Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 08:42
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2012 » Липень » 28 » Лікувальні властивості свіжих соків
21:49
Лікувальні властивості свіжих соків


Приємно в літню спеку випити склянку свіжого соку, розбавленого мінеральною водою. Але чи корисні такі напої, чи можуть вони втамувати спрагу і поповнити скарбничку нашого здоров'я?

Що таке фреші?

Фрешами (від англійського слова frеsh) називають свіжовичавлені соки овочів, фруктів, ягід або садової зелені, лікарських рослин і трав, які вживаються для утамування спраги або в лікувально-профілактичних цілях.

Сік - це вода з плодів у поєднанні з органічними та неорганічними сполуками, вітамінами і пектинами (якщо додається м'якоть плодів). В принципі, сучасними соковыжималками можна отримати соки з будь-яких плодів, навіть бананів, які особливої соковитістю не відрізняються.

Користь натуральних соків безсумнівна - це концентрат вітамінів і мінеральних речовин, а якщо сік з м'якоттю - ще й джерело пектинів і клітковини, що регулюють травлення.

Але соки необхідно споживати помірно і правильно. Свіжовичавлені соки не люблять повітря, вітаміни в них окислюються і швидко руйнуються, тому не варто зберігати сік більше півгодини, його поживна цінність знижується.

Особливості споживання соків

Однак соки - це особливий продукт, і пити їх, скільки вам заманеться, не можна. Справа в тому, що сік - це концентрат органічних кислот з плодів, особливо фруктів і ягід, і ці кислоти активно і агресивно впливають на систему травлення, надаючи дратівливий, жовчогінний і сокогонный ефекти.

Саме тому соки не дозволяється давати дітям до року. Також вживання соків варто уникати людям з гастритами (запалення шлунка) і ентеритами (запалення кишечника), а всім іншим їх варто наполовину розбавляти водою.

Крім того, соки багатьох плодів містять досить багато цукру і впливають на апетит, тому їх прийом має узгоджуватися з харчуванням. Якщо хочеться схуднути, споживайте їх за півгодини до їжі, вони приглушат апетит; якщо хочеться поправитися або не псувати апетит - через півтора-два години після їжі.

Не рекомендується приймати соки з їжею: цукор соків починає розщеплюватися мікрофлорою кишечнику і бродити, викликаючи дискомфорт. В ідеалі соки необхідно пити через годину-півтора після того, як ви поїли, або між прийомами їжі, пити сік за сніданком, обідом неправильно з точки зору дієтології.

Лікувальні ефекти соків

За рахунок фруктових кислот і мінералів, вмісту вітамінів і деяких особливих речовин, соки можна використовувати в якості допоміжної терапії при деяких захворюваннях. Вони дають бадьорість і підвищують життєвий тонус, смачні і втамовують спрагу. Лікуватися смачно подобається всім, особливо дітям.

Соки яблучні

Сік може бути з м'якоттю і без неї, вичавлюваний із цілих або очищених від шкірки яблук. Найбільш корисний свіжовичавлений сік зі свіжих плодів, але якщо ви купуєте плоди в найближчому магазині і не в сезон, шкірку з них краще знімати - на ній містяться шкідливі речовини.

Всупереч поширеній думці, яблучний сік - не помічник при анемії: заліза в ньому трохи, і засвоюється воно не більш ніж на 1%, але в якості рідини для того, щоб запастися залізом, він відмінно підійде. Аскорбінова кислота із соку сприяє повноцінному засвоєнню й всмоктуванню заліза.

Яблучний сік допомагає при хворобах печінки як жовчогінний засіб, він ефективний при нападах сечокам'яної хвороби або порушенні травлення, сік з м'якоттю бореться із запорами. Дуже корисний яблучний фреш після фізичних навантажень, в період відновлення після інфекцій або пневмонії.

Яблуко відмінно поєднується з овочами і фруктами - оптимально робити мікси з гарбузом та морквою, грушею, персиком і вишнею.

Морквяний сік

Це дуже корисний овочевий фреш з антиоксидантною дією, а якщо до нього додати ложку оливкової олії і трохи зелені - він стане справді цілющим засобом для зору, серця, шкіри і волосся. Морква багата каротином, а сік концентрує цю речовину, в поєднанні з жирами, він переходить в активну форму вітаміну А і засвоюється більш повноцінно.

Крім того, морквяний сік активізує роботу печінки і всієї жовчної системи, включаючи жовчний міхур, володіє антисептичним ефектом і підсилює апетит. Його корисно приймати в період сильних навантажень - фізичних і емоційних, перед змаганнями або іспитами, а також під час менструації.

Але не переборщіть з ним - при великому обсязі соку може розвинутися каротинова жовтяниця. Вона небезпечна, профарбує стопи, долоні і кінчик носа в жовтий колір. Найбільш корисно пити по півсклянки морквяного соку через день протягом кількох тижнів.

Гарбузовий сік

Подібним ефектом для травлення і організму має гарбузовий сік, але за рахунок більшої кількості клітковини він має більш вираженим проносний ефект, ніж морквяний. Сік малокалорієн, але добре насичує, що активно використовують у дієтології. Однак у ньому також багато каротину і налягати на нього не варто через все той же ризик розвитку каротинової жовтяниці.

Але найважливіший ефект гарбузового соку - це боротьба з паразитами: він особливо корисний як глистогінний засіб в комплексі лікування, особливо у дітей і літніх людей. Крім того, третина склянки гарбузового соку, випитого вранці в перші тижні вагітності, допомагає впоратися з токсикозу.

Селеровий сік

Цей овоч незаслужено мало поширений, адже він - один з найбільш корисних і недорогих!

Сік селери - це відмінний жироспалюючий препарат, він виводить зайву рідину, звільняє кишечник від газів і скупчення вмісту. Тільки за рахунок цього можна прибрати кілька сантиметрів на талії і скинути кілька кілограмів.

Сік селери має ранозагоювальну, протизапальну дію, і його корисно вживати при простудних і запальних захворюваннях. Він знімає нервову збудливість і покращує сон: третина склянки соку селери на ніч з ложкою меду - чудовий коктейль для здорового сну і бадьорості вранці.

Грушевий сік

Якщо ви напружені і схильні до депресії, часто хворієте - сік з солодких груш для вас. Він корисний і тим, хто стоїть у пробках і ковтає вихлопні гази: сік груші здатний зв'язувати токсини і важкі метали, виводячи їх з організму.

Крім того, він багатий природним цукром і клітковиною, відмінно насичує і підходить для плавного схуднення, якщо ним замінити вечерю. Грушевий сік застосовують при лікуванні циститу та застуди, він надає протизапальний і жарознижувальний ефекти.

Краще віджимати сік з груш зі шкіркою, але якщо походження груші сумнівно - тоді використовуйте тільки м'якоть. Так само, як і гарбузовий, сік з груш допомагає боротися з токсикозами вагітних.

Звичайно, корисні властивості є у кожного з овочів і фруктів, перерахувати всі неможливо, тому орієнтуйтеся у виборі фрешу на свій смак, поєднуйте фрукти і овочі, пробуйте та відкривайте для себе нові смаки.

Джерело

Категорія: Корисне | Переглядів: 1070 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024