Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 29.04.2024, 16:21
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2013 » Липень » 14 » Польські вищі навчальні заклади стають дедалі популярнішими серед українських випускників.
10:09
Польські вищі навчальні заклади стають дедалі популярнішими серед українських випускників.
Польські вищі навчальні заклади стають дедалі популярнішими серед українських випускників. Отримати ступінь бакалавра у цій європейській країні подекуди дешевше, ніж в Україні

Українські студенти є найчисленнішою групою з поміж всіх іноземних студентів Польщі, повідомляє Deutsche Welle.

Якщо ще у 2010 році там навчалося 4,8 тисяч українців, то вже у 2013 році їх кількість зросла майже удвічі, наводить дані експерт з освітніх програм Центру досліджень суспільства Єгор Стадний.

Молоді українці, які стоять перед вибором навчального закладу, тепер дедалі частіше замислюються про перспективу працевлаштування, а не просто вступають у виш заради диплому як такого. Очевидно, зауважив Єгор Стадний, закінчення європейського вузу дає більше можливостей знайти добре оплачувану роботу, та й навчання за кордоном не завжди є дорожчим, навпаки - подекуди навіть дешевшим.

Для прикладу, якщо молода особа захоче здобути ступінь бакалавра за спеціальністю юрист, економіст чи журналіст у Варшавському університеті, то за рік навчання йому доведеться в середньому заплатити близько 30 тисяч гривень. Проживання у гуртожитку в столиці Польщі коштує близько 1250 гривень на місяць (500 злотих). За дев’ять місяців навчання 11250 гривень. Сюди ще слід додати витрати на харчування – близько 9000 гривень у рік (400 злотих у місяць), обов’язкове страхування – 1200 гривень на період навчального року. І, звичайно, якщо не користуватися виключно велосипедом, абонемент на громадський транспорт – 750 гривень (300 злотих). В сумі рік навчання у престижному виші Варшави обійдеться іноземному студенту у 52200 гривень.

Для порівняння: у Києві на такі ж спеціальності, за умови проживання у гуртожитку, користування громадським транспортом і раціональним харчуванням, молодій людині доведеться заплатити щонайменше 51150 гривень. Це з урахуванням середньої плати за навчання 29 тисяч гривень, вартості гуртожитку (3150 гривень у рік), харчування (18 тисяч), проїзду (1000 гривень). Звісно, тут не враховані притаманні практично всім українським вишам фактори: дефіцит місць у гуртожитках, умови проживання, ремонт кімнати, непрямі витрати при складанні сесій і таке інше. І не менш важливий нюанс: аби отримати ступінь бакалавра, в українському вузі доведеться вчитися чотири роки, а не три, як у Варшаві.

Якщо столиця – це не для вас, то навчання та проживання у менших містах, як-от Люблін чи Львів, обійдеться значно дешевше. Наприклад, у Державному університеті імені Марії Кюрі-Склодовської міста Люблін на всі спеціальності оплата стала – 21 тисяча гривень за рік навчання. У цьому місті можна суттєво зекономити на проживанні та харчуванні. Гуртожиток в середньому 6 тисяч гривень (за 9 місяців навчання), харчування – стільки ж. Проїзд і медична страховка – 1,6 тисяч гривень. Отже, за рік навчання у Любліні доведеться віддати 34600 гривень.

У Львові, притримуючись аналогічної схеми підрахунку, витрати сягатимуть 26650 гривень на рік. На кінцеву суму вплинули порівняно дешева вартість навчання та проживання. Але не забуваємо про супутні витрати, які часто у рази перевищують офіційно встановлені розцінки, а також додатковий рік навчання в Україні.

Як не крути, а отримати ступінь бакалавра у сусідній Польщі дешевше. Окрім цього, приваблює і спрощена процедура вступу: жодних іспитів чи тестувань. Єдиною перешкодою може стати мова, але і тут польські вузи йдуть на поступки. Поляки, розповідає Єгор Стадний, широко практикують двомісячні курси вивчення мови при університетах, саме цей курс і дає основу для початкового навчання.

Однак ті, хто планує отримати освіту у Польщі, часто починають вивчати мову ще в Україні, як, приміром, це робить киянин Борис Соколовський. Юнаку - 22 роки, нещодавно він вирішив залишити медичний університет у Києві, де провчився чотири роки. І все це - задля здобуття медичної освіти у Любліні.

"В українській медицині для себе я не бачу жодної перспективи. Без зв’язків тут нема що робити", - розчаровано каже Борис. Молодий чоловік готовий розпочинати освіту за кордоном з нуля й інтенсивно вивчає польську. Польща для нього – це країна можливостей, гарний старт, добра освіта і, зрештою, добра робота, пояснює співрозмовник. Батьки, за словами Бориса, теж його підтримують. Отримавши диплом, майбутній лікар планує шукати роботу вже в країнах ЄС.

За приблизними підрахунками Центру досліджень суспільства, у 2010 році українські студенти сплатили за навчання у Польщі близько 4 мільйонів євро. Якщо взяти до уваги щомісячне проживання кожного студента, то загалом в економіку Польщі молоді люди з України вклали 21,5 мільйона євро. А враховуючи динаміку приїзду студентів, вже 2013 року ця сума сягатиме 36,1 мільйона євро.

Категорія: Освіта | Переглядів: 956 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024