Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 20:06
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2015 » Листопад » 24 » Проведено виховний захід "Коса – дівоча краса"
13:09
Проведено виховний захід "Коса – дівоча краса"

 Волосся. Воно — симфонiя. Шовкове, неслухняне, золоте, кольору спілих каштанiв. Скiльки поетичних слiв присвячено йому! Воно  дане нам не просто для краси. Як стверджують ученi, волосся — зв’язок iз космосом, воно не тільки накопичує енергiю, а й зберігає iнформацiю.

Ллються коси, як ранкові роси,

В ланцюгах сріблястих, золотих.

Що є краще за дівочі коси

І троянди, вплетені у них?

Такими словами розпочався виховний захід в НВК «СЗОШ –ЗОШ №1 імені А.С. Малишка» присвячений символу дівоцтва - косі, яка була гордістю дівчини, вираженням її цнотливості, честі. До свята вшанування коси готувалися не один день. Перше, що зробили, - це виміряли довжину дівочої розкоші в учениць школи з 5 до  11 класу. І виявили, що найдовша і найрозкішніша  коса в Ілони Савіцької, учениці 7-Б класу. Цей факт був засвідчений дипломом та грошовою премією, що вручив директор НВК  «СЗОШ –ЗОШ №1 імені А.С. Малишка» П.Г. Демчук.

Учасниці  заздалегідь розділилися на групи, щоб  продемонструвати своє уміння доглядати за косою. Здавна в Україні існував непорушний звичай: умившись вранці, дівчина мусила перш за все розчесати та заплести косу. Якщо ж вона сідала до столу або бралася до роботи з нерозчесаним волоссям, то про неї казали люди: «У неї на голові сорока гніздо вила», або «У неї в косах сім чортів кублилося». Споконвіків дівоча коса була своєрідною візиткою охайності. Як стежить юнка за своїм власним волоссям, такою, вважалося, у майбутньому буде господиня – чепурною, працьовитою або ж неохайною чи лінькуватою. Тому матері з особливою наполегливістю намагалися з раннього віку привчити дитину до охайності, щоб знала традиційні закони моралі. «Яка коса – така й краса», «Подивися на косу, а подумай про господиню», – говорили в народі. Завдання для першої групи учасниць: продемонструвати своє уміння заплітати косу.

Але для гарної коси потрібно мати розкішне волосся. Дівчат змалку привчали доглядати за волоссям, щоб воно росло швидше і було красивим. А для цього існувало безліч рецептів: чим мити, зміцнювати,  полоскати волосся, щоб воно мало приємний запах. Про народні рецепти догляду  розповіли учасниці, у яких найдовші коси: Ілона Савіцька (76 сантиметрів), Юрченко Тетяна (58 сантиметрів), Верхова Ксенія (57 сантиметрів)  та Іщенко Оксана (61 сантиметр).

Наступна група учасниць Віка Діденко, Надія Трацька, Анастасія Гетьман, Марія Шарук та Аня Мартиненко демонстрували уміння робити  зачіски, в основі яких  коса.

Усе дійство супроводжувалося піснями.  «Розпустили кучері дівчата» виконали учениці 8-А класу, про «Мамину косу» розповіли дівчатка з 8-Б , «Кучерики» заспівали Аня Мазепа Та Ліля Чабан. Ліричності заходу додали піснею «Ой у вишневому саду», а коли вийшли на сцену хлопці 8-А та 8-Б класів – присутні завмерли в очікуванні. Юнаки виконали «Розпрягайте, хлопці, коней», яку підхопили всі. Особливу домашню атмосферу  вдалося створити завдяки учителю музичного мистецтва Д.О. Дмитренку. Адже пісні супроводжувалися грою на баяні. Ніжності, вишуканості додавали ведучі Анастасія Кущ та Аліна Діденко. Не залишили нікого байдужими читці Тетяна Фесан, Інна Саєнко, Даніл Бакуненко, Артур Некрасов, Вікторія Архипенко та Роман Злотов. Емоції від побаченого та почутого прозвучали в заключному слові директора НВК П.Г. Демчука.

Савіцька Ілона

19 листопада учні 8-А та 8-Б класів разом з класними керівниками Т.М. Безкровною та О.М. Щербань зробили перший крок, щоб повернути до життя ще один звичай – шанування дівочої коси. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом і буде передаватися  новим поколінням.

                                                                     Класні керівники 8-А, 8-Б класів

                                                                     Т.М. Безкровна та О.М. Щербань

  

Категорія: Шкільне життя | Переглядів: 1009 | Додав: Ayverso | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024