Ви увійшли як Гість
Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 12:11
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту


Наші учителі
 
Методичний портал
Шевченко А.В.

Літній мовний табір

Правова допомога
Інформери

Погода в Обухове на неделю
HotLog
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу




Пошук по сайту


1

Наша адреса

вул. Київська, 18
м. Обухів,
Київська обл.
08700 Україна,
тел. 
+380997086790
+30960214469
Знайти нас на мапі

Календар

«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні лінки

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України

Лепетун. Для тих, хто хоче вдосконалювати українську мову

Правовий портал для освітян

Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова



Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки
Дитячий садочок
Дитячий садочок "Зірочка”
ДНЗ
Дитячий садок «Рушничок»
Парк
Парк "Київська Русь”
Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта
ДНЗ
Дитячий садок «Веселка»
Київський РЦОЯО
Київський РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Вінницький РЦОЯО
Методичний портал учителів-словесників Обухова



Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Поради молодому педагогу.
19:09
Поради молодому педагогу.


1. Не вважай школу місцем, не зовсім гідним застосування твоїх видатних здібностей, місцем, куди тебе як би заслали. Школа не потребує твоєї поблажливості. Так, вона тебе чекає, і, можна сказати, з розпростертими обіймами, вона хоче, щоб ти у неї був, але у неї є своя гідність. І це гідність  діти. Тому не треба дивитися на школу звисока, не треба робити їй позику.

2. Знайди себе, свій образ. Вчитель індивідуальний, інакше не може бути і мови про творчість. Це не виключає наслідування, особливо на перших порах. Навпаки, придивляйся до майстрів. Бери на озброєння те, що тобі здається твоїм, що тобі відповідає.

3. Не замикайся в своєму учительстві. Якщо вчитель  тільки вчитель, це нудно. Грай на гітарі, співай, пиши вірші, грай у волейбол, ходи в гори, збирай марки, бувай в театрі і на виставках. Розширюй коло друзів і знайомих. Спілкуйся з найрізноманітнішими людьми. Люби життя в різних її проявах. Ти повинен бути цікавий дітям, але це не вийде, якщо ти будеш зосереджений тільки на самому собі. Окрім обов'язкової програми, у тебе, як у майстра-фігуриста, повинна бути прекрасна довільна програма.

4. Пам'ятай про комплексний характер вчительської праці. Захопленість, багатобічний інтерес потрібні вчителеві не просто так, самі по собі, а у зв'язку з особливістю його професії. Не дарма про вчителя говорять, що він і кравець, і жнець, і на дуді гравець. Про іншого вчителя говорять: він  ерудит, або він  хороший методист, або він  ентузіаст позакласної роботи. Це комплімент тільки в тому випадку, якщо всі інші сторони діяльності вчителя теж хороші. Все має значення, все потрібно: і ерудиція, і методика, і позакласна робота, і психологія спілкування, і любов до дітей, і дисципліна. Не потрібно це розділяти, все це взаємозв'язано. І якщо ми говоримо про це окремо, то це  умовно. Відміть: будь-яка розповідь про школу, епізод, навіть анекдот містить в собі комплекс вчительських якостей. Інакше виходить безглуздо, смішно або навіть, гірше за те, непрофесійно.

5. Будь щасливим. Будь оптимістом. Вір! Жахливо, коли вчитель не бачить нічого хорошого ні в сьогоденні, ні в майбутньому. Ходить і ниє, як вчителі з чеховских п'єс. Лад плани, хай іноді нездійсненні, але конструктивні. Є така граматична фраза, в якій «щоб» (і «що б) пишеться і злито, і роздільно: «Що б таке зробити, щоб освіжитися?» Якщо дієслову «освіжитися» додати метафоричний сенс, цю фразу можна сміливо узяти на озброєння як девіз.

6. Будь чесним і правдивим. «Подумаєш,  скажеш ти,  я сам це учням щодня говорю». І марно, щодня це говорити не треба. Сказав один раз, і вистачить. Але так, щоб учні тобі повірили. Діти дуже високо цінують чесність. «Так нечесно» - це украй негативна оцінка. Хоча часто-густо вони хитруни і брехунці. Це тому, що вони поставлені дорослими в такі умови, коли просто не можна не збрехати. Але не захоплюйся слідством.

7. Цінуй гумор в спілкуванні з учнями. Якщо ти сам, як мовиться, не блищеш дотепністю, цінуй гумор в інших. Не бійся смішного, не бійся бути смішним сам: бувають зовсім безневинні і нешкідливі смішні ситуації. Інша справа, якщо над тобою сміються постійно, якщо ти взагалі смішний  це все!..

8. Будь природним, не втілюйся, не прагни здаватися розумнішим і кращим, ніж ти є. Марно: діти тебе все одно розкусять. Часто вчителя порівнюють з актором, і в цьому є свій резон. Але вже якщо ти граєш роль, хай вона буде твоєю. Грай себе. І не перегравай! Пригадай: справжній актор уживається в роль, прагне осягнути внутрішній світ свого героя, щоб грати якомога природніше. Тобі ж не треба перевтілюватися. Схожість між вчителем і актором полягає, можливо, в тому, що і той і інший виходять на аудиторію, на публіку. Якщо між акторами і залом для глядачів не встановлюється незримий контакт, спектакль рушиться. Так і в класі. Деякі кричать і стукають кулаком по столу, а учням не страшно. Інші говорять тихо і дивляться убік, але якесь чаклунство зачаровує дітей, і вони не зводять з вчителів очей. Це феномен вчительського гіпнозу, такого, втім, крихкого, але солодкого. У ці хвилини вчитель щасливий.

9. Не уявляй про себе більше того, що ти є насправді. Знай собі ціну і будь скромним, не втрачаючи гідності. Не треба здаватися, треба бути. Зараз це знамення часу. І якщо в роки застою ми тільки і робили, що справляли враження, немов всі змовилися грати в якусь загальну брехливу гру, то тепер це не потрібно, тому що всім і так ясно, якщо король голий. І без хлопчика. Загалом, не задирай ніс, навіть якщо щось вдалося. Радій і торжествуй, але не захоплюйся в торжестві. Це небезпечно. Не бійся честолюбства і не слухай ханжів і бездарних заздрісників Але честолюбство повинне бути усередині, демонструвати його непристойно. Честолюбство все-таки. Грає допоміжну роль як стимулятор справи. Головна  справа. Зводити ж честолюбство в принцип і підпорядковувати йому все просто неприпустимо і аморально. Ти завжди на виду, тим більше у дітей, яких всі бачать і всі помічають. Від їх уважного погляду не вислизне ніщо! І ти не думай, що думкою дітей, їх відношенням можна нехтувати. Вони-то і є твої головні цінителі і судді, вони, а не начальство, і навіть не твої колеги і друзі.

10. Знайди свою цивільну позицію. Можливо, вона у тебе вже є, ця позиція. Але вона формується, стабілізується і кристалізується в справі. Міркувати про політику, про патріотизм, про інтернаціоналізм всі майстри. Але не поповнюй і так численні ряди «пікейних жилетів». Пам'ятай, що у тебе є діти і ця позиція потрібна їм. Цивільна позиція перш за все  етична. Запам'ятай: які б прекрасні підручники ми не видавали, які б чудові програми не складали, дійсний провідник цивільної ідеї  ти. І від себе залежить, чи дійде ця ідея до розуму і серця учня в цілості і чистоті або буде таке хитромудре перевернута і збочена, що результат виявиться протилежним. Так, у наш час краху сталих політичних стереотипів важливо допомогти дітям сформуватися і вирости стійкими і переконаними гуманістами.

11. Не сприймай ці поради як якийсь закон або безапеляційно проголошену непорушну істину. Абсолютних правил, придатних на всі випадки життя, не має. Думайте самі!
Категорія: Освіта | Переглядів: 1258 | Додав: admin_a | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Хостинг від uCoz

НВК "СЗОШ І-ІІІ ст.№1-ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. А.С.Малишка" © 2024