Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 09:06
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Грудень » 7 » 160 років афішній тумбі
10:55
160 років афішній тумбі

Оголошення, плакати, афіші вистав та концертів, - все це можна було знайти на афішних тумбах задовго до епохи інтернету. Ці "інформаційні платформи" служать нам і зараз.

У стародавніх Афінах і Стародавньому Римі доводили до відома громадян постанови, укази і тому подібні суспільно значущі документи, викрешуючи їх на мармурі, видряпуючи на глині ​​і металі і встановлюючи в публічних місцях. З винаходом паперу і друкарського друку характер і зміст публічних оголошень помітно змінилися. Листівки, плакати, памфлети, карикатури, - папір, як кажуть, терпіла все. У наступні століття особливе значення стала набувати реклама. Афіші, оголошення тощо розклеювали на стінах, воротах, парканах, деревах ... Зовнішність міст це, м'яко кажучи, не надто прикрашало.

Слово "афіша", до речі, виникло в XIX столітті від французького слова "аfficher" - "вивішувати, розклеювати".Тоді ж стали намагатися навести хоч якийсь порядок. У Берліні, наприклад, всі оголошення державних установ наказувалося друкувати на червоному папері: щоб відразу відрізняти важливе від менш важливого. Взагалі на розміщення публічних оголошень потрібен дозвіл, яке видавалося за певну плату. Але афішних хаос і раніше процвітав.

Берлінський першопроходець

Лише в середині XIX століття в містах Англії та Франції стали з'являтися перші афішні тумби (у Франції вони називалися "тумбами Моріса" на честь людини, першим встановив їх в Парижі). Тумби здавали в оренду для розклеювання - найчастіше - концертних і театральних афіш, а також рекламних оголошень. До речі кажучи, в Парижі Морріс отримав дозвіл міської влади на встановлення цих тумб тільки за умови, що всередині їх будуть зберігати свої мітли, лопати і совки міські двірники.

Перші такі тумби з'явилися у французькій столиці в 1863 році. Ну, а першим придумав їх берлінський видавець Ернст Літфас (Ernst Litfaß). 5 грудня 1854 він уклав договір з президентом берлінського управління поліції про "публічному розклеюванні оголошень" на спеціальних тумбах. Через півроку перші такі тумби, які німці стали називати "колонами Літфаса", з'явилися на вулицях міста. Уже в перший рік встановили близько ста таких афішних тумб.

Афішна тумба біля вокзалу в Ерфурті

З самого початку центральне місце займали на них рекламні оголошення, більшість яких Літфас сам друкував у своїй друкарні. Правда, підприємець зобов'язаний був розміщувати також всілякі укази, постанови влади тощо, але з'являлися вони серед строкатої і помітною рекламної інформації відносно рідко.

Помітність і наочність

Загалом, вже 160 років тому визначився один з принципів реклами: для залучення загальної уваги вона повинна бути яскравою, наочною, привертати увагу. Афішні тумби привертали увагу. Облік "тумб Літфаса" з роками, звичайно, змінювався, але не занадто радикально. Так, висота залишалася в межах від 2,20 до 3,60 метрів.

Спочатку тумби робили з дерева, потім складали з цегли.Сьогодні використовують бетон або металеві конструкції. За часів кайзерівської Німеччини їх прикрашали крученими чавунними гратами і ланцюгами. Після Другої світової війни дизайн афішних тумб став суто функціональним.

Сьогодні вцілілі "тумби Літфаса знову стали прикрашати. Деякі, наприклад, висвітлюються зсередини. Крім того, за їх образом і подобою будують більш сучасні конструкції. Взагалі сучасні афішні тумби - справжні універсальні таланти. У них вбудовують автомати для продажу квитків на громадський транспорт, розміщують невеликі кіоски та квіткові крамниці ... І як і раніше, як і в старі добрі часи, призначають побачення закохані ....

За матеріалами: dw.de

Категорія: Цікаве | Переглядів: 926 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024