Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 19:08
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Лютий » 9 » Яку професію обрати?
13:59
Яку професію обрати?

Вчитель

Категорія: Освіта та педагогіка

Загальна характеристика професії

Спеціаліст в галузі освіти, викладач.

Посадові обов'язки

Професія вчителя одна з найшанованіших, найпочесніших та найвідповідальніших професій. Можна сказати, що вчитель створює майбутнє країни, тому що від його праці багато в чому залежить різнобічність розвитку знань молодого покоління, його переконання, світогляд, моральні якості. Педагогічна діяльність вимагає особливого покликання. Вихованням і навчанням можуть займатися люди зі схильністю і любов'ю до цієї справи. Учитель повинен любити і передавати свої знання іншим, захоплюватися самим процесом навчання і виховання людини. Успіх педагогічної діяльності багато в чому залежить від комунікативних здібностей вчителя, від його уміння налагодити правильні взаємини з дітьми. Робота вчителя пред'являє великі вимоги до його уваги.

Вчитель працює з усім класом, і йому необхідно тримати в полі зору багатьох учнів. Він повинен уміти помічати всі зміни в їхній поведінці. Таким чином, спостережливість, розподілення уваги є професійно важливими якостями вчителя. Педагогічна діяльність вимагає від людини і певних вольових якостей: витримки, терпіння, послідовності, наполегливості, самовладання. Він зобов'язаний контролювати свою поведінку, керувати нею. Дуже важливою у професії вчителя є мова, яка повинна відрізнятися виразністю, емоційністю, переконливістю. Вчитель повинен вміти висловлювати свої думки грамотно, ясно, просто, зрозуміло для дітей. Більшість фахівців, які отримали педагогічну освіту, працюють у середній загальноосвітній школі вчителями початкових класів, викладачами окремих дисциплін. Праця вчителя використовується також в школах-інтернатах, у школах робітничої молоді, ПТУ, технікумах, у дошкільних установах. Крім перерахованих професійних якостей вчитель-предметник повинен мати здібності до певної галузі науки (до математики, фізики, літератури і т.п.).

Кваліфікаційні вимоги

Вища або середня педагогічна.

Мерчендайзер

Категорія: Маркетинг, реклама та PR

У перекладі з англійської «merchandising» - планування та стимулювання збуту. Він складається з цілого комплексу заходів, кінцева мета яких - збільшення обсягу продажу товару в конкретній торговельній точці. У цьому його головна відмінність від реклами. Мерчендайзери працюють на місцях і відповідають за те, щоб саме їхній товар продавався краще за інших в роздрібних магазинах.

Специфіка професії

Зазвичай під опікою мерчендайзера перебувають від трьох до двадцяти магазинів. За робочий день в ідеалі потрібно об'їхати їх усі. На практиці, якщо «підопічних» багато, відвідувати кожну точку треба не рідше, ніж раз на тиждень-два. Невипадково роботодавці воліють брати на роботу мерчендайзерів з особистим автомобілем. Встигнути скрізь, користуючись громадським транспортом, практично нереально.

Місце роботи

Оптова та роздрібна торгівля.

Особисті якості

Якщо аналітичні здібності потрібні не завжди, то ретельність, комунікабельність, впевненість у собі, переконливість - якості, необхідні всім мерчендайзерам без винятку. Саме ці риси заохочуються роботодавцями і можуть переважити профільну освіту і досвід роботи.

Кар'єра

У більшості випадків мерчендайзер - це стартова позиція. Наполегливі та цілеспрямовані довго на цьому етапі не затримуються, і вже через півроку-рік стають старшими мерчендайзерами.

Наступна сходинка кар'єрних сходів - супервайзер. Цей спеціаліст керує групою мерчендайзерів: координує їх роботу, пояснює стратегію проведення рекламної кампанії, прийняту на даний момент в фірмі. Супервайзер спілкується з керівництвом компанії, від якого отримує безпосередні вказівки.

Через кілька років супервайзер може вирости до торгового представника компанії у районі, місті і навіть регіоні. Вища ступінь - керівник торгового представництва міжнародної компанії в будь-якій країні або групі країн. 
Інший варіант розвитку кар'єри - реклама та маркетинг. Деякі мерчендайзери переходять у рекламні

відділи своїх компаній і досягають на цьому шляху великих висот - накопичений досвід дозволяє. 
Зарплата мерчендайзера залежить від досвіду, рівня компанії, обсягу роботи. Деякі роботодавці виплачують відсотки від продажу, щоб додатково стимулювати співробітників.

Дещо окремо стоять мерчендайзери, які працюють в компаніях елітного сегмента. Щоправда, у таких компаніях потрібно вільне володіння англійською мовою, оформлювальні навички, аналітична робота, контроль за дотриманням фірмового стилю.

Освіта

Абсолютна більшість роботодавців надають перевагу набору молодих співробітників (18-25 років) і самостійному вирощуванні кадрів. Для цього при великих торгово-виробничих компаніях діють спеціальні навчальні центри.

Перекладач

Категорії: Гуманітарні науки, Секретаріат, діловодство, АГВ

Професія перекладача визнана однією з найпрестижніших і затребуваних. У перекладачів є свої спеціалізації: хтось займається лише письмовим перекладом, працює з художніми, науковими, публіцистичними, технічними текстами, статтями та документами. Хтось перекладає усну мову (послідовний або синхронний переклад).

Специфіка професії

Плюси професії

  • можливість самореалізації в будь-яких галузях: письмовий переклад, перекладач-синхроніст, усний або послідовний переклад, переклад фільмів, книг, журналів;
  • людину, яка володіє іноземною мовою, охоче беруть у журналістику, туристичні фірми, pr-компанії, менеджмент;
  • є можливість спілкуватися з різними людьми і вивчати культури інших країн;
  • від професіоналізму перекладача часто залежить сприятливий результат переговорів.

Мінуси професії

  • нестабільне завантаження в різні місяці, обсяг перекладів може відрізнятися в декілька разів;
  • часто гонорари отримують не за фактом здачі матеріалу, а коли приходить оплата від замовника;
  • іноді до таких фахівців відносяться як до людей другого сорту: перекладачі супроводжують делегації по магазинам і барам, а іноді виконують кур'єрські доручення.

Місце роботи

Бюро перекладів - не єдине місце роботи. Професіонал може вибрати практично будь-яку сферу діяльності: робити англомовні версії сайтів, працювати в ЗМІ, збираючи інформацію "на замовлення" з зарубіжних джерел, супроводжувати політиків і бізнесменів у поїздки за кордон, виконувати обов'язки турменеджера, бронюючи квитки і путівки.

Особисті якості

В залежності від того, в якій сфері перекладів працює фахівець, залежить і набір його особистих якостей. Для перекладача-синхроніста потрібна комунікабельність і розвиток такої навички як вірогідне прогнозування - людина тільки починає говорити, а перекладач вже зрозумів, про що піде мова. Для перекладача, який бере участь у ділових переговорах, важливо бути дипломатом і у разі конфронтації сторін іноді буває непогано пом'якшити загальний тон переговорів. А ось тим, хто працює над письмовими перекладами, знадобляться вдумливість, старанність і здатність абстрагуватися.

Кар'єра

Штатний перекладач в конкретній фірмі, переклад художньої літератури, вищий пілотаж - синхронний переклад. Кар'єрне зростання перекладача визначається ступенем складності завдань.

Хед-хантер

Категорія: HR, кадрові служби

Хед-хантери (або просто хантери) займаються пошуком і переманюванням у компанію замовника топ-менеджерів і керівників вищої ланки. Вони можуть знайти будь-якого коштовного фахівця, переконати його піти з фірми-конкурента й закрити позицію.

Специфіка професії

На відміну від рекрутерів, що вибирають підходящого кандидата з великої кількості претендентів, хед-хантери шукають людей, не зацікавлених у зміні роботи, що добре заробляють і цілком успішних. Таких фахівців звичайними способами не зачепити. І хантерам доводиться проявляти дива хитрості, використовуючи ледве не шпигунські методи роботи.

Місце роботи   

Спеціалізовані хед-хантінгові компанії.

Особисті якості

  • стресостійкість
  • переконлива мова
  • впевненість у собі

Кар'єра й зарплата

Основних кар'єрних щаблів усього два: консультанти й партнер. Подальший кар'єрний ріст вимірюється не назвою посади, а досвідом і рівнем зарплати.

Заробіток хед-хантера складається з окладу (досить високого) і відсотків від річного доходу знайденого кандидата.

Слідчий

Категорія: Охорона, безпека, міліція

Слідчий - юрист, здатний розібратися в будь-яких правових питаннях. Юрисконсульт може дозволити собі спеціалізуватися у чомусь одному, наприклад, договірному, акціонерному або банківському праві. Слідчий зобов'язаний знати все. Злочини відбуваються у найрізноманітніших сферах: економічній, фінансовій, в сфері авторського права і т.п. І щоб довести кримінальну справу до "переможного кінця", потрібно досконально з'ясувати, як була проведена, припустимо, фінансова махінація.

Специфіка професії

Плюси професії

Слідчий - професія за покликанням.

Мінуси професії

Невисокий рівень зарплати. Ненормований робочий день.

Місце роботи

Основне і найпрестижніше місце роботи - прокуратура. Крім того, слідчі потрібні в слідчих органах МВС та військових прокуратурах.

Особисті якості

Необхідні якості: аналітичне мислення, відданість справі, непідкупність, міцна психіка, невибагливість.

Кар'єра

Прокурор відділу управління з нагляду за слідством у прокуратурі, радник юстиції.

Освіта

Для тих, хто зацікавлений у просуванні по службі вищу юридичну освіту - необхідно.

Коуч

Категорія: HR, кадрові служби

Працює в основному з бізнесменами: директорами компаній і начальниками відділів. Мета коуча - підвести клієнта до самостійного рішення психологічної проблеми в стислий термін: налагодити стосунки з підлеглими й партнерами по бізнесу, навчитися грамотно розподіляти робочий час, позбутися страху публічних виступів.

Специфіка професії

Коуч не дає готових рекомендацій: як і що робити. Навпаки, його мета - підвести клієнта до самостійного рішення проблеми. Інструменти в роботі - конструктивний діалог, нейролінгвістичне програмування, психодрама, методи когнітивної психології, навіть гіпноз. Клієнт повинен подивитися на себе, на світ іншими очами. В середньому строк контракту коуча із клієнтом - 6 місяців. Графік робіт обговорюється індивідуально. Бесіди від 10 хвилин до 2-х - 3-х годин. Є навіть формат телефонного сеансу, що триває в середньому 30 хвилин.

Місце роботи

Консалтингові компанії, приватна практика.

Особисті якості

Комунікабельність, делікатність, уміння зберігати секрети.

Лінгвіст

Категорія: Гуманітарні науки

Загальна характеристика професії

Фахівець-мовознавець.

Посадові обов'язки

Лінгвістика тісно пов'язана з багатьма спорідненими науками. У цьому можна легко переконатися, ознайомившись зі списком досліджуваних предметів. Основні напрямки - практичні курси іноземних мов (як мінімум двох, а часом і більше), практика перекладу, історія України, - тут легко простежити зв'язок з перекладацькою справою. Чимала увага приділяється філософії, основам економічної теорії, основам права, - а як же без цього, адже при розгляді судової справи про образи честі і гідності не обійтися без лінгвістичної експертизи. Щоб краще дізнатися особливості мови тієї чи іншої країни, студенти вивчають лінгвокраїнознавство. А для того, щоб орієнтуватися у сучасних інформаційних технологіях, майбутні лінгвісти відвідують уроки інформатики, вчать основи програмування, теорію ймовірності і матстатистику, основи фундаментальної і прикладної математики, знайомляться з базами даних та системами автоматизованого перекладу. Ну і, звичайно ж, до списоку дисциплін внесені політологія, релігієзнавство, соціологія, основи екології та психологія. Щоб витримати конкуренцію численних перекладачів і тих же мовознавців, лінгвіст повинен бути всебічно освічений і добре знати свою справу. Зате кваліфікованому фахівцю будуть раді всюди.

Кваліфікаційні вимоги

Вища філологічна освіта.

BTL-менеджер

Категорія: Маркетинг, реклама та PR

Кому з нас не доводилось гуляти на пивному фестивалі або збирати кришечки від газованої води в надії отримати футболку, модний плейер або навіть поїздку на карнавал до Ріо-де-Жанейро? Усі ці численні промоушн-акції, дегустації та конкурси спрямовані на просування товару або формування сприятливого враження про яку-небудь компанію. Вони не пов'язані з рекламою. Але розраховані на інформування про новинки товарного ринку. Організовують такі акції BTL-агенції. 

Термін BTL виник приблизно півстоліття тому. Один з босів якоїсь великої компанії складав кошторис майбутніх витрат на маркетинг: рекламу в пресі, телебаченні, радіо, PR, розробку нової упаковки. Підвів риску і раптом згадав про невраховані витрати на роздавання безкоштовних зразків товару та організацію масового міського гуляння на честь своєї торгової марки. BTL - below the line, перекладається - під рискою. 

Сьогодні рідкісні фірми обходяться без допомоги BTL-агенцій. Щоб придумати що-небудь незвичайне, допомогти замовнику обійти конкурентів, доводиться поламати голову. Але будь-яка, нехай навіть найгеніальніша ідея залишиться химерою, якщо на допомогу креативникам не прийдуть менеджери. Саме вони доносять до нас політ творчої фантазії своїх колег. 

BTL-менеджер виступає у ролі координатора. Вибирає, у яких рекламних агентствах розмістити замовлення компанії, стежить за його виконанням. Він повинен чітко розуміти кон'юнктуру ринку, знати всі обмеження реклами складних продуктів (особливо тютюну та алкоголю), дотримуватися корпоративної політики даної компанії. 

Для промоушн-акцій за допомогою HR-відділу він підбирає, навчає промоутерів, контролює їх на місцях. Для масових заходів орендує апаратуру, запрошує зірок естради, розміщує елементи прикрас. 

Звичайно, одній людині подібну виробничу махина не подолати. BTL-менеджер завжди працює в команді з креаторами, дизайнерами. Він повинен так спланувати їхню діяльність, щоб усе виконувалось своєчасно.

Специфіка професії

Плюси професії

  • професійні менеджери в BTL велика рідкість, а значить, відкриті шляхи для кар'єри;
  • повна відсутність рутини;
  • можливість самостійно приймати рішення;
  • творча професія, яка вимагає постійного припливу свіжих ідей і оригінальних рішень.

Мінуси професії

  • за зрив в реалізації проекту винен менеджер;
  • ненормований робочий день, часто без вихідних і свят. відпочинок настає лише після здачі проекту;
  • дуже нервова робота.

Місце роботи

У приватних компаніях і BTL-агенціях.

Особисті якості

Як правило, під керівництвом BTL-менеджера часом знаходиться кілька сотень людей. З усіма потрібно знайти спільну мову, розставити на місця, пояснити задачу, проконтролювати, щоб все йшло за планом. 

BTL-менеджер, перш за все, адміністратор. А для цього потрібні організаторські здібності, розвинена логіка, вміння планувати виробничий день, відстоювати свою точку зору, зав'язувати і підтримувати контакти.

Кар'єра

Багато новачків приходять в BTL-агенції в якості стажистів, працюють спочатку безкоштовно. Проявіть себе у невеликому проекті, потрапите до штату асистентом менеджера. Надалі станете менеджером зі спеціалізацією, наприклад, на проведення промоушн-акцій, організації вечірок і свят, по роботі з точками продажу (магазинами) як в одному місті, так і по всій Україні. У великих агентствах з часом реально дорости до позиції провідного менеджера, який працює над кількома проектами одночасно, координує роботу інших менеджерів. Можна навіть відкрити власну компанію.

Освіта

Готових фахівців з BTL не випускає жоден український вуз. Почніть з освіти в галузі маркетингу. Щоб бути хорошим BTL-менеджером, потрібно розуміти, чому люди купують той чи інший товар. 

BTL-менеджер повинен вміти звітувати перед клієнтом по кошторису, вести юридичний документообіг, ділову переписку. І, звичайно, знаходити з клієнтами спільну мову. Буває, менеджера, який не сподобався, на прохання замовника знімають з середини проекту. І, навпаки, до професіонала клієнти повертаються.

Категорія: Корисне | Переглядів: 1058 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024