Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Неділя, 28.04.2024, 06:34
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2015 » Лютий » 21 » Падаємо правильно. Як уникнути травм в ожеледицю?
14:42
Падаємо правильно. Як уникнути травм в ожеледицю?

Через стан проїжджої частини вулиць дорожньо-транспортні травми взимку частішають до 3% в порівнянні зі звичним 1%. При цьому вони стають не тільки більш частими, але і більш важкими - часто зі смертельним результатом. 

Помічено, що основною причиною травматизму взимку є банальний поспіх. Багато просто не помічають льоду, припорошеного снігом, в результаті чого падають і отримують різні травми. У поспіху людина схильна не помічати навіть відкритого льоду. Крім того, значна частина травм пов'язана з громадським транспортом. Ковзалися й падають як при вході в автобус чи тролейбус, так і при виході з нього. Діти та молодь люблять прокотитися з розгону на слизькій доріжці, гірці. При цьому юрбою і збиваючи один одного. У такому випадку зазвичай відбуваються забоями. Хоча й не завжди.

Найбільш поширені травми - переломи кінцівок - виникають через те, що падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руку і обрушується на неї всією вагою тіла. Аналогічно ніяково виставлена ​​нога ламається в області гомілки. У жінок цьому сприяє також носіння взуття на високих підборах. У ній легко спіткнутися і впасти. Літні люди, через вікових особливостей скелета (підвищена крихкість, менша еластичність зв'язок і м'язового каркаса), нерідко отримують дуже серйозні пошкодження. Вони частіше ламають хребет, шийку стегна. У літньому віці навіть невеликий удар може викликати перелом. У 95% випадків це проявляється у жінок.

Змінивши ряд зовнішніх і внутрішніх факторів, можна убезпечити себе від травм в зимовий час. І якщо першу групу причин ми часто поміняти не в силах, то ряд внутрішніх факторів більшості потенційних потерпілих доступний.

Як треба падати «правильно»?

Якщо відчуваєте, що падаєте, постарайтеся сісти - так зменшиться висота, з якої ви падаєте. Крім того, в момент падіння потрібно згрупуватися - притягну підборіддя до грудей, приберіть кисті рук до живота, притисніть лікті до боків. Постарайтеся висунути плечі вперед і тримайте ноги разом. У поєднанні з присіданням це і дасть угруповання. Основна умова для правильного виконання - не боятися удару заздалегідь.

Якщо послизнувшись, ви втратили рівновагу, ні в якому разі не приземляйтеся на випрямлені руки! Постарайтеся згрупуватися і зробити поворот в сторону, так, щоб удар прийшовся в бічну поверхню падаючого тулуба. Так ви убезпечите хребет, таз і кінцівки від перевантажень. Цей прийом рекомендується для людей старше 50 років.

Якщо ви падаєте на спину - притисніть підборіддя до грудей, а руки розкиньте можливо ширше. Це убезпечить вас від черепно-мозкової травми.

Якщо падаєте зі слизькою сходи, дуже важливо захистити обличчя і голову: постарайтеся прикрити їх руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, растопирівая руки і ноги - це тільки збільшить кількість переломів.

Як запобігти можливі травми?

Носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці. Краще, якщо підошва буде з великої ребристістю, яка не ковзає.

В ожеледицю ходити потрібно по-особливому - як би трохи ковзаючи, немов на маленьких лижах. Йти бажано якомога повільніше. Ковзати по льоду спеціально не варто - це збільшує обмерзання підошви. Пам'ятайте, чим швидше крок, тим більше ризик впасти.

Особам похилого віку, найбільш схильним до травматизму, рекомендується прикріплювати на підошву звичної взуття спеціальні «протиожеледних» накладки. Їх можна придбати у відповідних торгових точках.

Увага і обережність є основними засобами для профілактики травматизму, і не тільки зимового. А тому, виходячи на вулицю, особливо в ті дні, коли «плюс» на вулиці змінюється на «мінус» або навпаки, потрібно оцінювати кожен свій крок! Пам'ятайте, краща профілактика зимових травм - це обережність і обачність!

Як правильно надати першу допомогу?

Як свідчить статистика, більш ніж у половині випадків допомогу постраждалим від «зимових» травм, їх транспортування в медичний заклад проводяться неправильно. Це посилює тяжкість ушкоджень, ускладнює подальше лікування.

Суть першої допомоги залежить від виду травми.

Який би незначною не здавалася Вам травма, необхідно проконсультуватися з лікарем. Швидкість одужання залежить від своєчасної і правильної допомоги постраждалому!

Якими ж бувають травми?

Забій. Це найбільш частий вид травми, виникає при ударі об твердий тупий предмет. Біль, зазвичай невелика, виникає в момент удару або незабаром після нього. Набряк утворюється порівняно швидко, а синець з'являється через кілька годин.

Перша допомога при ударі спрямована на зменшення крововиливу і зняття болів. Накладають пов'язку, що давить і охолоджують місце забитого (міхур з льодом, холодний компрес, мокра серветка, холодний металевий предмет). Забитою кінцівки надають стан спокою (руку підвішують на косинку, суглоб фіксують 8-образної пов'язкою, шиною). Щоб синяк швидше розсмоктався, змастіть його гепароід або троксевазином. Це не дасть згорнутися вилилась крові, і він швидко розсмокчеться без болю і припухлості в місці удару. Непоганий ефект дає нанесення на шкіру «сітки» з 0,25-0,5% розчину йоду. Звичайний 5% розчин йоду із пляшечки для цього потрібно розбавити спиртом або горілкою.

Удари голови, грудей і живота можуть супроводжуватися прихованими ушкодженнями, тому консультація лікаря обов'язкова!

Вивихи (стійке зміщення кінців кісток, що входять до складу будь-якого суглоба) відбуваються при падінні, ударі, а іноді і при незручному русі. З'являються різкий біль в момент травми та інтенсивна - в перші години після неї. Звичайні руху в суглобі стають неможливими. Суглоб деформований, його обриси в порівнянні зі здоровим змінені.

Перша допомога повинна бути спрямована на зменшення болів і на затримку розвитку набряку. Для цього на суглоб кладуть холод і фіксують кінцівку (руку підвішують на косинку, прибинтовують до грудей; а ногу обкладають м'якими предметами і залишають в тому положенні, в якому вона опинилася). Потім необхідно терміново доставити потерпілого в травмпункт або лікарню. Ні в якому разі не намагайтеся самі вправити вивих!

Переломом кістки називається насильницьке порушення її цілісності. Переломи бувають закритими - без порушення шкірних покривів і відкритими - з їх розривом. Про переломі дасть знати гострий біль у постраждалої кінцівки, посилюється при найменшій спробі поворухнути нею. Через це рухи стають неможливими. Зовні кінцівку має неприродну форму за рахунок зміни її осі і укорочення в результаті скорочення м'язів. При відкритих переломах завжди є рана, в якій іноді видно кінець уламка кістки.

Перша допомога полягає у забезпеченні фіксації і спокою зламаної кінцівки. Спорудіть шину з того, що є під рукою - палиці, дошки, великої гілки. За допомогою хустки, шарфа, ременя прив'яжіть її так, щоб шина захопила два сусідніх суглоба. Наприклад, при переломі кісток гомілки накладіть шину із захопленням колінного і гомілковостопного суглобів. Так вони будуть нерухомі, і кісткові уламки не зможуть зміщуватися, травмуючи навколишні тканини і завдаючи біль. Особливе значення шина має при пошкодженні стегна. Якщо поблизу немає нічого, що хоча б віддалено нагадувало майбутню шину, прив'яжіть (прібінтуйте) травмовану ногу до здорової, а руку при переломі плечової кістки - до тулуба. Тільки після цього потерпілого можна перенести до машини і відправити до лікарні.

На закінчення хотілося б усім нам побажати не потрапляти в подібні ситуації. І пам'ятайте, що ваше здоров'я знаходиться, перш за все, у ваших руках. Будьте уважні на дорогах!

По матеріалам: СХІД.ІНФО

Категорія: Корисне | Переглядів: 723 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024