Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 15:17
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Червень » 26 » Знищуйте амброзію – небезпечний карантинний бур’ян та алерген
09:52
Знищуйте амброзію – небезпечний карантинний бур’ян та алерген

Амброзія полинолиста є одним з найнебезпечніших карантинних бур’янів. Проблема її розповсюдження набула глобального характеру — вона поширена на всіх континентах. Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання людей у період цвітіння.

На жаль, бур’яни швидко поширюються і на теренах нашої країни. Вперше в Україні амброзію було виявлено у 1925 р. Після 50-х років ХХ сторіччя амброзія почала активно «крокувати» у північному і західному напрямках України. Цей бур’ян виявлено на території АР Крим та в 24 областях країни на загальній площі близько 3,7 млн. гектарів.

Останні декілька років у зв’язку з недотриманням вимог агротехніки під час обробітку ґрунту і збирання сільськогосподарських культур, невживанням належного комплексу заходів боротьби з бур’янами засміченість амброзією полинолистою відображає загальне погіршення екології землі.

Серед інших бур’янів саме амброзія виділяється своєю надзвичайною пристосованістю до виживання. У зв’язку з потужною надземною масою і кореневою системою вона збіднює і висушує грунт. При середній густоті стояння рослина використовує з 1 га площі до 2000 т води, що дорівнює 200 мм опадів та виносить з грунту стільки поживних речовин, скільки їх міститься в 7—8 ц мінеральних добрив. В результаті цього урожай сільськогосподарських культур різко знижується.

Ззовні амброзія схожа на полин звичайний, але не має запаху. Стебло пряме, здерев’яніле, гіллясте, заввишки від 50 см до 2 метрів. Перші сходи з’являються в квітні. На початку розвитку рослина інтенсивно розвиває кореневу систему, в цей період надземна частина розвивається дуже повільно. У червні починається інтенсивний ріст і розгалуження надземної частини. Цвіте вона з кінця липня до вересня. Одна рослина може утворювати до 100 тисяч штук насінин, які зберігають схожість до 20 років і здатні проростати навіть у недозрілій формі.

На пасовищах амброзія полинолиста витісняє злакові трави і знижує якість кормів. Вона містить 0,15% гірких ефірних олій, тому тварини її не поїдають.

Щодо здоров’я людини, то амброзія викликає в чутливих людей алергічне захворювання – поліноз. Захворювання протікає у вигляді різко вираженого алергічного риніту, кон’юнктивіту, важкої бронхіальної астми, мігрені, кропив’янки. Все це супроводжується різким ослабленням організму і важко піддається лікуванню.

Є різні методи боротьби з цим карантинним бур’яном: агротехнічні, хімічні й біологічні. Агротехнічні методи включають комплексний підхід до вирощування сільгоспкультур. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і тому його потрібно проводити не одноразово, а по мірі відростання бур’яну (не менше 3—4 рази за літо).

Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті й запобігання повторного засмічення. У полях сівозмін, на забур’янених амброзією ділянках доцільно впродовж двох років сіяти пшеницю озиму, яка пригнічує цей бур’ян і не дає змоги насінню визрівати. Для обмеження чисельності амброзії полинолистої можна застосовувати понад 50 гербіцидів, до яких вона більш чутлива.

Для невеликих площ і присадибних ділянок можна використовувати натрієву і амінну сіль (2—3 кг/га в суміші з аміачною селітрою 10 кг/га чи з сульфатом амонію). Застосування для обприскування гербіцидів суцільної дії, які дозволені для використання в Україні, а саме: раундап макс, клінік, аргумент, ураган форте, напалм, отаман клінік, торнадо, чистопол та інші. В разі необхідності знищення амброзії полинолистої в посівах сільськогосподарських культур на полях сівозмін необхідно дотримуватись технології обробітку грунту, агротехнічних заходів догляду за посівами, для цього використовуються відповідні гербіциди.

Особливу увагу при боротьбі з амброзією слід приділяти необроблюваним землям, а саме пустирям, лініям електропередач, смугам шосейних доріг і залізниць, вигонам. Усюди, де є можливість, такі землі повинні засіватись багаторічними злаковими травами.

За результатами обстежень площа зараження амброзією полинолистою порівняно з минулим роком зменшилась. В Виноградівському районі зменшено площу зараження бур’яном на 201,0 га завдяки проведенню комплексу заходів з ліквідації вогнищ, зміні цільового використання частини земельних площ та проведенню земельно-будівельних робіт (розпорядження Виноградівської райдержадміністрації №287 від 30.09.2013 р.). Нові вогнища амброзії полинолистої виявлено при обстеженні в Перечинському районі на площі 1,4 га. Запроваджено карантинний режим розпорядженням Перечинської райдержадміністрації №260 від 28.08.2013 р., та затверджені загальнообов’язкові заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ небезпечних шкідливих бур’янів. Всього на Закарпатті запроваджено особливий карантинний режим по амброзії полинолистій (Ambrosia artemisiifolsa L.) в 11 районах. В 10 районах області були розроблені регіональні програми по боротьбі з амброзією полинолистою, які повинні фінансуватись з місцевих бюджетів, проте на даний час є недостатнім фінансування виконання цих програм, оскільки у 2013 році тільки у Тячівському районі виділено коштів на суму 21 тис. грн. Станом на 01.01.2014 р. загальна площа становить 6226,040 га. Також інспекторами проводився контроль за виконанням фітосанітарних заходів по боротьбі з амброзією полинолистою на територіях, де було запроваджено особливий карантинний режим.

Амброзія полинолиста — надзвичайно шкідлива карантинна рослина. Аби не допустити її поширення, необхідно об’єднати зусилля у боротьбі з цим бур’яном. Нехтування та зволікання у цій справі державної ваги може завдати непоправної шкоди всьому суспільству.

Закарпаття є туристичним та оздоровчим краєм, куди приїздять гості з усієї України та з-за кордону. Тому треба зробити все можливе для збереження відповідності його статусу екологічно чистого краю. Тільки спільними зусиллями, за активної підтримки держави можна успішно подолати проблему забур’яненості земель.
Виявляйте і знищуйте амброзію полинолисту!

Василь САСИН,
начальник державної фітосанітарної інспекції Закарпатської області, заслужений працівник сільського господарства України.

Категорія: Наука | Переглядів: 1845 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024