Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Неділя, 05.05.2024, 03:47
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2016 » Серпень » 4 » Колегія Міністерства освіти та науки ухвалила зміни до 13 навчальних програм для 1-4 класів
20:38
Колегія Міністерства освіти та науки ухвалила зміни до 13 навчальних програм для 1-4 класів

Відповідне рішення прийняте 4 серпня на засіданні колегії в Міністерстві освіти та науки, повідомляє "Укрінформ".

Наразі оновлені програми будуть обговорюватися на конференціях для педагогів, які пройдуть у серпні, також напрацьовуватимуться нові методичні матеріали для вчителів молодших класів.

"Потрібно провести широку роботу по опрацюванню на методоб'єднаннях вчителів початкової школи, на серпневих конференціях внести це в програми інститутів післядипломної освіти та педагогічних університетів", - сказала на колегії міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Як повідомив на колегії заступник міністра освіти та науки Павло Хобзей, оновлення програм не передбачає зміну стандартів та підручників.

"Завданням було видалення з програм зайвої інформації, спростити надто затеоретизовану інформацію. Стандарт, який є, залишається, підручники, які є, вони діють. Ми змогли усунути дублювання тих тем, які повторювалися в різних предметах, щоб дітям було цікавіше. Більш логічно викладалися важливі теми. Все це було зроблено, щоб вивільнити час, щоб запровадити компетентісний підхід, який полягає не стільки в змісті, скільки в методиці викладання", - сказав Хобзей.

Так, зокрема, оновленими програмами з літературного читання передбачається виключення неактуальних творів радянських авторів та введення в програму низки сучасних українських авторів, змінений підхід до аналізу тексту. З програми української мови знято теми умовних позначень слів, речень, а також схеми речень. У програмах математики 1-2 класів знята вимога вивчення таблиць додавання-віднімання у межах 10-20.

Також було знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми – відтепер вчителі будуть самостійно визначати, скільки часу приділяти кожній окремій темі.

Крім того, Міністерство освіти та науки підготує нові вимоги до оцінювання рівня знань школярів 1-4 класів, які враховуватимуть вікові особливості дітей. Зокрема, завдання у молодших класах виконуватимуться олівцем, а вчителі для записів у зошитах не будуть використовувати червону ручку.

Джерело

***

Затверджено 13 оновлених та “розвантажених” навчальних програм для школярів 1-4 класів - вже з 1 вересня дітям в молодшій школі буде навчатися легше. Відповідне рішення прийняла Колегія Міністерства освіти і науки України сьогодні, 4 серпня, під час засідання в приміщені МОН.

“У нас була система координат, були принципи, якими ми керувалися. Йдеться про видалення з програм зайвої інформації, усунення дублювання, відбір найбільш важливих тем та їх логічний виклад, а також запровадження компетентністного підходу. Ми підходили до розвантаження дуже відповідально, треба постійно пам’ятати, що програми надбудовують одна одну й не можна просто так щось висмикувати з них. Найважливішим для нас було підняти якість освіти, а не якимось чином її опустити. Тому ми залишили якісні показники – що має вміти дитина, але в цих програмах змінили дорогу до їх досягнення”, - зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Є зміни, що торкнулися абсолютно всіх оновлених програм.

Знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми – учителі визначатимуть їх самостійно. Ця новація покликана зробити навчальний процес логічнішим та дати більшу свободу вчителю, адже кожен клас має свої індивідуальні особливості, що впливають на те, скільки часу потрібно витрачати на кожну окрему тему.

Програми привели у відповідність до вікових особливостей дітей. Для цього експерти перенесли деякі теми у більш старші класи та скасували ряд вимог, що ставилися перед молодшими школярами.

Уніфіковано термінологію програм, якою мають послуговуватися вчителі та автори підручників. Це дозволило максимально наблизити термінологію до вікових особливостей дітей, а також сприятиме побудові міжпредметних зв’язків.

“Основна ідея полягає в тому, щоб дати дитині розкритися, максимально розвинути її індивідуальність, а не зашорювати, не формувати її, як ту цеглину, а розвивати. Для цього потрібно, в тому числі, дати вчителю більшу свободу в підходах, дати їм можливість більше вибирати. Власне, на це й будуть націлені нові програми ”, - пояснив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Загалом внесли зміни до програм з української мови, літературного читання, математики, інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізичної культури, іноземних мов для загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладів (англійська, німецька, французька та іспанська мови), природознавства, основ здоров’я та з предметів “Мистецтво” і “Я у світі”.

Найближчим часом до оновлених програм в МОН підготують нові вимоги до оцінювання досягнень учнів та нові методичні рекомендації. Ці зміни включатимуть виконання завдань олівцем для молодших класів, вчителі не писатимуть червоною ручкою, а система оцінювання молодших учнів враховуватиме вікові особливості дітей тощо.

У серпні для вчителів у кожній області відбудуться конференції, на яких, в тому числі, презентують та обговорять оновлені програми для 1-4 класів. Також відбудуться засідання методичних об'єднань вчителів початкової школи, де вони розбиратимуть усі оновлення і детально з ними ознайомляться. Таким чином, викладачі достеменно знатимуть про всі введені зміни.

Вже до 1 вересня на онлайн платформі ЕдЕра з’являться перші допоміжні матеріали для вчителів – від відео-курсів та навчальних матеріалів до роз’яснень про різні методики викладання. Використання для цих цілей сайту ЕдЕра – тимчасовий захід, зараз розпочато роботу над створенням відкритої он-лайн платформи, що повністю відводитиметься під ці заходи.

Нагадаємо, що розвантаження навчальних програм для початкової школи – це спільний проект Міністерства освіти і науки України та відкритої он-лайн платформи Ed-Era.com, що відбувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Внесення змін відбувалося у декілька етапів, протягом двох широких обговорень програм на відкритій платформі вчителі, експерти, активісти та батьки залишили більше 8тис коментарів з пропозиціями змін до програм. Загалом, у широкому обговорені взяло участь більше 4 тис учасників, за он-лайн конкурсом було відібрано 20 модераторів, що обробляли усі пропозиції та безпосередньо вносили зміни до програм.

Довідково: розвантаження навчальних програм – не перший проект за участі МОН, що підтримує Міжнародний фонд «Відродження». Завдяки підтримці фонду в Україні було запроваджено зовнішнє незалежне оцінювання, що дозволило подолати корупцію при вступі до вищих навчальних закладів та стало “золотим” стандартом реформ в Україні.

Презентацію щодо оновлених програм можна переглянути за посиланням.

Джерело

Категорія: Освіта | Переглядів: 643 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024