Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 09:43
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Червень » 7 » Поради про розвиток у дітей навичок читання
17:17
Поради про розвиток у дітей навичок читання

Тривалий час батьки перебувають у пошуку ефективних способів зацікавлення дітей читанням книг. Дослідження стверджують, що ваша дитина часто наслідує вас як особистість. Отже, ваша роль в отриманні дитиною задоволення від читання – вирішальна.

Читання не повинно стати для дитини нудним і виснажливим заняттям. Батькам варто докласти всіх зусиль, щоби перші кроки до знань стали для малюка цікавими й веселими.

Коли дитина вчиться читати?

Чи знаєте ви про те, що ваша дитина – лінгвістичний геній? Ви, можливо, замислюєтесь над питанням, чи правда це, адже немовлята не розмовляють, а видають безладні звуки. Після досягнення двох-трирічного віку вони починають опановувати рідну мову, яка для них зовсім чужа. Якщо ви будете навчати дітей будь-якої іншої мови, вони оволодіють нею так само добре, як і рідною. Таким чином, перші п'ять років життя дитини – це найкращий час, щоб навчити її будь-якої мови.

Спочатку діти вчаться розуміти слова, які їм кажуть; кілька років потому вони вчаться читати. Проте дитина може навчитись розмовляти й читати одночасно. Багато хто не знає, що діти можуть навчитися читати навіть раніше, ніж почнуть розмовляти. Це відбувається тому, що в цей час мозок дитини здатний здобувати знання й не звертати увагу, якою мовою відбувається навчання. Це означає, що дитина може навчитись розмовляти, коли з нею розмовляють, і читати, коли їй читають.

Якщо дитина народжується в сім'ї, в якій розмовляють двома мовами, вона вивчить обидві. Точно так само, якщо дитину навчають писемного мовлення, вона навчиться читати. Тому батьки можуть почати знайомити дітей із читанням уже із тримісячного віку.

Як організувати уроки читання для дитини

Спочатку переконайтеся, що дитина здатна відстежувати візуальний об'єкт. Тримайте об'єкт на відстані 20–25 сантиметрів від обличчя дитини та злегка відведіть у сторону. Якщо очі дитини рухаються в напрямку об'єкта, то вона готова вчитися читати.

Програма навчання читання повинна бути цікавим заняттям як для батьків, так і для дітей. Деякі батьки починають читати своїм дітям, коли тим виповнилось лише кілька місяців, і це прекрасний час для взаємодії з дитиною. Дитина ще не дуже активна фізично і слухає вас з підвищеною увагою. Ви можете читати дитині короткі розповіді або показувати ілюстровані книги. Ви також можете програвати дитячі пісеньки й дивитись, як дитина посміхається.

Попередні навички читання

Пет Вольф, консультант у питаннях освіти, автор книги «Розвиток розуму, який читає» заявляє, що батьки у змозі визначити, чи відчуває дитина труднощі з читанням. Ознаки наявності проблем із читанням такі:

1. Дитина плутає літери.
2. Вона не може скласти слово зі звуків.
3. Вона не може запам'ятовувати слова та пропускає їх у тексті.
4. Вона вгадує й не може вимовляти вголос випадкові слова.

Якщо ваша дитина зіштовхується із проблемами читання перед вступом у школу, ви повинні негайно вирішити їх і спробувати проаналізувати причини їх виникнення.

Перш ніж почати аналізувати причини проблеми, ви повинні знати, які етапи проходить дитина на шляху до оволодіння навичками читання.

У віці чотирьох-п'яти років дитина починає розвивати свій словниковий запас, учиться римувати окремі слова, писати літери й читати деякі слова по складах.

Діти у віці від 6 до 10-ти років учаться читати прості книги й можуть висловити свою думку про персонажів і сюжетну лінію. У цьому віці дитина любить читати різні розповіді. Її словниковий запас суттєво збільшується.

Коли дитина досягає віку одинадцяти років, вона вже читає, як доросла. Вона може читати як художню, так і науково-популярну літературу.

Читайте разом з дитиною, так ви зможете легше визначити, чи зіштовхується вона із проблемами при читанні. Якщо ви виявите, що ваша дитина прочитує слова не точно, порозмовляйте про це з її вчителем. Завжди цікавтесь успішністю вашої дитини у школі. Навіть якщо дитина читає добре, залишайтесь поруч з нею й допомагайте їй робити уроки.

Пізнавальні навички, яких набуває дитина

Щоби брати активну участь і бути успішною в навчальному процесі, дитина повинна оволодіти основними освітніми навичками. Адже якщо в неї в достатній мірі не розвинена когнітивна здатність засвоювати матеріал, це буде приносити їй одне розчарування, що може призвести до прогалин у навчанні, тому батьки повинні постійно підтримувати, надихати та спрямовувати дитину.

Ігри для тренування пам'яті тренують когнітивні здібності

Отже, як можна покращити когнітивні навички? Часта практика та спільне читання з дитиною, без сумніву, допомагають розвивати когнітивні здібності. Однак найкращий спосіб відточувати когнітивні здібності дитини – це грати з нею в ігри для тренування пам'яті. Дитині сподобається інтерактивний спосіб вивчення нових слів. Очевидно, що хороша пам'ять необхідна дитині для запам'ятовування всього, що вона вивчає.

Постійне читання з дитиною й написання слів роблять процес навчання дуже нудним. Спробуйте розвивати пам'ять дитини у віці від трьох до шести років в ігровій формі, адже ми всі знаємо: щоб добре вчитись, потрібно мати хорошу пам'ять. Ось одна з веселих ігор для тренування пам'яті з різними предметами в лотку.

Покладіть в лоток кілька предметів і попросіть дитину запам'ятати їх.

Приберіть лоток в інше місце й попросіть дитину перерахувати предмети, які в ньому лежать.

Складіть список і відзначте ті предмети, які дитина перерахувала.

Якщо дитина повторюється, попросіть її подумати знову.

Приберіть один предмет з лотка, покажіть лоток дитині й попросіть її визначити, чого не вистачає в лотку.

Це дійсно ефективна гра, а також точний спосіб перевірити когнітивний розвиток дитини та її зорову пам'ять. За допомогою цієї гри ви зможете проаналізувати, наскільки добре організована система мислення вашої дитини.

Ви також можете навчити дитину грати в судоку й інші цікаві ігри для тренування пам'яті.

«Поїзд пам'яті» – ще одна поширена гра

Попросіть дитину уявити собі, що вона збирається у відпустку і що ви вже почали пакувати валізу.

Попросіть дитину назвати одну важливу річ, яку треба покласти у валізу.

Потім самі назвіть ще одну важливу річ.

У кінці дитина має перерахувати речі, що «лежать» у валізі.

У цю гру можна грати у групі або удвох.

Можна зробити гру «поїзд пам'яті» більш творчим шляхом створення сюжетної лінії. Наприклад, ви починаєте історію, просите вашу дитину продовжувати її, додаючи речення. Це примушує дитину творчо мислити, допомагає їй правильно будувати речення.

Діти люблять повторення, це покращує їхню пам'ять. «Поїзд пам'яті» може виявитись досить складною грою, і ви будете здивовані тим, як добре розвивається пам'ять вашої дитини після кількох таких ігор.

Використовуйте різні ігри для тренування пам'яті, такі як гра у слова, кросворди, перестановка слів у реченнях, прості пазли й інші. Безсумнівно, основна мета батьків – це навчання дитини, але у ваших силах зробити це навчання веселим і приємним для неї. Такі ігри, як «Знайди відмінності», також дуже популярні серед дітей.

Грати треба систематично й тільки в ті ігри, які подобаються дитині. Щоразу знайомте дитину з новою грою. Нехай ваша дитина виграє, інакше вона втратить інтерес до гри і припинить грати взагалі.

Важливі поради для батьків

Нехай дитина перебуває в оточенні книг, тільки так вона зможе розвивати звичку читати. Читайте вашій дитині вголос щодня, і вона поступово навчиться читати самостійно. 

Знайдіть час для сімейного читання й розповіді різних історій. 

Використовуйте різноманітні способи навчання читати, щоби зробити цей процес цікавим. 

Зберіть домашню бібліотеку, розвивайте дослідницькі здібності дитини.

Слідкуйте за успішністю дитини.

Намагайтеся виявляти можливі проблеми читання в дитини й оперативно їх усувати.

Якщо в дитини проблеми з читанням і для їх усунення потрібен певний час, будьте терплячими, використовуйте правильні методи навчання. Не відбивайте в дитини бажання читати своїми негативними коментарями.

Використовуйте аудіо, відео та інші джерела, щоб у процес навчання вносити веселощі й урізноманітнити його.

Хваліть дитину, якщо вона добре читає або досягла успіхів у письмі. Заохочення дуже важливе у процесі навчання.

Десять головних порад батькам про навчання дітей читання

Перш ніж навчити дитину читати, ви повинні зрозуміти її освітні особливості. Визначте, лінується ваша дитина читати чи спрагла до читання. Це можна легше зробити, якщо ви постійно наставляєте дитину при читанні.

Ось деякі ефективні методи навчання читання.

1. Читайте дитині перед сном. Ваш малюк може навчитись читати до першого класу школи. Дослідження показують, що регулярне читання дитині в період її становлення закладає основу й забезпечує надійну платформу для майбутніх успіхів. Щодня приділяйте кілька хвилин для читання розповідей і казок дитині перед сном.

2. Час від часу читайте дитині вголос. Читання дитині вголос дивним чином іде їй на користь і перетворює її на кращого читача. Таке читання стимулює комбіновану діяльність, піднімаючи рівень ентузіазму дитини. Читання базується на навчанні знання мови у друкованій формі. Нехай ваша дитина розглядає книги з ілюстраціями, фотографіями й різні кольорові комікси, розвиваючи, таким чином, любов до читання.

3. Читайте з дитиною вітальні листівки. Відведіть дитину в магазин, де продаються вітальні листівки, і читайте їй вітання. Попросіть її вибрати листівки з найкращими привітаннями. Також попросіть дитину вибрати листівку до певного свята, наприклад, до дня народження, Різдва тощо. Це повинно сподобатись вашій дитині, допоможе їй навчитися читати.

4. Навчіть дитину писати листи та вести щоденник. Написання листів і ведення щоденника – ефективні способи спілкування з іншими людьми. Попросіть дитину написати листа родичам і улюбленим знаменитостям. Допоможіть їй у цьому. Це покращить навички й читання, й письма дитини одночасно.

5. Грайте у словотвірні ігри та ігри, пов'язані з читанням. Грайте з дитиною у словесні ігри та ігри, пов'язані з читанням, наприклад, кросворди, пазли, головоломки, гру в слова.

6. Відвідуйте з дитиною бібліотеку. Відвідуйте з дитиною найближчу бібліотеку. Нехай дитина познайомиться із широким спектром газет, книг і журналів. Також познайомте її з Інтернетом. Пошуки в Інтернеті допомагають розвивати навички читання й досліджень. Таким чином, літературні навички дитини будуть розвиватись, що дозволить їй добре вчитися.

7. Займайтеся з дитиною. Читайте з вашою дитиною якомога частіше. Це допоможе їй на уроках мови й літератури. Ваша присутність разом з її зусиллями принесе більше результатів. Однак зробіть так, щоб дитина частину навчального часу проводила самостійно, бо залежність від вашої присутності може викликати в неї проблеми в майбутньому.

8. Будьте оптимістами. Будьте оптимістами при навчанні своєї дитини. Якщо вона зіштовхується із проблемами при читанні, уникайте негативних коментарів. Замість цього переконайте дитину докладати більше зусиль. Крім того, не забудьте хвалити дитину за гарне навчання.

9. Дбайте про здоров'я дитини. Докладіть усіх зусиль, щоб ваша дитина мала адекватний час на відпочинок і повноцінно харчувалася. Це допоможе їй залишатися здоровою та швидко оволодівати знаннями. Ваша дитина витрачає багато розумової енергії на читання й письмо. Вона повинна харчуватися здоровою їжею і для підтримки хорошого зору. Тому продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, є необхідними для розумового розвитку.

Наведені вище поради про те, як покращити навички читання вашої дитини, також дають поглиблений аналіз її звичок і характеру. Вам треба проявити незвичайне терпіння й оптимізм, щоб допомогти дитині досягти результатів у житті. Таке розуміння життєво важливе для її успіху.

Джерело

Категорія: Корисне | Переглядів: 466 | Додав: Данія1582 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024