Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Середа, 17.04.2024, 02:05
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Грудень » 7 » Види насильства та їх наслідки.
00:04
Види насильства та їх наслідки.

Види насильства та їх наслідки.


         Жорстоке поводження з дітьми та нехтування їх інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідком завжди є: серйозний збиток для здоров'я, розвитку та соціалізації дитини, нерідко - загроза його життю або навіть смерть. 

Фізичне насильство - нанесення дитині батьками або особами, що їх замінюють, вихователями чи іншими будь-якими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, які заподіюють шкоду здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Ці дії можуть здійснюватися у формі побиття, катування, струсу, у вигляді ударів, ляпасів, припікання гарячими предметами, рідинами, запаленими сигаретами, у вигляді укусів і з використанням самих різних предметів як знарядь бузувірства. 

Фізичне насильство включає також залучення дитини до вживання наркотиків, алкоголю, дачу йому отруйних ве-вин або "медичних препаратів, що викликають одурманювання (наприклад, снодійних, не прописаних лікарем), а також спроби задушення або утоплення дитини. 

У деяких сім'ях серед дисциплінарних заходів використовують різні види фізичного покарання - від запотиличників і ляпасів до прочуханки ременем. Необхідно усвідомлювати, що фізичне насильство - це дійсно фізичний напад (катування), воно пoчті завжди супроводжується словесними образами і психічною травмою. 

Сексуальне насильство або спокушання - використання дитини (хлопчика чи дівчинки) дорослим чи іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб чи отримання вигоди. Сексуальне насильство включає статеві зносини (коїтус), оральний і анальний секс, взаємну мастурбацію, інші тілесні контакти зі статевими органами. До сексуального розбещення відносяться також залучення дитини в проституцію, порнобізнес, оголення перед дитиною статевих органів та сідниць, підглядання за ним, коли він цього не підозрює: під час роздягання, відправлення природних потреб. 

Психічне (емоційне) насильство - постійне або періодичне словесну образу дитини, загрози з боку батьків, опікунів, вчителів, вихователів, приниження її людської гідності, звинувачення його в тому, в чому він не винен, демонстрація нелюбові, неприязні до дитини. До цього виду насильства відносяться також постійна брехня, обман дитини (у результаті чого він втрачає довіру до дорослого), а також пред'являються до дитини вимоги, що не відповідають його віковим можливостям. 

Нехтування інтересами і потребами дитини - відсутність належного забезпечення основних потреб і потреб дитини в їжі, одязі, житло, вихованні, освіті, медичній допомозі з боку батьків або осіб, які їх замінюють, в силу об'єктивних причин ( бідність, психічні хвороби, недосвідченість) і без таких. Типовим прикладом зневажливого ставлення до дітей є залишення їх без нагляду, що 'призводить до нещасних випадків, отруєнь і інших небезпечних для життя і здоров'я дитини наслідків. 

Одним з проявів жорстокого поводження з дітьми є відсутність у жінки любові до дитини, коли він ще перебуває в материнській утробі, тобто до дитини від небажаної вагітності. Його, ще нічим себе не проявив, вже не люблять, не думають і не піклуються про неї. Будучи емоційно відкинутими ще до народження, такі діти народжуються раніше терміну в два рази частіше в порівнянні до дітьми від бажаної вагітності, вони частіше мають низьку масу тіла, частіше хворіють в перші місяці життя, гірше розвиваються. 

Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми веде до найрізноманітніших наслідків, але їх все об'єднує одне - збиток здоров'ю дитини чи небезпека для його життя. Негативними наслідками для здоров'я є: втрата або погіршення функції будь-якого органу, розвиток захворювання, порушення фізичного або психічного розвитку. З 100 випадків фізичного насильства над дітьми приблизно 1-2 закінчуються смертю жертви насильства. Наслідками фізичного насильства є синці, травми, переломи, пошкодження внутрішніх органів: печінки, селезінки, нирок та ін Потрібен час, щоб залікувати ці ушкодження, але ще більше часу і зусиль потрібно для того, щоб залікувати душевні рани, психіку дитини, пострадавщего від побоїв. 

Розрізняють найближчі та віддалені наслідки жорстокого поводження і неуважного ставлення до дітей. 

До найближчих наслідків відносяться фізичні травми, ушкодження, а також блювота, головні болі, втрата свідомості, характерні для синдрому струсу, що розвивається у маленьких дітей, яких беруть за плечі і сильно трясуть. Крім зазначених ознак, у дітей при цьому синдромі з'являється крововилив в очні яблука. До найближчих наслідків належать також гострі психічні порушення у відповідь на будь-який вид агресії, особливо на сексуальну. Ці реакції можуть проявлятися у вигляді збудження, прагнення кудись бігти, сховатися, або в вигляді глибокої загальмованості, зовнішнього байдужості. Однак в обох випадках дитина охоплений найгострішим переживанням страху, тривоги і гніву. У дітей старшого віку можливий розвиток важкої депресії з почуттям власної ущербності, неповноцінності. 

Серед віддалених наслідків жорстокого поводження з дітьми виділяються порушення, фізичного і психічного розвитку дитини, різні соматичні захворювання, особистісні та емоції-ональних порушення, соціальні наслідки. 

Порушення фізичного і психічного розвитку 
У більшості дітей, що живуть у сім'ях, в яких важке фізичне покарання, лайка на адресу дитини є "методами виховання", або в сім'ях, де вони позбавлені тепла, уваги, наприклад, в сім'ях батьків-алкоголіків, є ознаки затримки фізичного та нервово-психічного розвитку . Зарубіжні фахівці назвали цей стан дітей "нездатністю до процвітання". 

Діти, які зазнали жорстокого поводження, часто відстають в зростанні, масі, або і в тому і іншому від своїх однолітків. Вони пізніше починають ходити, говорити , рідше сміються, вони значно гірше встигають у школі, ніж їх однолітки. У таких дітей часто спостерігаються "погані звички": смоктання пальців, кусання нігтів, розгойдування, заняття онанізмом. Та й зовні діти, що живуть в умовах нехтування їхніми інтересами, фізичними та емоційними потребами, виглядають по-іншому, ніж діти, які живуть у нормальних умовах: у них припухлі, "заспані" очі, бліде обличчя, скуйовджене волосся, неохайність в одязі, інші ознаки гігієнічного занедбаності - педикульоз, висипу, поганий запах від одягу і тіла . 

Різні захворювання як наслідок жорстокого поводження 
Захворювання можуть носити специфічний для окремого виду насильства характер: наприклад, при фізичному насильстві є ушкодження частин тіла та внутрішніх органів різного ступеня тяжкості, переломи кісток. При сексуальному насильстві можуть бути захворювання, що передаються статевим шляхом: інфекційно-запальні захворювання геніталій, сифіліс, гонорея, СНІД, гострі та хронічні інфекції сечостатевих шляхів, травми, кровотечі із статевих органів і прямої кишки, розриви прямої кишки і піхви, випадання прямої кишки. 

Незалежно від виду та характеру насильства у дітей можуть спостеріга-датися різні захворювання, які відносяться до психосоматичних: ожиріння або, навпаки, різка втрата ваги, що обумовлено порушеннями апетиту.


При емоційному (психічному) насильстві нерідко бувають шкірні висипки , алергічна патологія, виразка шлунка, при сексуальному насильстві - незрозумілі (якщо ніяких захворювань органів черевної порожнини та малого тазу не виявляється) болі внизу живота. Часто у дітей розвиваються такі нервово-психічні захворювання, як тики, заїкання, енурез (нетримання сечі), енкопрез (нетримання калу), деякі діти повторно надходять до відділень невідкладної допомоги з приводу випадкових травм, отруєнь. 

Психічні особливості дітей, постраждалих від насильства 
Практично всі діти, постраждалі від жорстокого поводження і зневажливого відносини, пережили психічну травму, в результаті чого вони розвиваються далі з певними особистісними, емоційними і поведінковими особливостями, що негативно впливають на їх подальше життя. 

Діти, які зазнали різного роду насильства, самі відчувають гнів, який найчастіше виливають на більш слабких: молодших за віком дітей, на тваринах. Часто їхня агресивність проявляється в грі, часом спалахи їх гніву не мають видимої причини. 

Деякі з них, навпаки, надмірно пасивні, не можуть себе захистити . І в тому, і в іншому випадку порушується контакт, спілкування з однолітками. У занедбаних, емоційно депривовані дітей прагнення будь-яким шляхом привернути до себе увагу іноді виявляється у вигляді викликає, ексцентричного поведінки. 

Діти, які пережили сексуальне насильство, набувають невластиві віком пізнання про сексуальні стосунки, що проявляється в їхній поведінці, в іграх з іншими дітьми або з іграшками. Навіть маленькі, не досягли шкільного віку діти, постраждалі від сексуального насильства, згодом самі можуть стати ініціаторами розпусних дій і втягувати в них велика кількість учасників. 

Найбільш універсальною і важкою реакцією на будь-яке, а не тільки сексуальне насильство, є низька самооцінка, яка сприяє збереженню і закріпленню психологічних порушень, пов'язаних з насильством, Особистість з низькою самооцінкою переживає почуття провини, сорому, Для неї характерні постійна переконаність у власній неповноцінності, в тому, що "ти гірше за всіх". Внаслідок цього дитині важко домогтися поваги оточуючих, успіху, спілкування його з однолітками утруднено. 

Серед цих дітей, навіть в дорослому стані, відзначається висока частота депресій Це проявляється в нападах занепокоєння, беззвітній туги, відчуття самотності, в порушеннях сну. У старшому віці, у підлітків, можуть спостерігатися спроби покінчити із собою або завершені самогубства. 

Відчуваючи себе нещасними, знедоленими, пристосовуючись до ненормальним умов існування, намагаючись знайти вихід із ситуації, вони й самі можуть стати шантажистами. Це, зокрема, відноситься до сексуального насильства, коли в обмін на обіцянку зберігати секрет і не ламати звичної сімейного життя, діти вимагають у дорослих гвалтівників гроші, солодощі, подарунки. 

Соціальні наслідки жорстокого поводження з дітьми 
Можна виділити два виявляються одночасно аспекту цих наслідків: шкода для жертви і для суспільства. 

Діти, які пережили будь-який вид насильства, мають труднощі соціалізації: у них порушені зв'язки з дорослими, немає відповідних навичок спілкування з однолітками, вони не володіють достатнім рівнем знань і ерудицією, щоб завоювати авторитет у школі тощо Вирішення своїх проблем діти - жертви насильства - часто знаходять в кримінальній, асоціальної середовищі, а це часто пов'язане з формуванням у них пристрасті до алкоголю, наркотиків, вони починають красти та вчиняти інші кримінально карані дії. 

Дівчата нерідко починають займатися проституцією, у хлопчиків може порушуватися статева орієнтація. І ті й інші згодом відчувають труднощі при створенні власної сім'ї, вони не можуть дати своїм дітям достатньо тепла, оскільки не вирішені їхні власні емоційні проблеми. 

Як говорилося вище, будь-який вид насильства формує у дітей та у підлітків такі особистісні та поведінкові особливості, які роблять їх малопривабливими і навіть небезпечними для суспільства. 

Які ж суспільні втрати насильства над дітьми? Це перш за все втрати людських життів в результаті вбивств дітей і підлітків або їх самогубств, це втрати в їх особі продуктивних членів суспільства внаслідок порушення їх психічного та фізичного здоров'я, низького освітнього та професійного рівня, кримінальної поведінки. Це втрати в їх особі батьків, здатних виховати здорових у фізичному і моральному відношенні дітей. Нарешті, це відтворення жорстокості в суспільстві, оскільки колишні жертви самі часто cтановятся гвалтівниками. (Зі статті "Жорстоке поводження з дітьми та його наслідки"). 

Цю інформацію повинні знати дорослі і діти 
Американські фахівці, співробітники американської некомерційної організації "Project Harmony", в 1998 р провели дослідження на території Республіки Карелія в рамках проекту "Запобігання насильства в сім'ї", так визначили поняття "насильство" і "жорстоке поводження з дитиною": 

Над дитиною вчинено насильство, якщо: 
його катували, 
йому нанесли побої, 
його здоров'ю заподіяли шкоду, 
порушили його статеву недоторканність і статеву свободу. 

дитини залякували, якщо: 
йому вселяли страх за допомогою дій, жестів, поглядів, 
використовували для залякування свій зріст, вік, 
на нього кричали, 
погрожували насильством по відношенню до інших (батькам дитини, друзям, тваринам і так далі). 

До жорстокому поводженню також відноситься використання при цьому сили громадських інститутів: 
релігійної організації, 
суду, 
міліції, 
школи, 
спецшколи для дітей, 
притулку, 
родичів, 
психіатричної лікарні і так далі. 

Над дитиною вчиняють насильство, якщо використовують для цього ізоляцію: 
контролюють його доступ до спілкування з однолітками, дорослими, братами і сестрами, батьками, бабусею і дідусем 

Над дитиною також здійснюють емоційне насильство, якщо: 
принижують його гідність, 
використовують образливі прізвиська, 
використовують його в якості довіреної особи, 
при спілкуванні з дитиною виявляють непослідовність, 
дитини соромлять, 
використовують дитини як передавача інформації другому з батьків (дорослому) 

Над дитиною здійснено економічне насильство, якщо: 
не задовольняються його основні потреби, контролюється поведінка за допомогою грошей. 
дорослими розтрачуються сімейні гроші. 
дитина використовується як засіб економічного торгу при розлучення. 

до дитини відносяться жорстоко, якщо використовують погрози: 
загрози кинути його (а в дитячому будинку - виключити і перевести в іншу установу), 
погрози самогубства, нанесення фізичної шкоди собі або родичам. 

До дитини дорослі відносяться жорстоко, якщо: 
використовують свої привілеї: 
поводяться з дитиною як зі слугою, з підлеглим, 
відмовляються повідомляти дитині про рішення, які відносяться безпосередньо до нього, його долю: про відвідини її батьками, опікунами, 
дитини перебивають під час розмов.

 Зі статті Т.Я. Сафонової, Є. І. Цимбал "Жорстоке поводження з дітьми та його наслідки"/Жорстоке поводження з дітьми: сутність, причини, соціально-правовий захист. М., 1993 

Джерело


 

Категорія: Психологія | Переглядів: 1390 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024