Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 07:42
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2014 » Січень » 15 » Перевірка в КНУ ім. Тараса Шевченка - які повноваження має інспекційна комісія і що робити, якщо члени комісії виходять за їх рамки?
21:10
Перевірка в КНУ ім. Тараса Шевченка - які повноваження має інспекційна комісія і що робити, якщо члени комісії виходять за їх рамки?

В КНУ ім. Тараса Шевченка стартувала перевірка комісії Державної інспекції навчальних закладів. Студенти університету масово повідомляють, що комісія втручається в хід іспитів, переглядає залікові книжки та журнали відвідувань і навіть рекомендує викладачам оцінки. Також надходять повідомлення про те, що члени комісії роблять ксерокопії окремих екзаменаційних робіт для подальшої перевірки.

«Лови Момент!» вирішив з’ясувати які повноваження має інспекційна комісія і що робити, якщо члени комісії виходять за їх рамки? Для того, щоб отримати цю інформацію, ми звернулися до джерела в університеті. 

Чи має право комісія втручатися в хід написання іспиту (відбирати мобільні телефони, робити зауваження за розмови, виводити студента з аудиторії тощо)?

- «Стосовно використання телефонів, гаджетів, списування тощо - має, це процедурні моменти. Але при цьому має також бути задіяний викладач університету як процесуальна особа».

Чи мають право члени комісії ставити студентам додаткові усні запитання, коментувати відповіді студентів (як усні так і письмові), рекомендувати викладачам нашого університету ставити ті чи інші оцінки?

- «Ні, комісія не може ставити питань, коментувати відповіді як усні, так і письмові. Комісія може рекомендувати - але оцінку викладач виставляє самостійно і не зобов’язаний дослухатися до рекомендацій комісії».

Чи має комісія право забирати екзаменаційні роботи студентів чи робити їх ксерокопії та забирати з собою?

- «Комісія може копіювати роботи студентів, попередивши їх про це».

Як студентам слід реагувати на дії комісії, що виходять за рамки її повноважень?

- «Студенти можуть попросити декана (директора) факультету (інституту) чи його заступника в присутності представника університету та членів комісії чітко сформулювати повноваження комісії та мету її присутності на іспиті.

При цьому якщо комісія виходить за межі цих повноважень - студенти можуть попросити представників університету спільно з адміністрацією факультету/інституту задокументувати ці перевищення повноважень».

Джерело

Перевірки у вишах є помстою за Євромайдан, - Гриневич

Незважаючи на те, що перевірку студентів Київського національного університету ім. Шевченка припинено, подібні заходи впливу продовжуються в інших університетах країни, зокрема, у Національному технічному університеті "КПІ" та Національному педагогічному університет ім. Драгоманова. Про це під час брифінгу у Верховній Раді повідомила голова профільного комітету Лілія Гриневич.

За її словами такі перевірки під час складання іспитів можна оцінити, як помсту за участь студентів у Євромайдані.

"Ці перевірки фактично здійснюються під приводом захисту студентів від можливого тиску. Як ви знаєте була створена спільна комісія Міністерства освіти, Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції щодо можливих порушень прав студентів для реалізації їхнього власного права на спротив. І начебто на основі протоколу цієї комісії спланована ця перевірка", - повідомила голова Комітету ВР.

За її словами, показовим є те, що 10 січня міністр освіти Табачник заявив, що до цієї комісії не надходило жодних скарг від студентів про тиск під час сесії, однак разом з тим саме 10 січня був підписаний наказ Державної інспекції навчальних закладів,який начебто на підставі протоколу цієї міжвідомчої комісії стверджує, що були звернення студентів і начебто ця перевірка їде захищати студентів під час сесії.

"На практиці це відбувається так, що члени комісії, які здійснюють перевірку втручаються в хід іспитів, їх присутність на іспитах здійснює моральний тиск на викладачів. Власне цьому присвячений спротив студентів університету Шевченка", – наголосила Гриневич.

Вона повідомила, що зараз ці перевірки продовжують тривати у НТУУ "КПІ" та Національному педагогічному університет ім. Драгоманова.

"Я, як голова комітету з питань науки і освіти наполягаю, що ці перевірки можуть завадити об’єктивності оцінювання на зимових екзаменаційних сесіях, що вони спричиняють моральний тиск на студентів і викладачів, і що ці перевірки мають бути припиненні і скасовані", - підкреслила Гриневич.

З посиланням на студентів, які стали учасниками подібних перевірок, Гриневич зазначила, що члени комісії радять викладачам, як оцінювати студентів, пропонують змінити формат іспиту, наприклад, з тестового на письмовий або усний, зазначивши, що такі дії свідчать про втручання згаданої комісії в перебіг іспиту.

Вона повідомила, що звернулась до міністра освіти Табачника, голови міжвідомчої комісії та голови Державної інспекції навчальних закладів з вимогою припинити зазначені перевірки студентів вищих навчальних закладів.

Також голова Комітету Верховної Ради України Лілія Гриневич попросила надавати інформацію про перевірки у вишах та порушення прав студентів і викладачів під час їх проведення до комітету або на її сторінку у Facebook.

Як відомо, Міністерство освіти і науки через тиск студентів та громадськості у середу 15 січня було вимушене припинити перевірку Державної інспекції навчальних закладів в Київському національному університеті ім. Шевченка.

У свою чергу голова Державної інспекції навчальних закладів Михайло Гончаренко заперечив можливість порушень членами комісії прав студентів та викладачів, назвавши причиною протестів відсутність знань у студентів.

"В даному випадку ми маємо справу із спробою оголосити "чергове голодування", справжньою причиною якого є не бажання захистити конституційні права студентів, а намагання прикрити відсутність власних реальних знань окремими студентами шляхом проведення акцій протесту", - переконує чиновник.

Джерело

Категорія: Корисне | Переглядів: 812 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024