Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 13:28
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2013 » Травень » 12 » В Одесі будують перший в Україні соціальний гуртожиток для розумово відсталих
10:46
В Одесі будують перший в Україні соціальний гуртожиток для розумово відсталих

Перший в Україні соціальний гуртожиток для розумово відсталих будують в Одесі коштом німецьких благодійників. Вже на початку осені там сподіваються відсвяткувати новосілля.

У 1970-х роках родина Юсим оббивала пороги багатьох лікарень. Батьки тішили себе надією знайти препарати, які б могли вилікувати сина від маловивченої на той час хвороби - синдрому Дауна. Час йшов, хлопець зростав, а недуга не відступала. Зараз Михайлові 48. Його спосіб життя на перший погляд не відрізняється від більшості здорових людей: у будні робота, на вихідних відпочинок з родиною. Щоправда, для своїх батьків, чоловік так і залишився маленьким хлопчиком, який повсякчас потребує догляду.

"Ці діти дуже "важкі" і у батьків головне питання: що буде з їхньою безпорадною дитиною, коли не стане їх, - розповіла Deutsche Welle лікар-невропатолог й керівниця дитячого реабілітаційного центру імені Януша Корчака в Одесі Ірина Галіна. Саме Михайло став першим пацієнтом реабілітаційного центру, який відкрився за сприянням німецьких благодійників 1996-го року. Він же, на правах "аборигена", (як жартує медик) поселиться у новому соціальному гуртожитку.

Від одягу до даху над головою

"1989 року в Україні тільки-но зароджувався рух за захист прав розумово відсталих", – згадує Галіна. Тоді, завдяки опікунству німецького професора Тома Муттерса з організації "Lebenshilfe", одесити отримали не лише можливість співпрацювати з провідними фахівцями, але й здобули ґрант, який, власне, і уможливив відкриття центру. Нині у ньому проходять реабілітацію хворі від нуля і до 25-ти років.

Та головна проблема українських інвалідів не лише у вчасній реабілітації, але у відсутності шляхів самореалізації після неї, нарікають фахівці. З такою проблемою могли б зіштовхнутись вихованці центру Януша Корчака, якби не німецьке Товариство друзів імені доктора Гааза (Friedrich-Joseph-Haass-Stiftung). Щорічно починаючи з 1990-х років товариство надсилало одеському центру гуманітарну допомогу, а 2000-го року спільно з Rotary Club з німецького Ойскірхена профінансували відкриття навчально-трудової майстерні для підопічних центру.

"У нас зараз є кілька майстерень, - розповідає Ірина Галіна, - є їдальня, де підопічні на рівні з іншими працівниками готують обіди для одеської лікарні, частина займається у швейній майстерні, інші у деревообробній".

Цьогоріч німецькі благодійники запустили пілотний в Україні і звичний для німецьких реалій проект – побудову соціального гуртожитку. За словами Армін Арендт, керівника Товариства друзів імені доктора Гааза, такий крок не є чимось надзвичайним: "Ми подумали, якщо вже організували для цих людей майстерню і робочі місця, то треба подбати і про житло для них, адже вихованці ростуть і у них рано чи пізно постане питання самостійного життя".

Перший приклад

Новий гуртожиток з'явиться на першому поверсі звичайної п'ятиповерхівки. Приміщення для інвалідів надала безкоштовно міська влада Одеси, утім для того, аби в житловий блок поселити інвалідів, його треба повністю перебудувати та обладнати меблями і побутовою технікою.

У реабілітаційному центрі імені Януша Корчака в Одесі

На це й підуть 50 тисяч євро. "Гроші надходили з різних джерел, частково від звичайних людей, які вкладали, хто по 500 євро, а хто по тисячі, - розповідає DW Армін Арендт - була жінка яка відмовилась від подарунків на день народження на користь пожертв". Половину ж суми отримали через продаж картин 20 художників, які, власне, і малювали з метою допомогти українським інвалідам.

Новий соціальний гуртожиток розрахований на 16 постояльців, однак українська сторона сподівається, що після нього з'являться й інші подібні заклади для розумово відсталих, і не тільки в Одесі. Адже інваліди після реабілітації легко інтегруються у суспільство. Головне, аби здорові у своїй масі не боялися сусідства з "інакшими".

Катерина Луцька

DW.DE

Джерело

Категорія: Психологія | Переглядів: 1166 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024