Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 01:28
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Червень » 17 » Вчителі судяться з прем`єром А.Яценюком
19:49
Вчителі судяться з прем`єром А.Яценюком

Уряд починає пожинати перші плоди курсу жорсткої економії і затягування пасків.

Міністри так захопилися оптимізаціями і кризовим менеджментом, що вирішили не щадити навіть педагогів, чим дуже їх розізлили.

Недавно профспілка працівників освіти та науки подала на Кабмін в суд.

Позивачів цікавить, чому уряд вирішив позбавити освітян надбавки до окладу за престижність праці.

Цьому передувала активна фаза дій команди Яценюка, яка тоді скасувала сотні нормативних актів попередників і оголосила кампанію ощадливості.

Потроху "шокова терапія" докотилася до педагогів. Зокрема, 25 березня уряд схвалив дві постанови: №88 і №89.

Перший документ стосується педагогічних працівників - вихователів дитячих садків, вчителів, викладачів ПТУ та вузів.

Якщо раніше розмір надбавок педагогам за престижність праці визначався у фіксованому розмірі - 20% від окладу, то тепер він встановлюється у граничному розмірі - до 20%. Тобто місцева влада сама вирішуватиме: нараховувати педагогам 20% чи зменшити надбавку до 15%, 10%, 5% чи навіть до нуля.

Другий документ передбачає те саме для працівників бібліотек. Для них надбавка "за особливі умови роботи" визначалася так само у фіксованому розмірі, 50% від окладу, а зараз буде теж у "граничному".

У постановах вказується, що "розмір надбавки буде встановлюватися керівником закладу у межах фонду оплати праці". Як буде на практиці - неважко здогадатися. Місцеві чиновники будуть урізати надбавку, нарікаючи на антикризові заходи уряду або на "дірки" у місцевому бюджеті. Про премії для себе вони навряд чи забудуть.

Травневу зарплату частини освітян місцеві адміністрації уже урізали на кілька сотень. Скорочують надбавку не всім, у деяких регіонах місцева влада продовжує нараховувати до окладів педагогів ті самі 20%.

"Все залежить від місцевих профкомів. У тих регіонах, де вони відстояли свої позиції, надбавки у педагогів залишилися колишніми", - пояснює завідувач юридичного відділу профспілки працівників освіти та науки Сергій Курилкін.

Втім, кількість постраждалих від оптимізації все одно зашкалює. До профспілки за місяць надійшло більше тисячі звернень від територіальних профорганізацій з копіями наказів місцевих органів влади про зменшення надбавки.

Звернення продовжують надходити. Не всі освітяни одразу зрозуміли, що коїться: у деяких містах і селах представники місцевої влади навіть не вважають за потрібне попереджати про це жертв урядової реформи.

Потенційно педагоги можуть втратити будь-яку суму, максимум - 500 грн. Це стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння багатьох освітян. Більшість з них заробляє менше 2 тис грн. Щоб зрозуміти, у якому вони відчаї, достатньо поставити питання про їх ставлення до нової влади.

- Ми маємо якусь вагу як вихователі, ми з освітою, нас атестують, перевіряють, екзаменують. Тобто за престижність нам не просто так нараховували. Зараз я буду отримувати зарплату нарівні з нянею, - обурюється вихователь з 30-річним стажем із сільського дитсадка з Болградського району на Одещині.

- Яка у вас зарплата?

- Уже "ніяка".

- До цього вона теж була "ніякою"?

- Зараз я буду отримувати десь 1 700 грн, а до цього було 1 900 грн.

- Тобто урізали на 200 грн?

- Майже. Наш сільський голова скоротив нам надбавки поки що на 10%. Нам у його приймальні говорили, що це ще непогано, адже могли всі 20% зняти. З такою зарплатою я навіть зуби не зможу долікувати. Доведеться їх виривати. Один зуб вирвати - 50 грн. Лікувати дорожче, - намагається жартувати вихователь.

 Я їм не вірю.

- Чому? Тому що вони позбавили вас 10% зарплати?

 

- Ні. Тому що люди наївні, вийшли на вулиці і загинули. А тепер один мером став, інший за вихователів взявся. Після цього в країні запанує ідилія. Нехай вони всі свої особняки продають і так закривають "дірки" в бюджеті.

- Хіба особняк Яценюка допоможе вирішити проблеми бюджету країни?

- Хай всі продадуть. Ми з вихователями "скидаємося", щоб картридж для принтера купити. Тому що ці злодії - що місцева влада, що київська - нічого не дають.

Батьки давно все оплачують, а ми за свої гроші купуємо ручки, зошити, посібники. І ці 10%, які вони взяли, і так йшли на потреби дитсадка. Ми не крадемо, як робить 99% чиновників на всіх рівнях. У нас навіть такої лазівки нема.

- А якби була, ви б крали?

- Причому тут це? Працюють у садочках тільки дурні. А який сенс? Аж так багато отримували вихователі! А ці державні службовці, які отримують купу грошей, сидять в папірцях копирсаються. З них чому не зняли? Вони уявляють собі, що таке вести дитину з двох-трьох років до випуску?

Мені б хотілося, щоб ці "хворі", хто видав цю постанову, прийшли в дитячий садок. Не у якийсь приватний, куди вони водять своїх дітей, і де п'ять малят у групі, а в той, де 20-25 новеньких у групу приймають.

Я хочу, щоб вони хоча б тиждень побули у такій групі. І нехай потім скажуть: треба нам урізати зарплати чи ні. Буває, приводять дітей у півтора-дворічному віці, бо мамі треба виходити на роботу. Хоча є вказівка до трьох років не брати.

- А навіщо ви їх берете?

- Місцевий голова каже: якщо буде мало дітей, взагалі платити не буде.

Постанови, які так приголомшили педагогів, написані у Міністерстві фінансів. Їх ідеологом називають заступника міністра фінансів Володимира Матвійчука, який працював у відомстві ще за часів Леоніда Кучми.

Володимир Матвійчук

У Мінфіну залізний аргумент: антикризові заходи. У відомстві підрахували, що у 2013 році держава заплатила за надбавки педагогам 4,655 млрд грн, бібліотекарям - 360 млн грн. У Мінфіні бачать у "реформі" суцільні плюси.

"Це створить умови для гнучкого стимулювання. Керівнику надається право встановлювати розмір надбавок відповідно до особистого внеску працівників у загальні результати роботи", - йдеться у відповіді Мінфіну на адресу профспілок.

Професійним HR-менеджерам варто перейняти у Мінфіну мотиваційні моделі. Виявляється, скорочення надбавки - це гнучке стимулювання. Тому, напевно, проекти актів не були узгоджені з профспілками, як того вимагає законодавство.

"Пропозиція щодо скасування постанови Кабінету міністрів №88 не підтримується", - пише Матвійчук.

Профспілка працівників освіти та науки, яка об'єднуе понад 1,9 млн членів, намагається оскаржити рішення уряду в Окружному адміністративному суді Києва. Останнє засідання повинно було відбутися 12 червня, проте його перенесли.

Чи винесе суд позитивне для педагогів рішення? Півроку тому у подібній судовій суперечці виграв би Кабмін. Так само буде, вірогідно, і зараз.

Антикризові заходи вимагають жертв, і кандидатів на цю роль краще шукати серед найбільш слабких. Конвертаційні центри, податкові ями та офшори зачекають. Є педагоги і бібліотекарі. Вони ж не візьмуть в руки "коктейлі Молотова".

Джерело

Категорія: Події в Україні | Переглядів: 730 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024