Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 07:02
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2011 » Грудень » 10 » Легенди, руїни і європейська велич Львівщини. Замки.
09:49
Легенди, руїни і європейська велич Львівщини. Замки.


З-поміж понад 8 тисяч пам'яток культурної спадщини на Львівщині замки займають особливе місце. Чотири з них увійшли до туристичного маршруту "Золота підкова Львівщини”. Така назва ― не випадкова: чотири замки, включені до маршруту, оточують місто Лева з усіх боків. Якщо накреслити ваш майбутній маршрут на карті ― виходить справді щось подібне до підкови. Отож, у путь!

Олеський замок


До нього їдемо трасою Львів – Броди, від Львова це лише 50 км. Олеський замок ви побачите здалеку – він розташований на 40-метровому пагорбі.

Замкові – майже сім століть. Тут проводив дитячі роки Богдан Хмельницький і народився майбутній польський король Ян III Собеський. Зусиллями реставраторів споруді повернули вигляд , який вона мала ще у XVII столітті. Всередині тут діє музей, в якому зібрані сотні творів старовинного мистецтва.

Підгорецький замок


Прямуючи до наступної зупинки на нашому шляху, ви точно не встигнете насолодитись дорогою: Підгорецький замок ― а мова саме про нього ― розташований за якісь 8 км від Олеська.

Якщо, опинившись тут, ви раптом зловите себе на думці, що десь це місце бачили ― ви не помилились. У радянському фільмі "Д’Артаньян і три мушкетери частина сцен знята саме у Підгорецькому замку ― там він був... Лувром!

Свого часу Підгорецький замок називали "польським Версалем”. Тут зустрічались короновані особи з усього континенту, проходили військові паради та бали з феєрверками і оркестрами. Російський імператор Петро І саме тут розпочав знайомство з Європою ― і після цього розпочалось будівництво Санкт-Петербургу!

Проте, нині Підгорецький замок не вразить вас колишньою величчю ― уже більше десяти років тут іде реставрація. Роботи попереду ще багато, коштів традиційно бракує. Цьогоріч про Підгорецький замок заговорили як про можливе місце розташування урядової резиденції. "Нагорі” ідею не підтримали, проте гроші на продовження реставрації пообіцяли.

У Підгорецькому замку є сенс затриматись надовше, адже тут на вас чекає цілий ансамбль: власне палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами та ровами, бароковий костел XVIII ст., в’їзна брама та гарний парк зі старими липами.

Золочівський замок


І знову наступна зупинка ― майже поруч місто Золочів ― а нині ми знайомитемось саме із його принадами ― розташоване у 16 км від Підгірців, а до Львова звідси ― 80 км.

Матимете вільну хвилинку ― залишіть авто й просто прогуляйтесь старовинними вуличками цього невеличкого затишного містечка.

Утім, головне, заради чого ми зупинились у Золочеві, - це, звісно, тутешній замок. Розташований він у південно-східній частині міста на горбі під назвою Купинка. Чим він тільки не був – фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, навчальним закладом і навіть тюрмою. До речі, тутешня система каналізації ― перша в окрузі – збереглась до наших днів.

У дворі Золочівського замку є два палаци - Великий і Китайський, обидва двоповерхові і обидва відкриті для огляду. В експозиції Великого палацу чимало картин, старовинна зброя, меблі килими і навіть мисливські трофеї. Якщо Великий палац представляє європейський стиль, то у Китайському діє Музей східних культур, тож і експонати підібрані відповідні.

Будете в Золочівському замку ― неодмінно огляньте камені з зашифрованими написами, які поки що ніхто не зміг прочитати. Знайшли загадкові камені років десять тому в селі Новосілки, що на околицях Золочева. За одним із припущень, їх авторами могли бути тамплієри ― члени овіяного легендами духовно-лицарського католицького ордену, які нібито володіли іншим місцевим замком ― на околицях Новосілок.

Свірзький замок


Переповнені враженнями, нині ми подолаємо за кермом добрих півсотні кілометрів. Майже посередині між Золочевом та Львовом, зупиняємось у останній точці нашого маршруту, аби оглянути Свірзький замок. Традиційно для подібних споруд розташований він на узвишші ― горі Белз. Місце "прописки” – село Свірж Перемишлянського району.

На території тутешнього парку ― костел, який заснували ще в XV ст. Від замку до нього вів підземний хід. Завалену його частину ми можемо побачити з рову, який оточує замок біля перекидного моста.

Спостережливе око кіномана і тут побачить знайомі з дитинства кадри з "Трьох мушкетерів". Вражає його надзвичайно мальовниче розміщення ― вибравши вдалі ракурси, тут можна влаштувати чудову фотосесію, яка стане гарною фінальною крапкою вашої подорожі "Золотою підковою Львівщини”.

Джерело

Категорія: Подорожі | Переглядів: 1841 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024