Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 14:13
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2012 » Квітень » 1 » З якого віку дошкільняткові можна сідати перед монітором?
19:27
З якого віку дошкільняткові можна сідати перед монітором?

Чинним санітарним нормам та правилам для шкіл і дошкільних закладів років більше, ніж нашій державі. В них – жодного слова про використання комп’ютерів у садочках.



Стареньке бабусине брязкальце швидко набридло вашому малюкові, не захоплюють його новенький м’яч і навіть сучасний конструктор. Звісно, ви розумієте, чому так сталося. Дерев’яна іграшка не виграє веселу мелодію, м’яч не блимає різнокольоровим підсвічуванням, а ловити рибку в комп’ютерній грі набагато цікавіше, ніж складати пірамідку з кубиків. Ви не вважаєте, що це нормальний процес дорослішання? І це цілком зрозуміло, адже вашому малюкові лише три рочки. То чи корисна для його здоров’я і розвитку інформатизація, яка почалася вже в такому юному віці?

Поблукавши всесвітньою мережею, можна знайти безліч програм, які да­ють можливість найменшень­ким оволодіти комп’ютером. Програми переважно іноземні. В європейських й американ­ських дитячих садочках вихо­ванці навчаються працювати за комп’ютером і полюбляють гра­тися за допомогою інтерактив­ної дошки. Щоправда, завдан­ня підібрані найелементарніші: з’єднай крапочки, пересунь кар­тинку — якраз для дошкільнят.

ВАРТО ЧИ НІ?

А у нас аналогічні програм­ки здебільшого розрахова­ні на старших діток. І це, не­зважаючи на те, що більшість комп’ютерних програм й ігор у світі розробляють фахівці з України. Чому б їм не попра­цювати з педагогами та психо­логами, аби зробити програмне забезпечення більш розвиваль-ним? Мабуть, так не робиться, бо й педагоги використовува­ти їх не поспішають. А мож­ливо, питання «Варто чи ні?» вже не стоїть?

— Комп’ютери і взагалі тех­нічні пристрої вилучити з на­шого життя неможливо, — аб­солютно підтримує цю тезу директор Інституту обдарова­ної дитини НАПН України Во­лодимир Камишин. — Більшість сфер людської діяльності по­требує сьогодні вузької спе­ціалізації. Отже, і підготовку таких спеціалістів треба почи­нати якомога раніше. Навіть з дитячого садочка! Навчати на комп’ютері варто з того віку, коли дитина вже може ним ма­ніпулювати: в шість місяців — тиснути пальчиком на кубик, у три роки — орудувати мишкою, а коли вивчить літери — то й клавіатурою. І помиляються ті педагоги, які проти «ранньо­го комп’ютерного розвитку». Школярі сьогодні можуть «по­садити в калюжу» будь-якого досвідченого педагога, просто зайшовши в інтернет і відшу­кавши там якусь цікавинку на наступний урок.

ВОНИ «ЖИВУТЬ» І ПІД ЛІЖКОМ

Навіть, якщо ви не бажаєте саджати малюка перед моніто­ром, не думайте, що своєрідних комп’ютерів немає в його кім­наті. Вони «живуть» і на столі, й під ліжком. Починаючи з пер­ших місяців малюка, ми купує­мо йому брязкальця з веселими мелодіями, блимаючими лам­почками, килимки, що світять­ся, коли наступаєш, іграшки, які розмовляють. А чи знаєте ви, що в кожному з цих при­ладів усередині є комп’ютер, потужність якого в кілька ра­зів більша від того, що поса­див американців на Місяць? І всі ці прилади визнані корис­ними для розумового й фізич­ного розвитку дітей. Однак чи не забагато ми дозволяємо ко­ристуватися електронним при­ладдям нащадкам, замість того, щоб почитати книжку або ви­йти на прогулянку?

— Малюк все одно не сиді­тиме довго перед монітором, — запевняє Володимир Ками-шин. — Якщо ви переймаєтеся тим, скільки часу йому мож-

на гратися за комп’ютером, то для кожного віку є свої пси­хологічні особливості. Коли ди­тина зовсім маленька, вона не може зосередитися на чомусь більше, ніж на 5 — 10 хви­лин. Комп’ютер нічого не змі­нив. Просто, якщо 30 — 40 ро­ків тому ми запитували себе,

чи корисно дитині багато чи­тати, бо через це виникне ко­роткозорість, то сьогодні ті самі переживання ми перенесли на комп’ютер.

ЦЬОГО НЕ БУДЕ!

То що заважає встановити комп’ютери в дитячих садоч­ках? Як і завжди, в питаннях розвитку дітей проблема має і медичний, і педагогічний ас­пекти. Може, дехто з педагогів і вважає, що від прогресу не втекти, але медики переважно проти такого навантаження на зір і психіку в ранньому віці. В попередніх номерах газети ми вже писали про те, що чинним державним санітарним нормам і правилам для шкіл та дошкіль­них закладів років більше, ніж

нашій державі. І там, звісно, немає жодного слова про ви­користання комп’ютерів у са­дочках.

— У нових цього також не буде, — стверджує заступ­ник директора Інституту гі­гієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва НАМН Украї­ни Надія Полька, яка працює над розробкою таких пра­вил. — Буде прописано час і режим роботи за комп’ютером тільки для середньої та стар­шої школи. Ми рекомендуємо систематично використовувати комп’ютер для навчання лише з десяти років. Згубний вплив комп’ютера на зір, порівняно з книжкою, набагато більший. Школярам молодшого шкільно­го віку ми радили б всього кіль­ка занять — уроки для ознайом­лення з комп’ютером.

ЗАСЛІПЛЮЮЧИЙ ФАКТОР

Якщо дошкільнику за комп’ю­тер так категорично не мож­на, отже, і шкідливий вплив на зір через сидіння за моніто­ром наші науковці не досліджу­ють. Але, враховуючи те, що в деяких школах замість зви­чайних апробують електрон­ні підручники, офтальмоло­ги вивчали вплив PocketBook на органи зору. За попередні­ми дослідженнями, особливих відмінностей від паперових не знайшли. Тому вважають їх ви­користання оптимальним. Од­нак команди «Даєш комп’ютер найменшеньким!» ми від них не дочекались.

— За останні п’ять років на 6 відсотків побільшало па-тологій органів зору, особливо зріс відсоток дітей з коротко­зорістю, — песимістично поча­ла розмову Наталія Малачкова, лікар-офтальмолог, викладач Вінницького національного медуніверситету. — Всі хворо­би помолодшали: якщо раніше ми знаходили так звану шкіль­ну короткозорість, починаючи з 13 років, то сьогодні виявля­ємо її уже в 9. І справа не в тому, щоб заборонити доступ до комп’ютера, а в тому, як його обмежити. Навіть маленькі діти сьогодні сидять за комп’ютером годину — три. Батьки не мо­жуть, а деякі й не вважають за потрібне їх контролювати.

Щоб зберегти зір малюків, учитель чи вихователь також повинен правильно організувати робоче місце. Наприклад, якщо ввімкнув інтерактивну дошку — треба зачинити вікна, щоб мож­на було дивитись на екран. Але при цьому не можна виконува­ти письмові роботи й читати, бо знижується освітлення.

— Зображення на моніторі складається з пікселів — ма­леньких частинок, кожна з яких світиться сама по собі, — по­яснює Наталія Валентинів­на. — Яскравість зображення на комп’ютері змінюється — а це згубно для ока: весь час зву­жується й розширюється зіни­ця. Як результат — очі втом­люються. Сьогодні більшість моніторів — з пласким екра­ном, і нам здається, що це змен­шить їх згубний вплив на очі. Але всі пласкі монітори дають відблиск, який подразнює ре­цептори органу зору. Тільки антивідблискове покриття окуля­рів для роботи з комп’ютером частково може зняти втому з очей. Однак все-таки найкра­щий захист для малюків — не сидіти перед монітором.

А ЯК У НИХ?

ПО НОУТБУКУ НА НЕМОВЛЯ

У багатьох країнах Європи та Азії комп’ютери постійно вико­ристовують для навчання дітей у садочках. Особливо актив­но комп’ютеризацію дошкільної освіти сьогодні впроваджують у Кореї. У Росії, як і в нас, тільки починають застосовувати розви-вальні дитячі ігри та програми для дошкільнят. А ось Португалія п’ять років тому вирішила комп’ютеризувати всі щаблі навчаль­ного процесу, аби кожна дитина мала ноутбук і доступ до все­світньої павутини. Небагатим сім’ям, в яких підростають школя­рі, роблять великі знижки для придбання ноутбука та під’єднання до інтернету. Влада Португалії планує, що незабаром принаймні 9 з 10 учнів молодшої школи навчатимуться за допомогою ноутів.

ПОКИ ІНШІ ГОВОРЯТЬ…

…у Києві вже з’являються дитсадочки, де за комп’ютером працюють дошкільнята. Про програму для діток старшої групи розповідає її автор – методист-вихователька садоч­ка «Ольвія» Оксана Левицька: – У нас лише перші кілька уроків ознайомлювальні. А далі вже дітки потроху навчаються. Завдання спрямовані на роз­виток моторики, логічного мислення. Це і розмальовки, і вправи на кшталт «з’єднай за крапочками та розмалюй», прописи на комп’ютері спеціальною «ручкою», вправи з ру­ховими елементами. Діти працюють раз на тиждень по 12 хвилин. Оскільки для дошкільнят санітарні норми не затвер­джено – орієнтуємося на норми для першого класу. Кожен урок у нас проводять фізкультхвилинку і гімнастику для очей.

Олена СОЛОДОВНІК, «Освіта України» № 49-50

Категорія: Медицина | Переглядів: 1052 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024