Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 07:22
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2013 » Жовтень » 15 » Профілактика та лікування педикульозу
20:27
Профілактика та лікування педикульозу
Рішуча атака для очищення волосся.

Так, будь-яка дитина – навіть ваша – може підхопити вошей. І вошивість не обов’язково означає, що ваша дитина не стежить за чистотою. Воші, по правді кажучи, можуть завестися у дитини майже з такою ж легкістю, як відбувається захворювання застудою. Всякий раз, коли діти збираються групою, виникає потенційна небезпека захворювання педикульозом.

Приблизно десять мільйонів випадків головних вошей відзначаються кожен рік, і три чверті випадків у дітей молодше дванадцяти років, говорить Едвард Де Сімоне, доктор філософії, фармаколог, ад’юнктпрофессор фармакології та адміністративних і соціальних наук у школі фармакології та суміжних дисциплін, пов’язаних зі здоров’ям в університеті Крейтона в Омасі.

Перша ознака того, що у вашої дитини завелися воші, – це коли свербить голова, проте, щоб переконатися в цьому, потрібно уважно подивитися на голову дитини. Хоча рідко вдається побачити самих вошей, але їх яйця, або гниди, легко видні. Ці сірувато-білі овальні яйця міцно прикріплюються до основи волосся. Вони малесенькі, розміром приблизно з насіння кунжуту, не змиваються і не здуваються, що відбувається з лусочками шкіри.

Ефективні засоби боротьби з ними знаходяться в найближчій аптеці. Ось що рекомендують фахівці.

Заспокойте дитину. Для боротьби з вошами потрібен час і сили, але до цієї проблеми потрібно підходити спокійно, щоб ваша дитина не відчувала почуття сорому і щоб її не охопила паніка. Поясніть дитині що представляють собою воші і як ви збираєтеся позбавитися від них, радить доктор Де Сімоне. Заспокойте дитину, сказавши їй, що ви не звинувачуйте її в тому, що у неї завелися воші, говорить він.

Купуйте в аптеці засоби проти вошей, що продаються без рецепту. Ви можете вигнати непрошених гостей за допомогою багатьох засобів, що продаються без рецепту. Всі ці засоби схожі одне на інше, пояснює він. Вони або являють собою комбінацію двох хімічних сполук – піретрину і пайперонілового бутоксиду, – діючих разом, або вони містять синтетичний пиретрин. Ці засоби продаються у вигляді шампуню, рідини або гелю. Необхідно точно слідувати інструкціям на упаковці, тому що всі ці продукти є пестицидами, говорить доктор Де Сімоне. (Фахівці не радять купувати спрей проти вошей, тому що ваша дитина може зазнати надто великої кількості пестицидів).

Коли звернутися до лікаря.

Практично всіх дітей можна позбавити від головних вошей у домашніх умовах, вважає Дебора Альтшуллер, президент і один із засновників національної Асоціації по боротьбі з педикульозом, розташованої в Ньютоні, штат Массачусетс, ад’юнкт-доцент превентивної медицини і біометрії в медичній школі Ф. Едварда Еберта в Бетесде, штат Меріленд. Чи є винятки? Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж застосовувати засоби проти вошей у домашніх умовах у наступних людей:
  • дитини молодше двох років;
  • тих, хто страждає від алергії та астми;
  • людини, у якої воші або гниди знаходяться в бровах або віях;
  • вагітної або годуючої жінки
Лікар може прописати інші ліки або, можливо, захоче сам керувати обробкою цих людей.

Крім того, якщо жінка вагітна або годує дитину грудьми, а їй потрібно провести обробку кого-небудь іншого, спочатку проконсультуйтеся у лікаря.

Подумайте про стрижку. Хоча необов’язково голити дитину наголо, тому що у неї завелися воші, коротке волосся обробляти легше, говорить Дебора Альтшуллер, президент і один із засновників національної Асоціації по боротьбі з педикульозом, розташованої в Ньютоні, штат Массачусетс, ад’юнкт-доцент превентивної медицини і біометрії в медичній школі Ф. Едварда Еберта в Бетесде, штат Меріленд. Пам’ятайте, однак, що ви не зможете відвести дитину з вошами до перукаря.

Мийте волосся над раковиною. Таким чином ви зможете провести обробку тільки волосяного шару голови, говорить Альтшуллер. Не слід застосовувати засоби проти вошей під душем, тому що змитий розчин буде обливати все тіло дитини, а ці продукти є пестицидами і ними слід користуватися обережно.

Перед тим як починати, зніміть сорочку з вашої дитини і дайте їй маленький рушник, щоб закрити ним обличя. Якщо засіб проти вошей потрапить в очі дитини, промийте їх великою кількістю води відразу ж. Нехай вас не турбує, якщо після цього у дитини з’явиться невелике роздратування шкіри і свербіж. Не приймайте помилково ці симптоми за повторне вторгнення вошей.

Відправляйтеся на полювання за гнидами. Засіб проти вошей вб’є їх, але загинуть не всі гниди, говорить Мері Меланд, доктор медицини, педіатр з "Хелс Партнери” в Блумінгтоні, штат Міннесота. Чим більше гнид ви зможете видалити, тим менше ймовірність нової появи вошей через пару тижнів, говорить доктор Меланд. До того ж ви не ризикуєте в цьому випадку сплутати потім старих гнид з новими.

Для видалення гнид користуються гребенем, призначеним для цієї мети.

Взагалі в пакет із засобом боротьби проти вошей вкладається такий гребінь, але деякі з них діють краще, ніж інші. Якщо гребінь недостатньо ефективний, ви можете видалити гнид за допомогою безпечних ножиць, які застосовуються для стрижки немовлят (із закругленими кінцями), ними ви відрізаєте волосся де на коренях закріпилися гниди.

Після завершення операції по боротьбі з вошами, коли волосся вашої дитини висохнуть або стануть лише злегка вологими, розчешіть їх, потім за допомогою старої зубної щітки і води видаліть гнид з гребеня, яким ви користувалися для цієї мети. Якщо ваша дитина користувалася під час цієї процедури рушником або банним халатом, киньте їх негайно в гарячу воду разом з усім одягом, який вона носила перед обробкою, після цього висушіть їх в гарячій сушарці.

Обробляйте всіх, заражених вошами, в один і той же час. Для того щоб заразити дитину, потрібно всього лише одна маленька воша (вони відкладають до десяти яєць в день), і воші легко переходять з однієї людини на іншу. Тому, щоб позбутися від цих паразитів, вам потрібно оглянути всіх членів сім’ї на предмет виявлення ознак зараження вошами, вважає Альтшуллер, і обробити всіх заражених.

Обробіть весь будинок начисто. Як тільки ви виявили ознаки вошей і обробили своїх дітей, вам необхідно зайнятися домашнім господарством.

По-перше, зберіть всі, що піддається пранню, що стикалося з головою вашої дитини. Це означає: головні убори, шарфи, куртки з капюшонами, стрічки для волосся і весь одяг, який ваша дитина могла носити протягом останніх декількох днів, говорить Альтшуллер. Заручіться допомогою вашої дитини в здійсненні, цієї операції. Не забудьте наволочки, простирадла і рушники. Виперіть все це в гарячій воді і потім висушіть в гарячій сушарці.

Те, що ви не можете випрати, обробіть пилососом або відправте в хімчистку. Обробіть пилососом дивани, диванні подушки, матраци і килими (особливо ті, які знаходяться поруч з ліжком), потім покладіть мішок, витягнутий з пилососа в пластиковий пакет і викиньте його. Щоб очистити гребені та щітки для волосся, покладіть їх у гарячу воду (не в окріп) на десять хвилин.

Подбайте про плюшевого ведмедика. Так, м’які іграшки-тварини, яких обіймає і з якими грає ваша дитина, теж повинні піддатися обробці. Ви можете ретельно вичистити пилососом улюблених плюшевих тварин вашої дитини для того, щоб вона не розставалася з ними, а всіх інших киньте в великий пластиковий пакет для сміття і старанно зав’яжіть його. Покладіть пакет з лежачими там іграшками в таке місце, де ваша дитина не може їх знайти.

Взагалі, воші не можуть вижити більше двадцяти чотирьох годин після зняття їх з волосяного шару голови, але нові воші з’являться з яєць тільки через 7-10 діб. Тому тримайте пакет з іграшками в запечатаному стані протягом двох тижнів, радить доктор Де Сімоне. Після закінчення цього часу всі воші і гниди, що опинилися на іграшках, будуть мертві. Всі інші речі, які не можуть бути ретельно випрані або вичищені пилососом, такі як навушники від програвачів і магнітофонів, повинні піддатися двотижневої ізоляції, вважає доктор Де Сімоне. Тільки прийміть заходи, щоб всі ці пластикові мішки знаходилися поза межами досяжності маленьких дітей через небезпеку задихнутися (маленькі діти можуть надіти їх на себе).

Перевіряйте щодня. Оглядайте кожну дитину в будинку щодня протягом принаймні десяти днів після обробки, щоб переконатися, що у них не залишилося гнид – ви могли пропустити декількох. Оглядайте всю голову, де росте волосся, але звертайте особливу увагу на місця за вухами і задню частину шиї, – говорить доктор Меланд. Якщо помітите ознаки існування вошей, доведеться знову піддати дитину обробці засобам проти вошей. Врахуйте, проте, якщо знадобиться вторинна обробка, її потрібно здійснити через 7-10 днів після першої.

Буде корисно зробити перевірку волосся на голові в пошуках гнид звичайною частиною щоденної рутини навіть після того, як воші давно зникли, щоб переконатися, що не відбулася повторна їх поява. Легше перемогти вошей, якщо помітити їх появу на самому початку.

Поясніть своїй дитині, що вона не повинна ділитися всіма речами.

Потрібно всього однієї воші, щоб проникнути з шапки або щітки для волосся на іншу дитину. Ми всі хочемо, щоб наші діти ділилися з друзями своїми речами, говорить доктор Де Сімоне. Але дітей треба навчити ніколи не ділитися гребенями, щітками для волосся, головними уборами, прикрасами для волосся і навушниками. Поясніть своїм дітям, чому вони не повинні ділитися такими речами, і зробіть так, щоб у кожної дитини був свій гребінець і щітка для волосся. Більш того, у вашої дитини повинен бути запасний гребінь і запасна щітка для волосся, які вона може брати з собою в школу, щоб у неї не виникло спокуси попросити ці речі у когось іншого.

Джерело: «Домашній лікар для дітей», Поради американських лікарів під ред. Клафлін Едвард

Педикульоз (головні воші), Лікування без ліків

Лікування без ліків Портал про народну медицину, домашніх засоби лікування.

Головна воша — безкрила комаха коричнево-сірогокольору, що живе у волоссі людини. Розміром вона менше сірникової голівки. Головна воша прикріплює яйця (гниди) біля основи волосся, недалеко від шкіри голови. Для боротьби з педикульозом все частіше використовують природні засоби.

Всупереч загальноприйнятій думці, наявність головних вошей не говорить про погану гігієну або про брудні волоссі. Насправді ці комахи віддають перевагу відкладати яйця на чистих волоссі і шкірі.

Головні воші живляться кров’ю, яку ссуть із шкіри голови. Від їхніх укусів голова сильно свербить, і через них легко проникає інфекція. Личинки вилуплюються з яєць через вісім днів після відкладання. Перлинно-білі порожні оболонки яєць, що нагадують лупа, просуваються у міру росту волосся, тому порожні гниди зазвичай можна знайти далі від шкіри голови, ніж самих вошей.

Головні воші передаються від людини до людини при зіткненні головами або через гребінця, головні убори і рушники. Інвазії (зараження) характерні серед школярів і тих, хто працює з дітьми.

Регулярно переглядайте голову дитині, приділяючи увагу кордоні волосся під чубчиком, на потилиці і над вухами. Якщо в школі спостерігається спалах зараження головними вошами, перевіряйте кожні кілька днів. Найкраще робити це за допомогою методу вологого вичісування (див. розділ «Лікування»).

Щоб попередити проникнення вошей, розчісуйте волосся двічі на тиждень гребінцем, змоченою теплою водою, в яку додано 10 крапель олії чайного дерева.

Якщо у вашої дитини головні воші, предмети його особистої гігієни — рушник і мочалку — слід тримати окремо. Вилікувавши, виперіть одяг дитини та її постільну білизну в гарячій воді і вимийте щітки і гребінці. Членів сім’ї лікуєте тим же способом.

Метод вологого вичісування. Вимийте голову, потім рясно і рівномірно нанесіть бальзам-кондиціонер на силіконовій основі. Спочатку розчешіть волосся великої гребінцем. Потім за допомогою гребінця з дуже тонкими і частими зубцями («частий гребінець»), спеціально призначеної для цієї мети, систематично прочісуйте волосся, ділянка за ділянкою, видаляючи звідти вошей. Ви не зможете вичесати не вилупилися гниди, оскільки вони міцно прикріплені до волосся, але, повторюючи цю процедуру через день протягом двох тижнів, ви вилучили всіх вошей з яєць, відкладених перед початком лікування, не даючи їм розмножуватися.

Чи використовуєте ви для лікування трави, ефірні масла або тільки бальзам для волосся, ретельне вичісування вошей з волосся частим гребінцем — ключ до позбавлення від них.

Розмаринове, гераниевое, лавандова, евкаліптова і лимонне масла — прекрасні засоби для відлякування вошей. У період поширення вошивості додавайте дві краплі евкаліптової і по одній краплі лавандового і геранієвої масел в шампунь. Після миття голови додайте дві краплі будь-якого з цих масел в бальзам (кондиціонер) або в теплу воду і використовуйте для заключного ополіскування.

Ароматерапія. Щоб убити вошей і зняти свербіж, додайте дві краплі евкаліптової олії і по одній краплі лавандового і геранієвої на одну чайну ложку лосьйону без запаху. Втирайте в шкіру голови і залиште на півгодини. Розчешіть волосся дрібної гребінцем перед тим, як змивати лосьйон, потім вимийте голову. Сполосніть голову антисептичним розчином, до якого додано по дві краплі евкаліптової, лавандової, розмаринового (виключіть під час вагітності) і геранієвої масел плюс 2,5 чайної ложки столового оцту на чашку води. Сполосніть голову і дайте волоссю висохнути. Повторюйте кожен день. Щоб запобігти новій інвазію, скористайтесь тією ж сумішшю, як при останньому ополіскування під час миття голови, або приготуйте іншу: на 0,5 л теплої води по шість крапель укропного і розмариновогомасла.

Фітотерапія. Кора касії (сени олександрійської) і пижмо відомі інсектицидними властивостями. Заваріть настій подвійний фортеці зі шматочків кори касії (кип’ятіть кору 20 хвилин) або з пижма Змішайте чашку настою із звичайним кількістю бальзаму для волосся і споліскуйте волосся

Вважається, що пижмо не тільки відлякує вошей, але і допомагає від корости і глистів. Однак приймати її всередину слід тільки з дозволу лікаря.

Категорія: Медицина | Переглядів: 2326 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024