Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Середа, 01.05.2024, 20:24
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2015 » Січень » 2 » Невідомі факти про життя відомого кінематографіста Олександра Довженка
01:02
Невідомі факти про життя відомого кінематографіста Олександра Довженка

Автопортрет "Сашко" (ліворуч) і будинок, де народився Довженко (праворуч)

10 вересня 2014 року виповнилося 120 років з дня народження видатного українського режисера і письменника Олександра Довженка (1894-1956), відомого фільмами "Звенигора" (1927), "Арсенал" (1929), "Земля" (1930), а також нереалізованими сценаріями, які перетворилися на повноцінні літературні твори - "Україна в огні" (1943) і "Зачарована Десна" (1965). Трагічна доля Довженка - досить сказати лише, що йому забороняли жити в Україні, яку він любив усім серцем - служить прикладом того, як в СРСР ставилися до талановитих українців. Олександр Петрович більшу частину життя був нещасним і помер у злиднях.

Довженко з батьком (ліворуч). Мати, сестра і батько Довженка (праворуч)

Сім'я, в якій народився Олександр Довженко, - найяскравіша ілюстрація тяжкого становища українського села кінця 19-го - початку 20 століття. Грамотним був лише дід Сашка, батько, мати, бабуся і прабабуся - ні. "Батько ніколи не пробачив дідові своєї темряви", - писав Довженко у своїй "Автобіографії". Там же згадує, що, який би епізод дитинства і згадав, в уяві з'являються тільки "плач і похорон". З 14-и дітей у сім'ї вижили тільки він і сестра Поліна. Четверо братів - Іван, Сергій, Лаврентій, Василь - від якоїсь хвороби померли в один день. І це при тому, що сім'я була не самою бідною, - просто життя в селі було дуже важким.

Довженко-дипломат
 
У біографії Олександра Петровича багато неясностей, але найзагадковіший період - з кінця 1917-го року до 1923-го, коли він повернувся до Харкова з-за кордону. Чи то перебував він у КПУ, чи то уникав - незрозуміло, тим більше, що після того, як більшовики остаточно захопили владу, потрібно було посилено доводити перше - щоб вижити. Як би там не було, влітку 1921-го року Довженко раптом почав дипломатичну кар'єру і відправився працювати в Варшаву, а на початку 1922-го року - в Берлін, секретарем консульського відділу Торгового представництва УРСР. "Про закордон я мріяв тільки в дитинстві, тому відрядження мене налякала, - згадував він. - Канцелярская робота була такою неприємною і нудною, що я не виходив з посольства тижнями".
 
ФІЛЬМИ ДОВЖЕНКО

Фільми Олександра Довженка і зараз виглядають актуально - не полінуйтеся, подивіться хоча б один:

Сумка дипкур'єра (1927)
Режисер: Олександр Довженко. Сценаристи: Олександр Довженко, Мойсей Зац, Борис Щаранський, Юрій Яновський. Оператор: Микола Козловський.
 
Звенигора (1927)
Інша назва: Зачароване місце. Режисери: Олександр Довженко, Юлія Солнцева (Пересвєтова).
 
Земля (1930)
Режисер і автор сценарію: Олександр Довженко. Останній фільм української трилогії Довженка, одна із загальновизнаних вершин радянського німого кіно.
 
Довженко-художник
Політичні шаржі Довженка (ліворуч) і дружній шарж на письменника Остапа Вишню (Вишня в уявленні читачів і Вишня в дійсності).
 
Творчу кар'єру Олександр Петрович починав як художник, причому - художник-карикатурист. Ще з Берліна він надсилав свої малюнки в гумористично-сатиричний журнал українських комуністів в США "Молот". Потім, після повернення в Харків, в 1923-1926-му роках масово малював політичні карикатури для місцевої преси. Вони були пропагандистсько-тенденційними і "спливли" вже після смерті режисера. Також він створив чимало шаржів на своїх сучасників. 
 
Довженко і Голлівуд
Довженка та знімальна група за роботою над фільмом "Земля"
 
У 1930-му році Олександр Петрович поїхав представляти фільм "Земля" в Європу і, виявляється, мріяв прорватися до Голлівуду. Ось що він писав у листі Сергію Ейзенштейну: "Можете ви разом з товаришами, або з Чапліним, або ще з ким-небудь виписати мене - страшно подумати - в Голлівуд хоча б на один місяць, надіславши мені візу. Я не знаю мови, але я все побачу, Сергій Михайлович. Мені дуже хотілося б запропонувати Чапліну один мій сценарій. Якби він йому і не підійшов, він міг би знайти в ньому для себе кілька цікавих речей. У нас в цей час ставити його не можна ". Є свідчення, що Чарлі Чаплін (125 років з народження якого, до речі, виповнилося цього року) високо цінував творчість українського режисера і в одній зі своїх промов сказав, що "слов'янство поки що дало світові кінематографії одного творця - мислителя і поета, Олександра Довженка ".
 
Довженко-садівник
 

З самого дитинства головним джерелом натхнення для Довженка була природа. На початку 1930-х його дуже дратував пустир на території Київської кіностудії (нині - кіностудія імені О.П.Довженка), і він разом з двома робітниками і садівником висадив фруктові та декоративні дерева. Але там ще був склад вугілля - Довженко казав, що хоч сто років буде працювати, не звикне до його виду. Дістав беріз, тамарисків і висадив в неділю все це. На наступний день спостерігає з вікна монтажної кімнати: йдуть два режисери якраз у напрямку до вугільної ямі.Олександр Петрович прямо загорівся від нетерпіння: думає, зараз вони зупиняться, здивовані; почнуть міркувати, хто ж таку красу зробив. Але нічого подібного не сталося. Вони не звернули уваги ні на яму, ні на берези. Довженко йде до них, щоб з'ясувати, в чому справа; запитує, чи нічого вони не помічають. Режисери говорять - ні. Довженко каже, що посадив дерева. Режисери починають виправдовуватися - мовляв, зайняті, не помітили. А він їм: "Висловлюю співчуття, так як не вийде з вас режисерів. Вам не вистачає бачення світу". Свої роботи Олександр Довженко любив порівнювати з деревами: "Мої картини схожі на яблуні: добре потрусив  - набрав 500 яблук, погано - впало штук 10 ".

Довженко-чоловік
Перша дружина - Варвара Крилова-Довженко (ліворуч). Друга любов і дружина Довженка - Юлія Солнцева (в центрі і праворуч)

У режисера було дві дружини. Перша - Варвара Крилова, з якою він познайомився в 1914-му році, коли вони разом готували вечір, присвячений Тарасу Шевченку. Вона була на шість років його молодше; в 1917-му пара зв'язала себе узами цивільного шлюбу. Але в 1917-му році Варвару спокусив білогвардійський офіцер, з яким вона навіть поїхала за кордон, де захворіла на туберкульоз кісток. Коханець кинув її, Варвара повернулася в Україну; все ще люблячий її Довженка в 1923-му році взяв її за дружину. Але, почавши знімати свої перші фільми, захопився молодою актрисою Юлією Солнцевою, і Варвара сама вирішила піти з життя Олександра Петровича (в 1926-му році), щоб не бути тягарем. Життя вона прожила одноногою калікою.  

Олександр Довженко з Юлією Солнцевою

З Солнцевої, відомої ролями у фільмах "Аеліта" та "Папіросниця з Моссельпрома", Довженко познайомився в Одесі.Незабаром Юлія кинула акторську кар'єру і почала спеціалізуватися на режисерському майстерності. Вона була асистенткою у багатьох роботах Довженка; досі не розвіяний міф про те, що Солнцева була приставлена ​​шпигувати за талановитим українцем. Також викликає суперечки і те, як вона обійшлася зі сценаріями чоловіка: ставши їх спадкоємицею, вона на власний смак зняла фільми "Поема про море" (1958), "Повість полум'яних літ" (1960), "Зачарована Десна" (1964). 

Довженко-пророк

Безліч сценаріїв Олександра Петровича так і залишилися нереалізованими. Наприклад, він мріяв зняти фільм про Тараса Бульбу і навіть приступив до роботи - завадила Друга світова війна. Те, що записував у щоденники Довженка, не могло бути відомо авторам книг і фільмів, створених на подібні сюжети пізніше. Так, Григорій Чухрай зняв у 1961-му році фільм "Чисте небо" про радянський льотчика, який потрапив у німецький полон, - подібний сюжет за багато років до того описаний у Довженка. Ще один сюжет - про начальника табори знищення, що убив два мільйони людини, і захотіли поговорити з 2000001 жертвою, російським солдатом, - став одним з епізодів повісті Михайла Шолохова "Доля людини". Сюжет про шведів, які живуть в Україні мало не з часів Полтавської битви і вирішили повернутися на батьківщину після Другої світової війни, пожили в Швеції і повернулися в Україну, був реалізований в документальному фільмі.

Довженко-критик



Довженка на Західній Україні в 1939-му році

Неймовірна самокритика - невід'ємна риса характеру Олександра Довженка. "Картина завжди і неминуче була гіршою, ніж я уявляв її і створював, - писав режисер. - І це було одним з нещасть мого життя. Я був мучеником результатів своєї творчості. Я жодного разу не відчував насолоди, навіть спокою, розглядаючи результати свого безмірно важкого і складного праці. І чим далі, тим все більше переконуюся я, що двадцять років кращих у своєму житті витратив я даремно ". "Мистецтво, в якому немає краси, - погане мистецтво", - також вважав Олександр Петрович. Студентам ВДІКу він розповідав, що без таланту хороший фільм не зробиш, але що в кіно, проте, "у спритного режисера стільки" замінників таланту "- сценарист, оператор, актори і т.п., - що іноді проходять довгі роки, поки його безпорадність стає очевидною ". Довженко любив повторювати жарт: талант як гроші - або він є, або немає, і тоді вже нічого не поробиш. Під час обговорень фільму "Земля" режисер зробив висновок про залежність оцінок від можливостей критика: "Коли приходить критикувати мою роботу людина здоровий, він каже -" гарна ", а якщо говорить людина" погано "- дивишся, хворий. Так по зовнішності і судиш - або печінка не в порядку, або шлунок, або кров уповільнена, але щось не в порядку. Я вважаю себе людиною здоровим і хотів зробити здорову фільму для здорових людей ".

Довженко-патріот



Останнє прижиттєве фото Олександра Довженка

Живучи більшу частину свідомого життя в Москві, Олександр Довженко неймовірно сумував за Україною. "Я помру в Москві, так і не побачивши України, - писав він у щоденнику в 1945-му році. - Перед смертю попрошу Сталіна, аби перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моєї вийняли серце і закопали його в рідну землю в Києві десь над Дніпром на горі ". У 1950-х художнику вдалося побувати в Україні - але тільки в Каховці, і врешті-решт саме туга за батьківщиною і добила його. Незадовго до смерті в 1956-му році він написав у президію Ради письменників України: "Вже не потрібно нічого - ні кіностудії, ні роботи, допоможіть тільки переїхати в Україну. Велика квартира мені не потрібна. Тільки треба, щоб з одного хоча б вікна можна було дивитися вдалину. Щоб було видно Дніпро, і Десна десь під обрієм, і рідні чернігівські землі, що так наполегливо почали з'являтися мені у сні ". Відповіді не було. Поховали Довженка на Ново-Дівочому кладовищі в Москві.

Довженко-заклинатель вітру

Під час зйомок "Щорса" Олександр Петрович стояв у пшениці і, набравши повні легені повітря, свистів. Це було дивно ще й тому, що режисер ненавидів свист. Через кілька хвилин Довженко розкрив таємницю: "От ви не вірите, а я точно знаю, що варто так свиснути, і з'явиться вітер. Відчуваєте - він вже з'явився. Скоро будемо знімати". 

За матеріалами спецпроекту gordonua.com

Категорія: Корисне | Переглядів: 8747 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024