділили 8 найпоширеніших причин смерті під час селфі.

На першому місці падіння з висоти, на другому - утоплення, на третьому - сукупність води і висоти (наприклад, падіння з висоти у воду).

Четверте місце посіли потяги, п'яте - зброя, шосте - автомобілі, на сьомому місці опинилася смерть від електрики і на останньому місці - тварини.

Усе вимірюється лайками, а закінчується залежністю

Значимість людського висловлювання або краса фотографії тепер оцінюються лайками і шерами. Психолог Світлана Скринник розповіла, що життя в соціальній мережі для підлітків таке ж реальне, як і існування навколишнього світу. Для них це повноцінний соціум, у якому вони виросли і живуть.

Тим більше зараз, коли кількість переглядів і лайків можна монетизувати. Тепер для підлітка це не тільки прояви себе, а й заробіток.

Підлітки і молоді люди, які в пошуках ідей і нових фоловерів починають ризикувати, отримують психічний розлад.

Після успішного "підкорення" сусідського паркану, такій людині захочеться більшого. І наступного разу вона залізе на телевізійну вишку без страховки і зніме це на відео. Як пояснила Скринник, вони стають адреналінозалежними, психічно хворими людьми.

Чому це відбувається? Нашим предкам під час небезпеки доводилося мобілізовувати всі свої ресурси за допомогою адреналіну. Після піку небезпеки, або посиленої роботи, організм виділяв ендогенні опіати - ендоморфіни, гормони щастя.

Вони виділялися щоб "винагородити" організм, або як знеболююче після поранення. Саме тому бували випадки, коли збиті люди "схоплювалися" після аварії, не відчуваючи болю - у них працювали природні знеболюючі.

Так і тут, невдачливі блогери в пошуках своїх грошей і глядачів активізують вироблення природного наркотику і підсаджуються на нього. Свій перший екстрим молоді люди найчастіше роблять напідпитку, або "на спір", коли працює внутрішній каталізатор.

Адреналін виробляється і в тих, хто бачить ці фото і відео. Багато людей підсаджуються на подібні відео - звідси і попит, звідси і пропозиція ціною власного життя.

Навіщо вони це роблять

Як вже говорилося, соціальні мережі стали не тільки методом самовираження, а й способом заробити. Також Скринник вважає, що молоді люди отримують задоволення від шокування оточуючих. Уявіть жінку, якій 40-45 років, у якої вже є діти.

Вона дивиться відео з підкоренням телевізійної вишки без страховки і жахається. Сучасним дітям не потрібне хвальба, їм потрібна реакція.

Діти використовують "шокову терапію" проти батьків, як маніпуляцію. Якщо згадати історію з "Синіми китами", яка трапилася взимку, діти приходили додому і зізнавалися батькам, що хочуть пограти в суїцидальну гру.Таким чином дитина викликає співчуття у рідних. 

Скринник розповіла, що багато підлітків навіть фантазують про власну смерть. Вони бачать усе ясно і красиво, як вони лежать на землі, а навколо них переживають родичі і друзі.

Тому подібні відео є такими популярними у підлітків, які фантазують про своїх ризики, смерті або шок рідних: "А що б було, якби мої батьки це побачили, чи стали б вони мене цінувати, знаючи, що я можу померти будь-якої миті?"

Та тільки ці підлітки ніколи не враховують одного, що це вже не ілюзія чи гра. Ніхто не прокинеться і не оживе.

Що робити

Якщо дитина починає говорити про "синіх китів", руфінг і зацепінг, всіляко демонструвати зацікавленість у соціальних мережах, у жодному разі не забороняти. У таких випадках необхідно розібратися, що саме зацікавило дитину в цій діяльності і дати їй це.

Якщо йдеться про нестачу уваги, то потрібно проводити більше часу з дитиною. Але якщо це переросло в постійний стан дитини, то це може стати хронічним захворюванням, а дитина перетвориться на психологічного інваліда. Тоді діти починають і шрамуватися, і лазити в групи смерті, і фотографуватися на краю даху.

"Батькам необхідно перевіряти соціальні мережі своїх чад. Не буде дитина, у якої все добре, на своїй сторінці цитувати депресивні вірші Анни Ахматової ", - вважає Скринник.

Але якщо тут домішується спортивний інтерес, то варто звернутися до фахівців цієї справи. Подобається дитині лазити на висоті - відведіть її  в гурток скелелазання чи альпінізму. Там вона втілюватиме свої інтереси під контролем фахівця і зі страховкою. Подобається їй чіплятися за громадський транспорт - поставте дитину на водні лижі або вейкборд.

Якщо дитина фанатично робить селфі, то можна звернутися до тих, хто займається Youtube-каналами або розкручуванням акаунтів. Розібратися як усе це працює, як це правильно робити. Або знайти фотогурток.

Надивившись роликів, не всі молоді люди розуміють, що це робота. Розкручені інстаграмми красунь - робота фотографів, візажистів, стилістів, реклами. Деякі небезпечні трюки виконуються зі страховкою у блогера у дворі. А трансляція на великій швидкості з автомобіля і зовсім може бути симуляцією.

Якщо говорити про дорослих, які займаються небезпечними селфі, то у них або чіткі, на відміну від дитини, мотиви (гроші, шантаж, адреналін), або порушення психіки.

Наприклад молоді люди, які так і не змогли знайти роботу після закінчення інституту, сидять вдома, а батьки їм постійно дорікають. У якийсь момент така людина вигадує собі виклики: от залізу на 25 поверх, зроблю селфі і більше ніхто не скаже, що я байдикував, стану знаменитим і зароблю. Часто такі випадки закінчуються лікуванням у психдиспансері.

Джерело

Категорія: Школа безпеки | Переглядів: 685 | Додав: admin_a | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024