Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 03:29
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2017 » Жовтень » 22 » Освітня субвенція: куди можна витрачати цього року та що зміниться 2018-го
19:23
Освітня субвенція: куди можна витрачати цього року та що зміниться 2018-го

     Бюджетне законодавство передбачає для місцевих бюджетів субвенції з державного бюджету. Однією з таких субвенцій є освітня субвенція. Цьогоріч маємо обмежений перелік витрат, на фінансування яких можна використовувати кошти субвенції нинішнього, 2017 року. А як її витрачатимуть у 2018-му — розглянемо разом.

    Освітня субвенція є одним із видів трансфертів місцевим бюджетам, що надаються з державного бюджету. Порядок та умови надання освітньої субвенції затверджені постановою КМУ «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14.01.2015 № 6 (далі — Порядок № 6).

         Як витрачається освітня субвенція 2017 року

   Навчальні заклади отримують фінансування з обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад (ст. 89, 90 Бюджетного кодексу України; БК). Як додаткове джерело фінансування стаття 1032 БК передбачає освітню субвенцію. У 2017 році освітню субвенцію можна спрямовувати лише на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників ЗНЗ усіх ступенів, шкільних відділень НВК «ДНЗ — ЗНЗ», «ЗНЗ — ДНЗ», спеціалізованих шкіл, ПТНЗ державної та комунальної власності (в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти). Отже, якщо кошти освітньої субвенції спрямувати на оплату праці непедагогічних працівників або на інші цілі навчального закладу, це суперечитиме статті 1032 БК. Порядок № 6 передбачає можливість використання залишків коштів за освітньою субвенцією, що утворилися на кінець бюджетного періоду, у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.  Залишки можуть спрямовувати, зокрема, на:

  • придбання шкільних автобусів для перевезення дітей із загальноосвітніх навчальних закладів, які будуть оптимізовані/об’єднані/реорганізовані;
  • оновлення навчальної та матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів, які оптимізовані/об’єднані/реорганізовані або які повністю укомплектовані і до яких будуть довозитися учні загальноосвітніх навчальних закладів;
  • придбання підручників і посібників загальноосвітніх навчальних закладів (за погодженням з МОН);
  • оснащення загальноосвітніх навчальних закладів засобами навчання з фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп’ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання (інтерактивна дошка, мультимедійний проектор, під’єднаний до комп’ютера вчителя, учнівське комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, електронні підручники, комутаційне обладнання тощо);
  • підключення загальноосвітніх навчальних закладів до інтернету, насамперед у сільській місцевості;
  • заходи у сфері енергоефективності та енергозбереження.

   Порядок та умови (п. 6) забороняють спрямовувати освітню субвенцію на:

  • закупівлю товарів, робіт і послуг, які безпосередньо не пов’язані з оплатою видатків, зазначених у пункті 3;
  • оплату посередницьких послуг;
  •  заходи, метою яких є отримання прибутку.

        Питання щодо перерозподілу залишків освітньої субвенції належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

      Освітня субвенція 2018 — за новою формулою розподілу Зауважимо: у проекті Держбюджету-2018  закладено нову формулу розрахунку освітньої субвенції. Цю формулу МОН презентувало на погоджувальній нараді щодо формування місцевих бюджетів на 2018 рік, яка відбулась у Мінфіні 29 серпня 2017 року. Учасниками цієї наради, окрім освітян, були, зокрема, представники органів місцевого самоврядування усіх областей України. Що зміниться у формулі розрахунку освітньої субвенції 2018 року?

Екскурс в історію

      Освітня субвенція запроваджена в Україні з 2015 року. У грудні 2014 року до Бюджетного кодексу України внесено зміни, якими фактично було започатковано реформу місцевих фінансів з їх децентралізації. За загальним правилом формулу розподілу освітньої субвенції затверджує КМУ за поданням МОН і погодженням з Мінфіном. У перший рік запровадження формули вона була внесена до Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік». Тоді вбачалося, що МОН не матиме часу та досвіду для розробки власної формули. Фактично, запроваджена формула була частиною попередньої формули. На 2016 рік МОН запропонувало ту саму формулу без змін. Наразі на розгляд МОН пропозицію щодо структури формули розподілу освітньої субвенції надав шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні». Тож МОН уперше запропонувало нову формулу розподілу освітньої субвенції. Формула розподілу освітньої субвенції Тепер МОН вбачає, що витрати на утримання закладів освіти для адміністративно-територіальної одиниці будуть розраховані так:

У × 1/ РНК × НП × 1/18 × ЗП, 

де У — кількість учнів;

РНК — розрахункова наповнюваність класів;

НП — навчальні плани;

ЗП — заробітна плата.

Варто зазначити, що показник розрахункова наповнюваність класів визначений окремо для:

обласних центрів — 27 осіб;

інших міст обласного значення — 25;

спеціальної освіти — 9;

шкіл, що підпорядковані обласним державним адміністраціям — 20;

вечірніх шкіл у містах обласного значення — 19;

вечірніх шкіл у районах та об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) — 11;

ПТНЗ — 23.

Для шкіл в ОТГ, малих містах та сільській місцевості показник нормативна наповнюваність класів визначено з використанням двох чинників: відсотка сільського населення в адміністративно-територіальний одиниці; щільності учнів у загальноосвітньому навчальному закладі на квадратний кілометр.

    Показник навчальні плани у розрахунку базується на типових навчальних планах, затверджених МОН окремо для: спеціальної та загальної освіти; початкової, базової та старшої школи. Для всіх навчальних планів використовують середні значення.

    Показник заробітна плата оцінюють на підставі нормативно-правових актів, де: а) використовують уніфіковану шкалу заробітної плати: тарифний розряд для вчителів — 14; тарифний розряд для директорів шкіл — 17. б) основні надбавки до посадових окладів підраховують на підставі норм законодавства. Для інших додаткових та стимулювальних надбавок використано середній показник — 22%. Формула має враховувати також заробітну плату інших педагогічних працівників, тобто тих, які не проводять уроків, зокрема директорів, вихователів в інтернатах, асистентів учителів в інклюзивних класах тощо. Заробітну плату для педагогічних працівників шкіл, розташованих у гірській місцевості, збільшено на 25%.

Розподіл множать на коефіцієнт: 1 + 0,25 × Уг/У, де Уг — кількість учнів у школах, розташованих у гірській місцевості. Із нової формули розрахунку освітньої субвенції видно, що вже стає нормою делегування державою органам місцевого самоврядування повноважень з освіти, забезпечених фінансовими ресурсами в неповному обсязі, тобто лише на зарплату педагогічним працівникам.

      Тож у 2018 році на місцеві бюджети планують перекласти утримання закладів освіти та виплату заробітної плати непедагогічним працівникам. А використання у формулі розподілу освітньої субвенції розрахункової наповнюваності класів замість фактичної стимулюватиме органи місцевого самоврядування до оптимізації як шкільної мережі, так і мережі класів.

Джерело: https://m.budgetnyk.com.ua/article/3-osvtnya-subventsya-kudi-mojna-vitrachati-tsogo-roku-ta-shcho-zmnitsya-2018-go

Будь-яке використання матеріалів можливе лише за наявності гіперпосилання.

 

Категорія: Освіта | Переглядів: 959 | Додав: Alladin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024