Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 17:02
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2015 » Липень » 22 » ВСЕ, ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО БОТУЛІЗМ
09:17
ВСЕ, ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО БОТУЛІЗМ

Аби уникнути важкої недуги.

Ботулізм — це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб — збудник інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильна отрута, який у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії. Найчастіше причиною хвороби є консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби. Смертельна небезпека може критися в банках, при недотриманні правил приготування консервованих продуктів.
Збудником інфекції є мікроби – анаероби з групи клостродій. Вони містяться в кишечнику багатьох тварин і грунті, і зберігається там багато років. З грунту мікроб потрапляє в харчові продукти. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів і переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти.
 
Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Внаслідок цього, настає параліч м’язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко — протягом 2-24 годин. На щастя, ця хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у їжу з однієї і тієї ж банки, можу заразитися ботулізмом. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно.

Симптоми ботулізму

Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь — частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м’язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури. При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря, хворому потрібна обов’язкова госпіталізація, лікування проводиться в інфекційній лікарні. Надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку.

Профілактика ботулізму

Профілактика полягає в ретельній термічній обробці продуктів харчування, строгому дотриманні санітарних норм приготування, зберігання та вживання їжі. Продукти, приготовані в домашніх умовах, не рекомендується закривати герметично. Зберігати домашні консерви треба при низьких температурах. Ніколи не купуйте консерви сумнівного виробництва або з роздутими кришками.

Найкраща профілактика ботулізму – це кип’ятіння консервованих продуктів при температурі вище 100 градусів, безпосередньо перед вживанням.
 

Світлана Неймет,зав. відділенням організації епідеміологічних досліджень Виноградівської філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»
Категорія: Медицина | Переглядів: 676 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024