Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 13:01
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2013 » Квітень » 29 » Про впровадження інклюзивного навчання в Україні
23:53
Про впровадження інклюзивного навчання в Україні
Перш ніж ми будемо говорити  про впровадження  інклюзивного навчання в Україні, «оглядаючись» на досвід «заходу» пропоную ознайомитись з досвідом  інклюзивного навчання у Канаді. І зробити власні висновки.



Огляд ролі асистентів учителів у канадських школах

(на основі досвіду провінцій Манітоба, Нова Шотландія та Альберта)

Підготовлено для проекту "Інклюзивна освіта для дітей з інвалідністю в Україні” Канадським центром досліджень з питань інвалідності.

 Вступ

Мета документу


Метою «Огляду ролі асистента вчителя у канадських школах» є надання посадовцям, освітянам та керівникам шкіл ресурсу, який допоможе створити посади асистентів учителів, а також підтримати роботу асистентів учителів в Українських школах. У документі визначаються обов’язки асистентів учителя та їх стосунки з працівниками, які працюють у системі освіти. Положення цього документу містять керівництво для місцевих шкіл та органів влади; до нього можуть також звертатись усі зацікавлені особи.

Це не документ, в якому розробляється політика щодо асистентів учителів. До завдань цього документу не входить надання рішень, що їх мають прийняти місцеві органи управління школами. Серед таких рішень можуть бути:

• найм персоналу
• надання можливостей щодо підвищення кваліфікації
• передбачення фінансових ресурсів для навчання асистентів учителів
• виділення часу, необхідного для виконання обов’язків асистента вчителя

Цільова аудиторія


Цей документ спрямований на посадовців, освітян та керівників шкіл, представників організацій громадянського суспільства, організацій батьків та безпосередньо на батьків.
 
Хто такі асистенти вчителів?

Асистент учителя – це парапрофесіонал , який не є вчителем, але виконує окремі обов’язки, пов’язані з учителями. Асистенти вчителів допомагають учителю та професійному персоналу (включаючи психологів, фізіотерапевтів, вчителів труда чи логопедів) у їх роботі.

Асистенти вчителів працюють відповідно до політик та практик, прийнятих у школі. Їх завдання визначаються потребами того чи іншого шкільного підрозділу. Їх щоденну роботу скеровує керівник школи (директор), вчитель або інші фахівці, у підпорядкуванні яких і працюють асистенти. Їх завдання можуть відрізнятись, так само, як і можуть бути різними вчителі та учні, яким вони допомагають. Асистент учителя – це дуже цінний та шанований представник шкільної спільноти.

Що роблять асистенти вчителів?


Асистенти вчителів допомагають залучати учнів до діяльності, яка має місце у навчальному середовищі. Така діяльність може бути навчальною/академічною, соціальною або ж стосуватись спеціальних потреб учнів. Асистент учителя може працювати у різних ситуаціях та умовах, починаючи з групової роботи й закінчуючи індивідуальною роботою з учнем, від читання й письма до малювання та роботи з предметами. У класі асистенти вчителів максимально працюють з учнями, що потребують окремої допомоги. В певних ситуаціях, наприклад, коли учень вивчає особисту гігієну, асистенту вчителя може знадобитись працювати з учнем індивідуально, один на один.

Діяльність класу та підготовка уроків для всіх учнів потребує від учителя планування, організації, створення розкладу та координації. Асистент вчителя не є відповідальним за виконання цих же завдань, але стосовно учнів з особливими потребами. Вчитель може попросити асистента допомогти під час підготовки. "Додаткова пара рук та очей ” асистента вчителя є дуже важливою для належного проведення уроку та діяльності всередині класу та школи.

Клас може бути активним та таким, що швидко крокує вперед. Асистенти вчителів задовольняють потреби учнів, вчителя та/або колективу школи у межах своїх можливостей та обов’язків. Колектив школи складається з персоналу, який відіграє певну роль у навчанні учнів. Так, колектив школи включає в себе вчителя, лікарів (на кшталт логопеда та дефектолога, фізіотерапевта, консультанта з питань мови знаків, керівника школи (директора) і психолога), але цей перелік може бути продовжений та розширений.

Щоденні обов’язки асистентів учителів часто стосуються декількох сфер. Від них може вимагатись управляти певними спеціальними засобами, обладнанням та технологіями, якими мають користуватись учні, що потребують допомоги у застосуванні цього обладнання. Їм може знадобитись збирати, організовувати та систематизовувати допоміжні матеріали (відповідно до вказівок вчителя) для більш ніж одного учня. Відповідно, це вимагає високої організованості та можливості виконувати декілька завдань одночасно.

Інколи для виконання завдань учням потрібна практика, час або підтримка. Асистенти вчителів за сприяння вчителів допомагають учням, пояснюючи, демонструючи та моделюючи необхідні навички та ставлення до навчання з метою мотивування учнів та підтримки їх навчання. Асистенти вчителів мають знати про спеціальні навчальні потреби та вподобання учнів. Це може допомогти побудувати з учнями гарні стосунки, що, в свою чергу, значно збільшує ефективність підтримки у навчанні учня.

Асистенти вчителів допомагають вчителям у класі спостерігати за учнями, сюди ж входить і спостереження за розкладом та за дотриманням планів відповідно до керівництв та процедур, прийнятих у школі. Також робота асистентів учителів стосується забезпечення безпеки учнів, створення позитивного та сприятливого оточення й вирішення ситуацій, що можуть вплинути на навчальні можливості учнів чи поставити їх під певну загрозу. Асистенти вчителів також визначають заходи безпеки і вживають попереджувальних заходів, дотримуючись прийнятої політики та процедур щодо безпеки.

Спостереження за учнями також стосується надання підтримки в їх щоденній діяльності та підтримки позитивної взаємодії між учнями. Наприклад, деякі учні можуть не повністю усвідомлювати, які загрози можуть спричинити їх дії. Асистенти вчителів мають визначити потенційно загрозливу ситуацію та за можливості попередити конфлікт. Розуміння відповідної поведінки учнів та факторів, що впливають на неї, можуть допомогти у більш ефективному скеровуванні учнів.

Під керівництвом вчителів та інших професійних фахівців асистенти вчителів допомагають учням, які потребують постійної довгострокової підтримки, завдяки виконанню індивідуальних планів, розроблених для таких учнів фахівцями, що працюють у школі. Асистентів учителів можуть попросити працювати спільно з фахівцями школи, які входять до команди з планування програми. Хоча склад цієї групи буде відрізнятись залежно від індивідуальних потреб учня, зазвичай він включає в себе людей, які щодня спілкуються з учнем у школі.

Учні, для яких розроблені спеціальні плани на кшталт індивідуального навчального плану (тут і далі – ІНП – пер.), працюють над досягненням результатів, викладених у таких спеціальних планах з урахуванням їх навчальних можливостей. Ознайомленість з метою та термінологією навчальних планів допоможе прояснити зобов’язання асистента вчителя. Це також сприяє більш ефективному спілкуванню з учнями, вчителями та керівництвом, з якими співпрацюють асистенти вчителів.

Кваліфікації, практичні навички та продемонстровані компетенції

Зазвичай асистенти вчителів допомагають вчителям та персоналу супроводжувати учнів, для яких у процесі планування програми було визначено необхідність допомоги в сфері медичного та особистого догляду та/або забезпечення безпеки/управління поведінкою. Очікується, що асистенти вчителів можуть надавати необхідну підтримку у передбачений для виконання завдання час. На додаток до формальних освітніх вимог до посади може потребуватись наявність в асистента вчителя спеціальних навичок та вмінь для задоволення певних потреб окремих учнів. Тренінг з набуття таких спеціальних навичок згадується у робочих завданнях асистента вчителя.

Наприклад, асистент учителя, до якого ставляться звичайні вимоги в сфері освіти, може мати навички роботи звичайним асистентом учителя, але якщо учень, з яким він має працювати, не чує або має обмежений слух, асистент учителя може потребувати додаткового тренінгу, наприклад, з мови жестів. Інший асистент учителя може потребувати тренінгу з питань підняття на ліфті та допомоги при пересуванні, якщо учень, якому він допомагає, має відповідні спеціальні фізичні потреби. Для того, щоб забезпечити найкращі результати навчання учнів, існує багато обставин, за яких асистенти вчителів мають пройти тренінг стосовно спеціальних потреб учня.

Місцеві школи визначають спеціальні вимоги до вчителів, яких вони наймають. Залежно від того, що вимагається від асистента вчителя у школі, під час найму асистента вчителя необхідно зважати, зокрема, на такі фактори: офіційно підтверджена (формальна) освіта, досвід та продемонстрована спроможність. Вимоги щодо навичок під час виконання посадових обов’язків асистентом учителя визначаються у процесі консультацій з керівництвом школи (директором).

Кваліфікаційні вимоги до асистентів учителів включають в себе, але не обмежуються такими:

• свідоцтво про отримання вищої освіти (або еквівалент)
• диплом чи сертифікат, по підтверджує кваліфікацію асистента вчителя, виданий офіційною установою післядипломної освіти, включаючи проходження практики
• добросовісне виконання професійних вимог згідно, визначених у посадових обов’язках (наприклад, мова жестів, шрифт Брайля, спроможність піднімати та розташувати учня, система комунікації за допомогою обміну малюнками )
• за потреби – проходження тренінгу чи наявність сертифікату стосовно спеціальних послуг в сфері охорони здоров’я (наприклад, свідоцтво про проходження навчання щодо надання першої необхідної допомоги, ненасильницького втручання у кризових ситуаціях)
• можливість виконувати фізичну діяльність в межах посадових обов’язків

Практичні навички асистента вчителя включають можливість

• залучати учнів до діяльності, які сприяє навчанню
• мотивувати та заохочувати учнів до участі
• підтримувати учнів та забезпечити успішне пересування протягом всього шкільного дня
• допомагати учням зі збором та організацією інформації та матеріалів, дотримуватись визначених термінів та умов завдань, переглядати матеріали та готуватись до тестування – згідно зі встановленими вимогами
• підтримувати навчання учнів, надаючи пояснення та демонструючи навички, а також моделюючи належну поведінку в класі, щоб закріпити знання, надані в класі вчителем
• допомагати учням у вирішенні міжособистісних конфліктів
• створити позитивні відношення з учнями, що ґрунтуються за повазі, та забезпечити ефективне оточення для якомога кращого навчання
• сприяти незалежності учня, застосовуючи стратегії допомоги учням у процесі розробки рішень для вирішення проблем та його застосуванні
• застосовувати стратегії, спрямовані на розбудову самовпевненості учнів та просування їх незалежності
• закріпити атмосферу безпеки та поваги
• спілкуватись з учнями ефективно та з повагою, використовуючи мову та тон, що відповідають ситуації та стану учнів
• взаємодіяти з персоналом у такий спосіб, який би сприяв побудові позитивного відношення
• співпрацювати з іншими фахівцями під час розробки індивідуального плану навчання
• організувати та координувати щоденну діяльність з метою виконання певних завдань
• визначати вимоги до роботи та терміни її виконання, надаючи письмові та/або усні поради, за потреби питати про необхідність додаткових роз’яснень
• звертатись до вчителя, щоб отримати інформацію та ресурси, необхідні для виконання завдань
• збирати, організовувати, змішувати та створювати матеріали відповідно до вказівок учителя
• спостерігати за учнем у школі та за потреби – в інших громадських місцях
• спостерігати за учнем та об’єктивно записувати інформацію щодо виконання учнем завдань та поведінки, повідомляти цю інформацію вчителю
• працювати зі спеціальними засобами, обладнанням та технологіями, сприяти роботі учнів з цими засобами та обладнанням та наглядати над їх застосуванням учнями, дотримуючись вимог безпеки
• використовувати обладнання на тому професійному рівні, який вимагається для виконання необхідного завдання

Компетенції, що їх необхідно продемонструвати, та основні атрибути

• розуміння етапів росту та розвитку дитини та підлітка
• розуміння особливостей (наприклад, розладів, що відносяться до аутичного спектру, синдрому Дауна, розладів внаслідок фетального алкогольного синдрому, церебрального паралічу)
• стратегії управління поведінкою
• можливості в сфері вирішення проблем
• сенситивність та повага до відрізнень

На додаток до основних кваліфікацій та компетенцій очікується, що асистенти вчителів отримуватимуть тренінги з інших питань та додаткові можливості професійного розвитку, які покращать їх можливості в сфері виконання завдань відповідно до визначених вимог. Такі можливості отримання тренінгу та додаткового професійного розвитку можуть ініціюватись самим асистентом учителя або бути визначені у процесі планування директором і вчителем.

Асистенти вчителів повинні продемонструвати відповідність очікуванням, зазначеним у посадових обов’язках, та очікуванням щодо виконання завдань, викладеним нижче.

Навички стосовно складання програми для учнів зі спеціальними потребами, які потребують допомоги у процесах навчання та оцінювання, називаються спеціальними компетенціями щодо учнів. Компетенція – це можливість застосовувати спеціальну навчику або ряд навичок стосовно виконання завдання під керівництвом вчителя чи іншого професіонала.

Завдання асистента вчителя, пов’язані з роботою

Термін "завдання, пов’язані з роботою” застосовується тому, що зазвичай асистент учителя не тільки виконує одну роботу з одним учнем. Асистент учителя допомагає вчителям у школі, може працювати з декількома вчителями та декількома учнями у одному чи декількох кабінетах, залежно від розкладу, затвердженого у школі. Крім того, кожний рік учні, якими опікується асистент учителя, можуть змінюватись. В школу прийматимуться нові учні, інші учні можуть потребувати менше допомоги, а деякі – навпаки, більше. Асистент учителя має бути гнучким у задоволенні потреб, визначених директором та вчителями.

Асистенти вчителів повинні забезпечити виконання роботи для задоволення спеціальних потреб та працювати під керівництвом вчителя (вчителів) або фахівців і в той же час – під наглядом керівництва школи (директора), яке визначає, де і з ким працюватиме в школі асистент учителя. Гарною практикою, рекомендованою для шкіл, є призначення керівництвом школи (директором та заступником директора) асистентів учителів, які б сприяли зростанню та незалежності учнів.

Асистенти вчителів можуть надавати підтримку одному чи декільком учням у класі чи у школі, як це визначено вчителем (вчителями) та директором. Хоча первинне завдання асистента вчителя – працювати з учнями, визначеними у процесу планування програми, гарною практикою (для цілей «невідокремлення» окремих учнів) є розгляд асистента вчителя в якості допоміжного ресурсу для всіх учнів у класі.

Залежно від завдання асистента вчителя можуть попросити взяти участь у спеціальному тренінгу чи навчальній діяльності. Деякі учні потребують періодичної допомоги, тоді як інші мають отримувати постійну довгострокову підтримку, сплановану для них особисто. Професійні фахівці шкільного колективу, консультуючись з родиною учня, розробляють для учня індивідуальну програму навчання.

Учень з фізичними ураженнями може потребувати інвалідного візка. Учень з ураженнями зору може потребувати постійної допомоги перекладу шрифта Брайля. Інші потреби можуть бути не настільки постійними. Учень з потребами у сфері ментального здоров’я може потребувати допомоги при прийомі ліків через певні проміжки часу. Деякі учні мають численні потреби.

Резюме

Тож роль асистента вчителя полягає у допомозі вчителям з метою підтримки успішної інклюзії дітей зі спеціальними потребами..
 
Додаток A: Посадові обов’язки асистента вчителя

Посадові обов’язки та очікування, наведені нижче, містять перелік основних відповідальностей та очікувань від асистентів учителів. Асистенти вчителів відповідальні за повідомлення вчителю своїх спостережень щодо рутинних питань та питань, що викликають стурбованість.

Обов’язки асистентів учителів та асистентів у сфері навчання: резюме*

• Посадові обов’язки
• Особистий догляд
• Підтримка безпеки/Управління поведінкою

• Очікування від роботи
• Очікувана поведінка та результат (пов’язані з роботою)
• Звітування про учнів

Особистий догляд

Якщо в процесі планування програми визначено, що учень не може чи не повинен виконувати певні види діяльності самостійно, асистент учителя під керівництвом останнього має

• допомагати учням з фізичними вадами та обмеженою мобільністю – через піднімання та сприяння у зайнятті необхідного положення, допомогу при виконанні фізичних вправ та пересуванні
• забезпечувати безпечне та поважне оточення для задоволення потреб учнів у сфері особистого догляду
• допомагати учням з виконанням щоденних побутових завдань (наприклад, з користуванням туалетом, перевдяганням, прийомом їжі та з особистою гігієною)
• допомагати із застосуванням допоміжного обладнання, включаючи ліфти та інші допоміжні технології
• допомагати приймати ліки та засоби для інгаляцій згідно з медичними рекомендаціями щодо прийому ліків
• якщо пройшов навчання та має право – проводити медичні процедури (наприклад, катетеризацію, парентеральне харчування) відповідно до усталених політик та/або керівництв
• надавати допомогу у виконанні навчальної програми, коли це вимагається та контролюється вчителем (вчителями)

Примітка: Рекомендовано, щоб при наданні спеціальних послуг для задоволення певних гігієнічних потреб учня зі спеціальними потребами за можливості асистент учителя був тієї ж самої статі, що й учень.

Підтримка безпеки/Управління поведінкою

Під керівництвом вчителя (вчителів) та/або команди з планування програми, асистент учителя сприяє виконанню визначених результатів щодо управління поведінкою. Якщо учень не може регулювати свою поведінку, асистент учителя має

• застосовувати належні фізичні дії, як це визначено командою та зазначено у плані учня
• розвивати та заохочувати повагу до себе та до інших
• просувати чи сприяти позитивній взаємодії всіх дітей
• записувати дані та спостереження відповідно до визначених завдань (як то частота певної поведінки, дані щодо часу, протягом якого учень може не відволікатись від виконання завдання)
• надавати допомогу у виконанні навчальної програми, коли це вимагається та контролюється вчителем (вчителями)

Очікування від роботи

Очікується, що асистенти вчителів співпрацюватимуть як члени шкільного колективу, при цьому

• демонструючи етичну поведінку
• вирішення конфліктних ситуацій з повагою до всіх їх учасників
• сприяння розбудові поваги до учнів та дорослих
• повага до прав учнів та їх просування
• розуміючи роль асистента вчителя
• розробка належних способів вирішення проблем та конфліктних ситуацій
• переадресація всіх запитів інформації відповідним працівникам
• передача вчителю (вчителям) інформації стосовно учня (учнів)
• участь у тренінгу та отримання сертифікації згідно з вимогами, що існують для впровадження певних інтервенцій (наприклад, щодо допоміжних технологій, перекладу на українську мову жестів, специфічного медичного догляду)
• дотримання вимог приватності та конфіденційності
• ефективне спілкування з учителями, дотичним персоналом та учнями
• ознайомлення з політиками та процедурами школи та їх дотримання

Контакт з учнями

Асистенти вчителів повинні встановити та підтримувати позитивні відносини з учнями через


• ставлення до учнів з повагою, з визнанням їх гідності та зі справедливістю, зважаючи на фізичний, соціальний та психологічний розвиток учнів
• розбудову незалежності та спроможності захищати власні інтереси завдяки виділенню належного часу для очікування, підказкам, перегляду та закріпленню
• повагу до сильних сторін та проблем, що присутні в учнів
• підтримку ефективних відносин, що базуються на співпраці
• демонстрування належної реакції на взаємодію, ініціатором якої є учні









Інформація від психолога СЗОШ І-ІІІ ст.№1 ім.А.С.Малишка м. Обухова

Категорія: Освіта | Переглядів: 1572 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024